Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Αλκοολούχος λεμονάδα με κρόκο Κοζάνης

Από το ΒΗΜΑ Gourmet
Το τσίπουρο, ο κρόκος Κοζάνης και το λεμόνι δίνουν έντονο ελληνικό χαρακτήρα σε ένα κοκτέιλ που ισορροπεί ανάμεσα στη γλυκιά και στην ξινή γεύση
Στην Κοζάνη χρησιμοποιούσαν κάποτε τον κρόκο μόνο στο τσίπουρο και στον καφέ. Με την ελληνική ζαφορά λοιπόν να κυριαρχεί και να χαρίζει χρυσαφί χρώμα, είναι ένα ποτό που θα συνοδεύσει τις σαρακοστιανές μαζώξεις με διαφορετικό τρόπο.

ΥΛΙΚΑ (για 1 highball ποτήρι)

2 σφηνάκια τσίπουρο με σαφράν (κρόκο Κοζάνης)*


1 σφηνάκι χυμό λεμονιού

1 σφηνάκι ζαχαρόνερο (χτυπάμε στο multi 1 μέρος δροσερό νερό με 1 μέρος ζάχαρη)

½ κουτάκι σόδα (αναψυκτικό)

1-2 ροδέλες λεμονιού

2-3 ίνες κρόκου Κοζάνης

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα  ποτήρι με σπασμένο πάγο ρίχνουμε το τσίπουρο, τον χυμό λεμονιού και το ζαχαρόνερο και απογεμίζουμε με τη σόδα.

Με ένα αναδευτήρι ανακατεύουμε τα υλικά από κάτω προς τα πάνω.

Γαρνίρουμε με τις ροδέλες του λεμονιού και τις ίνες του κρόκου Κοζάνης.

* Τσίπουρο με σαφράν υπάρχει έτοιμο στις κάβες. Μάλιστα, η Ποτοποιία Θράκης φτιάχνει ένα σπάνιο τσίπουρο, με μια συνταγή που πηγαίνει από γενιά σε γενιά. Ωστόσο, αν δεν μπορούμε να το προμηθευτούμε, μπορούμε να το φτιάχνουμε μόνοι μας ως εξής: Σε ένα μπουκάλι με 700 ml τσίπουρο ρίχνουμε 5 ίνες κρόκο Κοζάνης και το αφήνουμε για 2 ημέρες σε θ.δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας