Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Επιστολή του Δημήτρη από χωριό της Κοζάνης προς την Εφημερίδα των Συντακτών: άμεσος κίνδυνος υγείας του ίδιου και της συντρόφου του από την έλλειψη δομών για εξαρτημένα άτομα

Ενα ζευγάρι, που βρίσκεται εδώ και 1,5 χρόνο σε πρόγραμμα θεραπείας με μεθαδόνη, πληροφορήθηκε από τον Οργανισμό ότι «λόγω Μνημονίου» δεν μπορεί πλέον να προμηθευτεί ούτε τις ελάχιστες δόσεις που χρειάζεται για να συνεχίσει τον αγώνα του!. 
Δίνουν υπεράνθρωπο αγώνα, για να απεμπλακούν από τα ναρκωτικά. Εκεί που λένε πως έχουν βάλει σε μια σειρά τη ζωή τους και αποφασίζουν ότι μπορούν να πάνε ένα βήμα παρακάτω, έρχεται η υποβάθμιση του συστήματος δημόσιας Yγείας και των φορέων κατά των ναρκωτικών και τους κάνει άνω-κάτω.
Ο Δημήτρης, θεραπευόμενος του ΟΚΑΝΑ, απέστειλε ανοιχτή επιστολή στην «Εφ.Συν.», περιγράφοντας τον άμεσο κίνδυνο υγείας που αντιμετωπίζουν ο ίδιος και η σύντροφός του από την έλλειψη δομών για εξαρτημένα άτομα. Την επιστολή απευθύνει παράλληλα και στον Μιχαήλ Κατρίνη, πρόεδρο του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών.

Ο Δημήτρης και η σύντροφός του είναι πάνω από 1,5 χρόνο «καθαροί». Είναι ενταγμένοι σε πρόγραμμα θεραπείας του ΟΚΑΝΑ με υποκατάστατα, λαμβάνοντας δόσεις μεθαδόνης και βουπρενορφίνης που καλύπτουν τις ανάγκες τους για ορισμένες ημέρες (13). Μοναδικό τους εισόδημα μέχρι πρόσφατα ήταν το επίδομα των 310 ευρώ που χορηγούσε η Πρόνοια στα εξαρτημένα άτομα, αναγνωρίζοντας αναπηρία στους τοξικομανείς.

Χωρίς επίδομα

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς διεκόπη πλέον η χορήγηση του επιδόματος για όσους είναι «απλά» εξαρτημένοι. Γι’ αυτόν τον λόγο, αποφάσισαν οι δυο τους να φύγουν από τη Θεσσαλονίκη και να μετακομίσουν σε ένα χωριό, 10 χιλιόμετρα από την Κοζάνη, δουλεύοντας τα 5 δικά τους στρέμματα γης, για να επιβιώσουν. Μάλιστα, προκειμένου να γλιτώσουν τα έξοδα της συνεχούς μετακίνησης προς τη Θεσσαλονίκη, έχουν μειώσει τη δοσολογία που πρέπει να λαμβάνουν στο ελάχιστο δυνατό.

Την περασμένη Παρασκευή, όταν η σύντροφος του Δημήτρη, πήγε να πάρει τις 13 προβλεπόμενες δόσεις, την περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη. Της έδωσαν μόνο τρεις δόσεις και της είπαν ότι θα πρέπει να ξαναπεράσει την Τρίτη. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατο, μια και τα οικονομικά τους δεν τους επιτρέπουν κοστοβόρες μετακινήσεις κάθε βδομάδα.

«Ο αναπληρωτής διευθυντής Εφαρμογής Προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ, όταν τον ρωτήσαμε ποιος είναι υπεύθυνος γι’ αυτό που ενδεχομένως θα πάθει η σύντροφός μου, επειδή δεν θα μπορέσουμε λόγω οικονομικής αδυναμίας να έρθουμε την Τρίτη στο πρόγραμμα, μας απάντησε “το Μνημόνιο”, και μας έκλεισε το τηλέφωνο στα μούτρα τρεις φορές». Ο Δημήτρης έφτασε στο σημείο να προτείνει να παραλάβει τις δόσεις ο πατέρας του και να τους τις αποστείλει, με δικά του έξοδα, χωρίς ωστόσο να βρει θετική ανταπόκριση από τους αρμόδιους.

Ανεκπλήρωτες υποσχέσεις

Το ζήτημα είναι ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος, τον Αύγουστο του 2011 -ως υπουργός Υγείας τότε- είχε αναγγείλει ότι σε κάθε νομό της χώρας θα επιλεγεί ένα νοσοκομείο, το οποίο θα χορηγεί μεθαδόνη. Με βάση τα παραπάνω, θα μπορούσε κανείς να πει ότι το πρόβλημα έχει λυθεί μια και το ζευγάρι θα μπορεί να προμηθευτεί τα υποκατάστατα από το Νοσοκομείο της Κοζάνης, που βρίσκεται σχετικά κοντά τους. Ομως, μετά από επικοινωνία που είχαμε με το «Μαμάτσειο» Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης, ενημερωθήκαμε από τον διευθυντή της ψυχιατρικού τμήματος, κ. Γεώργιο Γκόγκο, ότι δεν λειτουργεί καμία μονάδα χορήγησης μεθαδόνης στο νοσοκομείο και ότι, αν κάποιος χρήζει τέτοιας αγωγής, θα πρέπει να πάει στη Θεσσαλονίκη.

Παρόμοια καταγγελία έχει γίνει στην «Εφ.Συν.» από μέλη του ΟΚΑΝΑ Λιβαδειάς. Οι θεραπευόμενοι αναφέρουν ότι το κέντρο παραμένει κλειστό από την Παρασκευή το απόγευμα μέχρι τη Δευτέρα το πρωί, με αποτέλεσμα όσοι παρακολουθούν το πρόγραμμα να εμφανίζουν σοβαρό στερητικό σύνδρομο, γεγονός το οποίο επηρεάζει εξαιρετικά αρνητικά τη θεραπεία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας