Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Αρχιερατική εσπερινή προηγιασμένη λειτουργία στον Αγ. Διονύσιο εν Ολύμπω Βελβεντού

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και χαρμολύπης από το γενικότερο κλίμα της Σαρακοστής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος τέλεσε (2-4-2014) την Εσπερινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού.


Το Σεβασμιώτατο κ. Παύλο πλαισίωσαν στην Προηγιασμένη Λειτουργία ο Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας και ο Διάκονος π. Μάξιμος Γεωργόπουλος. Στο Άγιο Βήμα συμπροσευχήθηκαν οι πατέρες: ο Οικονόμος π. Λουκάς Κουρκούτας Εφημέριος Πλατανορέματος και ο Πρεσβύτερος π. Νικόλαος Τσιαπλακάκης Εφημέριος Βαθυλάκκου. 

Στο Αναλόγιο έψαλαν οι ψάλτες: Κωνσταντίνος Γκουντούλας ψάλτης του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Σερβίων, ο Πρεσβύτερος π. Αθανάσιος Γεωργιάδης Εφημέριος του Ιερού Ναού Κοίμησης της Θεοτόκου Βελβεντού, ο Αθανάσιος Κουτσιούκης, η Δήμητρα Κίτση-Βαλωμά, ο Γιάννης Παπαγόρας και ο Γρηγόριος Φωκίδης ψάλτες και αναγνώστες του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου Βελβεντού.





Τα λειτουργικά και υμνογραφικά κείμενα της ημέρας, μας περνούν από ενδελεχή προσωπική διάγνωση βάθους: ‘’…εσυλήθην ο τάλας τον νουν, και δεινώς πληγωθείς, όλην μου την ψυχήν τετραυμάτισμαι..’’. (Στιχηρό Ιδιόμελο). Και ‘’όλος τοις πάθεσιν εδουλώθην.’’ (Προσόμοιο κατ’ Αλφάβητον).

Η αδιαφορία και η εγκατάλειψη που υφίσταμαι, γράφει ο ι. υμνωδός, από τους ομοθρήσκους και ομοεθνείς είναι ουρανομήκης. Ο ένας βλέπει πάντα στο ‘’ύψος’’ του, τους ομοίους του, κάτω από αυτόν δεν υπάρχουν άνθρωποι, κάνει πως δε βλέπει γιατί βλέπει μόνο τον εαυτό του και ‘’ουκ επιβλέπει’’ και ο άλλος ‘’αντιπαρήλθε μοι’’, με αντιπαρέρχεται με βιασύνη, γιατί του είμαι ανεπιθύμητος, η παρουσία μου, και μάλιστα η πληγωμένη, τον ενοχλεί.  

Σ’ αυτή την παγερή εγκατάλειψη από τους οικείους μου, συνεχίζει ο ι. υμνωδός, έρχεται να απαντήσει με πληρότητα αγάπης στο πρόσωπό μου, ο Χριστός: ‘’..συ δε ευδοκήσας, ουκ εκ Σαμαρείας, αλλ’ εκ Μαρίας σαρκωθήναι, Χριστέ ο Θεός, τη φιλανθρωπία σου, παράσχου μοι την ίασιν, επιχέων επ’ εμέ, το μέγα σου έλεος’’ (Στιχηρό Ιδιόμελο. Τετάρτη της Ε’ Εβδομάδος εις τον Εσπερινόν).

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος μίλησε και ανέλυσε το στίχο από το δεύτερο Ανάγνωσμα της Εσπερινής Προηγιασμένης Λειτουργίας: ‘’Υιός σοφός ευφραίνει πατέρα, υιός δε άφρων μυκτηρίζει μητέρα αυτού’’. (Παροιμ. 15,20). Ο σοφός γιος είναι χαρά για τον πατέρα του, κι ο άνθρωπος ο ανόητος τη μάνα του περιφρονεί.

Ο Σεβασμ. κ. Παύλος εξήρε τη συμβολή της μάνας στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού και είπε ότι ‘’το παιδί είναι προέκταση της μάνας, στην αγκαλιά της αυτό ακουμπά, η έλξη του παιδιού είναι η μάνα. Και ο Χριστός που είναι Θεός είχε μια μάνα. Και την έχει ακόμα εκεί στον ουρανό. Και την ακούει’’. Έκανε μνεία στις μάνες σημαντικών προσώπων της ιστορίας για το ρόλο που έπαιξαν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών τους. Έκανε αναφορά στη μάνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου την Ολυμπιάδα καθώς και στις μάνες των Πατέρων της Εκκλησίας και του Αγίου Κωνσταντίνου, την Αγία Ελένη, την οποία η Εκκλησία ονόμασε Ισαπόστολο.

Υπογράμμισε τη μεγάλη συμβολή της μάνας στη διάπλαση του παιδιού. Συμβολή που είναι εκ των ων ουκ άνευ στην εποχή μας.

Μίλησε επίσης για τη μετακύλιση των ευθυνών (πάντα φταίνε κάποιοι άλλοι) σύμπτωμα σύνηθες στην εποχή μας, από το οποίο και υποφέρουμε σαν χώρα. Οι υπεξαιρέσεις, οι απιστίες, η διακίνηση μαύρου χρήματος, η τοκογλυφία και άλλες παρενέργειες γίνονται από ανθρώπους που όλοι αυτοί βγήκαν από μια μάνα.

Έκανε νύξη και για το ρόλο του Σχολείου και είπε ότι ‘’το σχολείο είναι ευνουχισμένο’’. Η υπερπροστασία κάνει κακό στα παιδιά, είπε, κρίνοντας και τη στάση των γονιών, που πολλές φορές παρεμποδίζουν το έργο της αγωγής των δασκάλων με τις υπέρ των παιδιών τους υπερπροστατευτικές παρεμβάσεις τους.

Το οικονομικό πρόβλημα, είπε ο Σεβασμιώτατος, είναι το αποτέλεσμα της αποστασίας από παραδεδομένες αρχές και αξίες. Αναφέρθηκε στους ήρωες και αγωνιστές του 1821 και έκανε κριτική στους διάφορους διανοητές που μέσα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ μίλησαν απαξιωτικά για την Εκκλησία και για το ρόλο της στην Επανάσταση, που έγινε ‘’για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία’’.

Όλοι μας, είπε, βάλαμε το πετραδάκι μας στον κατήφορο κι έφτασε η πατρίδα μας εδώ που έφτασε. Μια από τις αιτίες είναι η υποδούλωσή μας στα πάθη, που έχουν γίνει η δευτέρα μας φύση. Χρειάζεται πολύς αγώνας για να τα υπερβούμε. Μπορούμε όμως. Όταν αγκαλιάσουμε το Χριστό με δάκρυα μετανοίας και κατανύξεως, είπε ο Σεβασμιώτατος.

Έκανε επίσης αναφορά και στο παράδειγμα της Αγίας Μαρίας της Αιγυπτίας και στο ληστή επάνω στο Γολγοθά. Είμαστε μεγάλοι και τρανοί, είπε, όταν αγκαλιάσουμε το Θεό. Κλείνοντας το λόγο του ο Σεβ. ευχήθηκε καλό υπόλοιπο Σαρακοστής, καλή Μεγάλη Εβδομάδα και καλό Πάσχα.

Μετά τη διανομή του αντιδώρου, ο Σεβασμιώτατος, οι Πατέρες, οι ψάλτες, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και άλλοι πιστοί προσήλθαν στο Αρχονταρίκι σε τράπεζα βραδινή (δείπνο) που ετοίμασαν οι Γυναίκες του I. Ναού με νηστήσιμα σαρακοστιανά φαγητά που τα παρασκεύασαν οι ίδιες: νόστιμη φασολάδα και νόστιμες πίτες: ριζόπιτες, σπανακόπιτες, τσουκνιδόπιτες με μπουρμπουλέτσια, σπιτικό γλυκό με μαρμελάδα, πορτοκάλι, καρύδια, αμύγδαλα και κανέλα.  
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
3-4-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας