Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Δήμος Κοζάνης: στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα!

Χρήστος Ι. Κολοβός (*)

Πριν δυο μήνες έγραψα ένα άρθρο για την κατάσταση που επικρατεί με την έλλειψη χώρου στάθμευσης κάθε Σάββατο στη Λαϊκή αγορά της Κοζάνης, μετά το κλείσιμο της μεγάλης αλάνας δίπλα στο Σιδηροδρομικό Σταθμό. Ρωτούσα αν ακούει κανείς απ’ το Δήμο, αν αντιλαμβάνεται την ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες, που περιφέρονται μάταια στην περιοχή αναζητώντας χώρο να αφήσουν το αυτοκίνητό τους. Και δεν είναι μόνο ταλαιπωρία, είναι και άσκοπη αυξημένη κατανάλωση καυσίμου και αυξημένη εκπομπή ρύπων.
Δυο μήνες μετά, εκ του αποτελέσματος ότι η αλάνα εξακολουθεί να παραμένει κλειστή, το συμπέρασμα είναι είτε ότι κανείς στο Δήμο δεν ακούει είτε ότι κανείς δεν είναι ικανός να λύσει ένα απλό πρόβλημα της καθημερινότητας των πολιτών.
Το επόμενο Σάββατο είναι του Λαζάρου, ακολουθεί η Μεγάλη Εβδομάδα και παραδοσιακά η κίνηση στη Λαϊκή είναι εξαιρετικά αυξημένη. Αν και πάλι η αλάνα παραμείνει κλειστή, το κομφούζιο που θα δημιουργηθεί στην πόλη θα είναι άνευ προηγουμένου, αφού τη Λαϊκή επισκέπτονται πολίτες απ’ όλο το Νομό.
Δυστυχώς φαίνεται ότι έχουμε να κάνουμε με μια Δημοτική Αρχή που δεν καταλαβαίνει. Μια Δημοτική Αρχή που θεωρεί ότι ο ρόλος της εξαντλείται στο να κάνει χώρο στάθμευσης με φωτοβολταϊκά σκέπαστρα στα μπαΐρια της ΖΕΠ ή να στήνει ιστοσελίδα για την ενέργεια, σαν ο Δήμος να είναι ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Μια Δημοτική Αρχή που τόσα χρόνια δεν κατάφερε να κάνει το 2ο νεκροταφείο, που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή. Μια Δημοτική Αρχή που δεν δίστασε ακόμα και «να βαφτίσει το κρέας ψάρι»: με την απόφαση 157/2008 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε «την κατασκευή κάθετων λωρίδων-διαβάσεων πεζών στον άξονα της οδού Ξενία με ειδικά υπερυψωμένα υλικά (γρανιτοκυβόλιθους), που αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη της ταχύτητας των αυτοκινήτων. Βάσει νομοθεσίας απαγορεύεται η τοποθέτηση σαμαριών στη συγκεκριμένη οδό». Αυτό λέει η απόφαση και, παρόλο που το ίδιο το Δ.Σ. λέει ότι απαγορεύεται απ’ τη νομοθεσία, ο Δήμος κατασκεύασε σαμάρια, βαφτίζοντας τα «διαβάσεις πεζών». Αλλά δεν έλυσε κανένα πρόβλημα, αφού οι πολλοί οδοιπόροι στην οδό Ξενία εξακολουθούν να περπατούν κυρίως στο δρόμο, το πεζοδρόμιο είναι απ’ τη μια μεριά στενό κι απ' την άλλη πρακτικά ανύπαρκτο. Η νομοθεσία λέει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να προηγηθεί μελέτη εναλλακτικών λύσεων και μελέτη δεν έγινε ποτέ, αυτά είναι ψιλά γράμματα για το Δήμο, με τη νομοθεσία θα ασχολούνται τώρα; Απ’ το 2009 τα έχω πει φιλικά κατ’ επανάληψη στους Αντιδημάρχους Τεχνικών Υπηρεσιών, προτείνοντας και εναλλακτικές λύσεις, αλλά κανείς δεν έκανε κάτι: στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα. Όπως και με τη στάθμευση στη Λαϊκή.
(*)  Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός Μηχανικός Ε.Μ.Π.
Διδάκτωρ Μηχανικός Ε.Μ.Π.
Μέλος Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης Περ.Δυτ.Μακεδονίας
www.kozani.net/xkolovos
xkolovos@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας