Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Ρεύμα Πολιτων Εορδαίας: Ανακοίνωση Υποψηφιότητας Θεμιστοκλή Λαζαρίδη, Λυπηρίδη Γεώργιου, Στέφανου Τσίκα, Χριστίνας Μπάνια

Ο προβληματισμός για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι μεγάλος. Υπάρχουν δύο ουσιαστικές απόψεις για το πώς ένας δήμος θα πρέπει να λειτουργεί και ποια θα πρέπει να είναι η αποστολή του.
Η πρώτη άποψη θέλει τον δήμο ένα απλό διαχειριστή έργων και πάροχο (της περισσότερες φορές όχι παραγωγό, αλλά αγοραστή και μόνο) υπηρεσιών.
Η δεύτερη άποψη θέλει τον δήμο καταλύτη εξελίξεων (σε κοινωνικό, οικονομικό, πολιτιστικό και πολιτικό επίπεδο), κέντρο δημοκρατικής οργάνωσης και λειτουργίας της κοινωνίας, οργανικά συνδεδεμένο με τα γεγονότα και τις εξελίξεις που αφορούν τους πολίτες του.
Η πρώτη άποψη θέλει τον πολίτη απλό ψηφοφόρο και σιωπηλό καταναλωτή. Η δεύτερη θέλει τον πολίτη πρόσωπο που συμμετέχει, κοινωνεί και επικοινωνεί με τους άλλους πολίτες, συνδιαμορφώνει απόψεις και οράματα για τον τόπο του.
Στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές οι υποψήφιοι δήμαρχοι και οι συνδυασμοί που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών θα πρέπει να  προτείνουν μία από τις δύο απόψεις. Το ΡΕΥΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΟΡΔΑΙΑΣ είναι ο μόνος συνδυασμός στην Εορδαία που έχει επιλέξει την δεύτερη άποψη. Αυτός είναι ο λόγος που και εγώ στρατεύτηκα στην προσπάθεια αυτή.  

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκα στην Φλώρινα και μεγάλωσα στην Πτολεμαΐδα. Είμαι οικονομολόγος (ΑΠΘ), κάτοχος μεταπτυχιακού στην διοίκηση επιχειρήσεων (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) και διδακτορικού τίτλου στην εταιρική διακυβέρνηση (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης).
Εργάστηκα για πολλά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα και από το 2003 εργάζομαι ως καθηγητής στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Σήμερα είμαι Επίκουρος Καθηγητής του ΤΕΙ, Πρόεδρος του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά), μέλος της Συγκλήτου του ΤΕΙ και της Κοσμητείας της Σχολής Διοίκησης Οικονομίας. Έχω συγγράψςι (μόνος και με άλλους) 4 βιβλία και μεγάλο αριθμό επιστημονικών άρθρων.
Επίσης είμαι εμπειρογνώμονας της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα ενίσχυσης της οργανωσιακής και χρηματοοικονομικής απόδοσης των Δήμων στην Ελλάδα και ειδικός στα οργανωτικά σχήματα των δήμων.




Γεννήθηκα το 1978 στην Πτολεμαΐδα, φοίτησα στο 3ο Δημοτικό Σχολείο και εν συνεχεία στο 4ο Γυμνάσιο και στο Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο. Είμαι παντρεμένος με την Αθανασία Τζιαφέττα και έχουμε μια κορούλα 8 μηνών. Είμαι Διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός, απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και εργάζομαι από το 2008 στο Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών & Ενεργειακών Πόρων του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΔΕΠ/ΕΚΕΤΑ), το οποίο εδρεύει στην περιοχή του Μποδοσακείου Νοσοκομείου.
Είμαι κάτοχος ενός μεταπτυχιακού διπλώματος στις Ανανεώσιμές Πηγές Ενέργειας από το Πανεπιστήμιο του Newcastle upon Tyne στην Μεγάλη Βρετανία και βρίσκομαι στο τελευταίο έτος του δεύτερου μεταπτυχιακού διπλώματος από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στον τομέα της Κατάλυση και της Προστασία του Περιβάλλοντος.
Με διάθεση να προσφέρω και έχοντας τη θέληση και το πείσμα, αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά για πρώτη φορά, συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιο της κίνησης «Ρεύμα Πολιτών Εορδαίας» με υποψήφιο Δήμαρχο τον Δημήτρη Ζαραφίδη.
Ως ενεργό μέλος της τοπικής μας κοινωνίας, αφουγκράζομαι τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας, τα οποία ταλαιπωρούν τον τόπο μας. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών πιστεύω ότι θα προέλθει μέσα από συλλογική προσπάθεια και συσπείρωση των υγιών δυνάμεων του τόπου μας.
Στην Εορδαία, σε αυτές τις δημοτικές εκλογές υπάρχει ρεύμα και αυτό ονομάζεται «Ρεύμα Πολιτών Εορδαίας»

Με τιμή,
Λυπηρίδης Γεώργιος.
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος




Αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες,
Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας περνάει μια σοβαρή οικονομική κρίση η οποία με τον καιρό μεταλάχθηκε σε κοινωνική και ανθρωπιστική αφού οι συμπολίτες μας όχι μόνο δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το κράτος και τους λοιπούς δημόσιους φορείς, αλλά αδυνατούν επίσης να εκπληρώσουν υποχρεώσεις που στα πλαίσια της Ελληνικής κοινωνίας θεωρούνταν αυτονόητες, όπως οι σπουδές, η μόρφωση και
τελευταία ακόμα και η διατροφή των μελών της οικογένειας και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων όπως τα παιδιά, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι ηλικιωμένοι.
Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι οι πλησιέστεροι στους πολίτες φορείς
πολιτειακής εξουσίας τόσο γεωγραφικά όσο και από πλευράς αρμοδιοτήτων και μοιραία είναι και οι πρώτοι που αντιλαμβάνονται τις συνέπειες αυτής της κρίσης. Για το λόγο αυτό είναι και οι πρώτοι που καλούνται να αντιμετωπίσουν την κρίση αυτή. Ο Δήμος μας ευτυχώς είναι από τους τελευταίους χρονολογικά που άρχισαν να αισθάνονται «στο πετσί τους» τις συνέπειες της κρίσης, αν και τα πρώτα σημάδια είχαν εμφανιστεί από νωρίς με το κλείσιμο (για λόγους
κυρίως οικονομικούς) και τη μεταφορά στην Πόλη της Κοζάνης διαφόρων κρατικών υπηρεσιών.
Έτσι έχουμε αρχίσει να αντιλαμβανόμαστε πλέον με τον αμεσότερο και βιαιότερο
τρόπο τις συνέπειες της κρίσης βλέποντας καθημερινά όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας να αδυνατούν να καλύψουν βασικές βιωτικές ανάγκες τους όπως η ηλεκτροδότηση και υδροδότηση των κατοικιών τους και η διατροφή της οικογένειάς τους. Εντονότερο είναι το φαινόμενο στον κλάδο των ελεύθερων επαγγελματιών εμπόρων και αυτοαπασχολούμενων οι οποίοι κάθε μέρα βλέπουν τον κλάδο τους να συρρικνώνεται αφού τα «λουκέτα» καθημερινά πολλαπλασιάζονται.
Προσωπικά, λόγω του επαγγέλματός μου αλλά και της ενασχόλησής μου με διάφορους φορείς της πόλης που έχουν κοινωνικό και ανθρωπιστικό αντικείμενο, έρχομαι αντιμέτωπος καθημερινά με τέτοια φαινόμενα οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, η οποία πολλές φορές φτάνει στα όρια της εξαθλίωσης. Κάθε φορά όμως που αναρωτιέμαι τι μπορεί να κάνει κάποιος για να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα αυτά η απάντηση είναι μία και μοναδική: τίποτα
δεν μπορείς να κάνεις μόνος σου.
Η λύση βρίσκεται μέσα στη συλλογική δράση και την κοινωνική αλληλεγγύη, μέσα στην ενίσχυση των θεσμών και των φορέων που έχουν σαν
σκοπό την ριζική αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων και όχι την πρόσκαιρη ανακούφισή τους. Σε τοπικό επίπεδο, ο σημαντικότερος θεσμός είναι η τοπική αυτοδιοίκηση.
Η τοπική αυτοδιοίκηση ακόμα και με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει (σε σχέση με αυτά που θα έπρεπε να διαθέτει) μπορεί να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην πολύπλευρη αντιμετώπιση των προβλημάτων των δημοτών, αφού μπορεί να συνδράμει όχι μόνο στην ανακούφισή τους με τις δράσεις αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας αλλά και στη ριζική αντιμετώπισή τους με δράσεις που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της τοπικής και ευρύτερης οικονομίας.
Η πολύχρονη πλέον επαγγελματική και κοινωνική παρουσία μου στην κοινωνία της Πτολεμαΐδας και του ευρύτερου Δήμου Εορδαίας μου επιτρέπει να έχω μια σφαιρική αντίληψη και γνώση των προβλημάτων της περιοχής καθώς και μια κατασταλαγμένη άποψη για τον τρόπο αντιμετώπισής τους ο οποίος επιβάλλεται να λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τα τοπικά δεδομένα των προβλημάτων αυτών, αλλά και αυτά που σχετίζονται με την ευρύτερη εθνική και διεθνή οικονομικη και κοινωνική συγκυρία. Οι προτεινόμενες λύσεις στα προβλήματα του Δήμου μας αλλά και της χώρας γενικότερα πρέπει να έχουν χαρακτηριστικά που να
αποκλίνουν από την πεπατημένη αφού αυτή αποδεδειγμένα οδηγεί σε χειροτέρευση και όχι επίλυση των προβλημάτων. Οι προτεινόμενες λύσεις πρέπει να αποσκοπούν στην αύξηση των παρεχόμενων στους δημότες υπηρεσιών και στη βελτίωση των ήδη προσφερόμενων, οι οποίες δεν θα διευκολύνουν απλώς τους δημότες στην καθημερινότητά τους αλλά θα τους βοηθήσουν στο να αναπτύξουν δικές τους επιχειρηματικές - επαγγελματικές προτάσεις και δραστηριότητες που θα αυξήσουν τον τοπικά παραγόμενο πλούτο και παράλληλα θα συνεισφέρουν και στη μείωση της ανεργίας σε μια περιοχή που υποφέρει ιδιαίτερα από αυτήν.
Δυστυχώς σήμερα, η κυβέρνηση – συγκυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να ακολουθεί αυτήν την πεπατημένη και το ίδιο κάνει και η Δημοτική Αρχή που με δουλικότητα υποτάσσεται στις εντολές της Συγκυβέρνησης εγκαταλείποντας στο έλεος του Θεού τους κατοίκους της Εορδαίας. Στο ίδιο μοτίβο φαίνονται να κινούνται και οι υπόλοιποι συνδυασμοί που διεκδικούν την Δημοτική Αρχή και οι οποίοι είναι δομημένοι κατά το μοντέλο – υπόδειγμα της Συγκυβέρνησης βασιζόμενοι σε ανίερες συμμαχίες και φλερτάροντας με το φίδι που εδώ
και καιρό έχει βγει από το αυγό του παραμονεύοντας να τσιμπήσει τους ανυποψίαστους που θα θαμπωθούν από τα χρώματα και τις κραυγές του.
Για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω, αποφάσισα να θέσω τον εαυτό μου στην κρίση σας και να ζητήσω την ψήφο σας συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Ρεύμα Πολιτών Εορδαίας» με υποψήφιο δήμαρχο τον Δημήτρη Ζαραφίδη, αφού είναι ο μοναδικός συνδυασμός που διατυπώνει έναν λόγο προοδευτικό και δημοκρατικό προσφέροντας λύσεις και απαντήσεις στα προβλήματα του Δήμου, οι οποίες εξασφαλίζουν στην Εορδαία και τους πολίτες της ένα μέλλον με ανάπτυξη, που θα βασίζεται τόσο στην ιδιωτική πρωτοβουλία των συνδημοτών μας όσο και στη ενίσχυση των δημοτικών επιχειρήσεων και υπηρεσιών που θα προάγουν όχι μόνο την δημιουργία ενός περιβάλλοντος
ευνοϊκού στην ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα αλλά και την δημιουργία ενός κοινωνικού ιστού που θα βοηθάει τους πιο αδύναμους να στηριχθούν στα πόδια τους και να κάνουν μια καινούργια αρχή στη ζωή τους.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Γεννήθηκα το 1976 στην Πτολεμαΐδα όπου και κατοικώ. Ασκώ το επάγγελμα του Δικηγόρου από το Φεβρουάριο του 2003 στο Πρωτοδικείο Κοζάνης και το Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας. Οι γονείς μου είναι ο Ιωάννης και η Ελένη συνταξιούχοι τραπεζικοί υπάλληλοι, είμαι παντρεμένος με την Ελευθερία (Ρίτα) Γιάγκου. Έχω δύο αδερφές την Κωνσταντίνα και τη Χρυσάνθη.
Στοιχειώδη και μέση εκπαίδευση τελείωσα στην Πτολεμαΐδα το 1994.Την ίδια χρονιά γράφτηκα στο πανεπιστήμιο του Παρισιού (Paris 1-Pantheon-Sorbonne) απ’ όπου και αποφοίτησα το 1999 με εξειδίκευση στο Εμπορικό Δίκαιο. Το 2000 πήρα το μεταπτυχιακό μου δίπλωμα (D.E.A.:DIPLOME D΄ETUDES APPROFONDIES) στο Οικονομικό και Κοινοτικό Δίκαιο των Επιχειρήσεων και των Εταιριών.
Ομιλώ Γαλλικά και Αγγλικά και έχω άδειες διδασκαλίας των γλωσσών αυτών. Από την ίδρυση της Σχολής Δημοτικής Αστυνομίας Πτολεμαΐδας, το 2006 έως και το 2010 δίδαξα σε δημοτικούς αστυνομικούς Αστικό, Ποινικό και Διοικητικό Δίκαιο.
Ασχολούμαι με τα κοινά συμμετέχοντας σε Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής μας, σε ορισμένους από τους οποίους έχω συμμετάσχει και στα Διοικητικά τους Συμβούλια.

Με εκτίμηση
Στέφανος Ι. Τσίκας
Δικηγόρος
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
με τη Δημοτική Κίνηση
«Ρεύμα Πολιτών Εορδαίας»
Υποψήφιος Δήμαρχος :
Δημήτριος Ζαραφίδης



“Την μνήμη (αυτής της πόλης) όπου και να την αγγίξεις πονεί.”
Γ. Σεφέρης

 Στην ιστορική στιγμή που διέρχεται αυτός ο τόπος, η μάχη έχει αρχίσει και η έκβαση της έχει κρίσιμη σημασία, τόσο για την ζωή της κάθε τοπικής κοινωνίας και του κάθε πολίτη όσο και για την απόκρουση όλων αυτών των πολιτικών επιλογών που εξαθλίωσαν την κοινωνία.
Είναι καιρός να κλείσουμε τις πόρτες του εγωισμού, της αλαζονείας και της ανικανότητας, όχι από αντεκδίκηση αλλά επειδή δεν οδηγούν πουθενά.
Σε αυτή την γεωγραφία  πολιτικών συναισθημάτων που διαμορφώνεται δεν διεκδικούμε το αλάθητο, αλλά βάζουμε μπροστά τα προτάγματα για ορθολογικοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρoυν: η γεωγραφική θέση, η τοποθέτηση της πόλης ως ενεργειακό κέντρο της χώρας, το υδάτινο δυναμικό, η ανεκμετάλλευτοι αρχαιολογικοί χώροι,  η ύπαρξη του Νοσοκομείου που μπορεί να έχει δεσπόζουσα θέση και να γίνει εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής, καθώς και  μια ενότητα χώρων που υπάγονται στον δήμο Εορδαίας.
Η συνεκτίμηση των γεγονότων με την προσήκουσα σοβαρότητα ότι η Ελλάδα  αλλάζει, νέα πνοή φυσά και νέες δυνάμεις αναδύονται με παρακινεί να συστρατευτώ με τον συνδυασμό ΡΕΥΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΟΡΔΑΙΑΣ και υποψήφιο Δήμαρχο τον Δημήτρη Ζαραφίδη
Για να ξαναβρεί αυτή η πόλη “μέσα στην μελαγχολία αυτής διαφαινόμενης άνοιξης” το χαμόγελο της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας