Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Ενας στους τρεις Ελληνες δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ υπολογιστή!

από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 
Ενας στους τρεις Ελληνες ηλικίας 16 έως 74 ετών δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ στη ζωή του ηλεκτρονικό υπολογιστή (Η/Υ). Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το Παρατηρητήριο της Κοινωνίας της Πληροφορίας, χρήση Η/Υ στην Ελλάδα κάνει το 61,1% του πληθυσμού της χώρας, ενώ το 34,4% δηλώνει ότι δεν έχει ασχοληθεί ποτέ στη ζωή του με Η/Υ.
Αντίστοιχα είναι και τα στοιχεία για τους χρήστες του Διαδικτύου. Το 57,6% του πληθυσμού της χώρας αναφέρει ότι έχει κάνει χρήση του Διαδικτύου τούς τελευταίους τρεις μήνες του 2013, ενώ το 36,3% δηλώνει ότι δεν έχει πλοηγηθεί στο Ιντερνετ ποτέ στη ζωή του.

Πάντως οι Ελληνες χρήστες, όπως δείχνουν τα στοιχεία, κάνουν «βαριά» χρήση του Διαδικτύου. Περίπου οκτώ στους 10 χρήστες βρίσκονται στον κυβερνοχώρο σε καθημερινή βάση. Και σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, κατά κανόνα οι χρήστες ενημερώνονται για προϊόντα και υπηρεσίες (76,7%), διαβάζουν εφημερίδες ή/και περιοδικά (70,5%), αποστέλλουν και λαμβάνουν ηλεκτρονική αλληλογραφία (74,6%), πραγματοποιούν βιντεοκλήσεις (48,5%), ενώ πάνω από τους μισούς (51,4%) ανεβάζουν περιεχόμενο στα κοινωνικά δίκτυα. Ακόμη, τρεις στους 10 χρήστες αξιοποιούν το Διαδίκτυο για την εκπαίδευση και κατάρτισή του (29,4%), αλλά και για την αναζήτηση εργασίας (30,0%), και περίπου δύο στους 10 λαμβάνουν υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής (21,7%).

Ενα σημαντικό μέρος των χρηστών Διαδικτύου αξιοποιεί τον κυβερνοχώρο και για υπηρεσίες αγορών από απόσταση. Συγκεκριμένα, περισσότεροι από ένας στους δύο Ελληνες χρήστες του Διαδικτύου (52,3%) αγόρασαν ηλεκτρονικά υπηρεσίες ή/και προϊόντα τους τελευταίους 12 μήνες. Οι περισσότεροι από αυτούς (76,1%) εμφανίζουν ως ισχυρότερο κίνητρο των online αγορών τους τις χαμηλότερες τιμές αγαθών που συναντούν στο Ιντερνετ. Ακολουθεί η «ευκολία αγορών» (48,9%), η «μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων» (48%) και, τέλος, ο «λιγότερος χρόνος» (40%). Πάνω από εννέα στους 10 χρήστες που αγοράζουν ηλεκτρονικά (93%) αναφέρουν ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2013 έχουν ξοδέψει σε online αγορές λιγότερο από 500 ευρώ, ενώ το 7% περισσότερα από 500 ευρώ.

Σε αντίθεση με τις αγορές, οι online συναλλαγές με το Δημόσιο είναι μάλλον περιορισμένες. Σχεδόν ένας στους τέσσερις πολίτες (16-74 ετών) ενημερώνεται για θέματα Δημοσίου από το Ιντερνετ και μόλις το 15% διεκπεραιώνει ηλεκτρονικά συναλλαγές με κάποια δημόσια υπηρεσία. Πάντως όλοι συμφωνούν, σε ποσοστό 88% και άνω, ότι το Διαδίκτυο μπορεί να βοηθήσει στο ξεπέρασμα της γραφειοκρατίας.

Τέλος, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας, οι προαναφερόμενοι δείκτες εμφανίζουν υστέρηση σε σχέση με τους μέσους όρους στην Ε.Ε. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο 4ο τρίμηνο του 2013 και διεξήχθη με τη μεθοδολογία της Eurostat σε δείγμα 6.500 πολιτών ηλικίας 16-74 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας