Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Πάρις Κουκουλόπουλος: «Η ουσία της νέας ΚΑΠ είναι να υπάρχουν εργαλεία για να κρατηθεί όρθια η παραγωγή και να στηριχθεί αποφασιστικά η δυναμική και εξωστρεφής γεωργία»


Σημεία συνέντευξης του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Πάρι Κουκουλόπουλου στον ιστότοπο αγροτικής ενημέρωσης www.agrotypos.gr και στο δημοσιογράφο Χρήστο Διαμαντόπουλο

Για τις ενέργειες του ΥπΑΑΤ σχετικά  με τη  μείωση του κόστους παραγωγής


Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω πως σκοπεύει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να μειώσει το κόστος παραγωγής που τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Σκοπεύετε να πάρετε κάποια μέτρα;
Αναπληρωτής Υπουργός: Το ζήτημα του κόστους παραγωγής είναι η βασικότερη παράμετρος για να μπορέσει να γίνει αντιληπτή από τους αγρότες και από την ελληνική κοινωνία η νέα ΚΑΠ. Προσωπικά πιστεύω ότι εάν δεν καταφέρουμε να κάνουμε κάτι στο κόστος παραγωγής οι προσδοκίες μας από τη νέα ΚΑΠ δεν πρέπει να είναι τόσο μεγάλες. Υπάρχουν πραγματικά ζητήματα με το κόστος παραγωγής, με το πετρέλαιο, με το ρεύμα, όπως επίσης και με το φορολογικό και με τους συντελεστές ΦΠΑ, σε ό,τι συνθέτει το κόστος παραγωγής και από την άλλη υπάρχει βέβαια η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Πρέπει μέχρι το Σεπτέμβρη να έχει εκπονηθεί ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα το οποίο θα βάζει συγκεκριμένα χρονικά όρια, στα οποία θα δημιουργούνται νέα δεδομένα για όλους τους συντελεστές του κόστους παραγωγής. Αυτή είναι η φιλοδοξία μας. Είναι οι καθαροί όροι του παιχνιδιού, δηλαδή ξεκινώντας η νέα ΚΑΠ πιστεύω ότι είναι επιβεβλημένο ο Έλληνας αγρότης και αυτός που είναι ήδη στο  σύστημα, αλλά και οι νέοι αγρότες και οι νεοεισερχόμενοι που θέλουμε τόσο πολύ να περάσουν στον πρωτογενή τομέα, θα πρέπει να ξέρουν καθαρά τους όρους. Και οι όροι θα πρέπει όσο είναι δυνατόν να είναι σταθεροί. Το χρειάζεται αυτό ο αγροτικός τομέας, αλλά το χρειάζεται πάνω από όλα η χώρα, γιατί μεγάλη προσδοκία είναι ο πρωτογενής τομέας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι για να στηρίξει τη χώρα ο πρωτογενής τομέας πρέπει ο ίδιος να υποστηριχθεί.



Για την πρόταση του εθνικού φακέλου της νέας ΚΑΠ

Δημοσιογράφος: Μιλώντας για τη νέα ΚΑΠ, να σας ρωτήσω πως θα διεκδικήσει η χώρα μεγαλύτερα οφέλη στον αγροτικό τομέα όταν δεν συμμετέχει κανένας Έλληνας στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου, όπου συναποφασίζει με την Ε.Ε.;
Αναπληρωτής Υπουργός: Αυτό είναι κάτι που μπορεί να διορθωθεί, είναι σχετικά απλό και διαδικαστικό.  Επί της ουσίας όμως πιστεύω ότι η νέα ΚΑΠ είναι πρόκληση για εμάς. Η μεγάλη πρόκληση στην οποία και εμείς θέλουμε να συμβάλλουμε, είναι να αλλάξει η  νοοτροπία και του Έλληνα αγρότη και της ελληνικής κοινωνίας. Πρέπει να βλέπουμε διαφορετικά την αγροτιά και η αγροτιά πρέπει να βλέπει διαφορετικά το αντικείμενό της. Αυτό είναι το κεντρικό σημείο της χώρας. Το πρώτο το θεωρώ διαδικαστικό και διορθώνεται, μπορεί δηλαδή να υπάρξει μια αλλαγή στις συμμετοχές των ευρωβουλευτών και να υπάρξει συμμετοχή στα αγροτικά. Το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι πως αντιμετωπίζουμε εμείς την ΚΑΠ.
Δημοσιογράφος: Θέλω να μου πείτε πότε θα γίνει η κατάθεση της νέας πρότασης για το φάκελο της νέας ΚΑΠ και αν μένουμε στις τρεις περιφέρειες ή θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές σε σχέση με την πρόταση Τσαυτάρη;
Αναπληρωτής Υπουργός: Η πρόταση κατά αρχάς θα φύγει στην ώρα της, 1Η Αυγούστου πρέπει να κατατεθεί στις Βρυξέλλες και 1η Αυγούστου  θα φύγει. Το σενάριο των περιφερειών στο οποίο προσανατολιζόμαστε δεν απέχει από την μέχρι τώρα προσέγγιση – ήταν κάτι μεταξύ δύο και τριών περιφερειών – υπήρχε μια βασική διαφοροποίηση των βοσκοτόπων με την καλλιεργούμενη γη και κάποια σενάρια για το διαχωρισμό και της καλλιεργούμενης γης με κάποια κριτήρια. Δουλεύουμε αυτά τα σενάρια και άλλα σενάρια και μιας ακόμα περιφέρειας για να τα δούμε όλα, υπάρχουν συγκρίσεις. θέλω προκαταβολικά να σας πω ότι δεν είναι δραματικές οι διαφορές. Πιστεύω ότι η μεγάλη σημασία για τη νέα ΚΑΠ βρίσκεται στο να κρατήσουμε όλα εκείνα τα εργαλεία που επιτρέπουν στοχευμένες πολιτικές. Πρέπει να στηρίξουμε δυναμικά προϊόντα, όπως είναι για παράδειγμα η βιομηχανική ντομάτα, πρέπει να κρατήσουμε «όρθια» την ποσόστωση με τη ζάχαρη – έχουμε όπως ξέρετε την περιπέτεια με τη ζάχαρη  – πρέπει να δούμε τι κάνουμε με τον καπνό, γιατί στον καπνό έχουν μείνει σχεδόν στο σύνολό τους μόνο πραγματικοί καπνοπαραγωγοί. Άρα, λοιπόν, όλα τα άλλα εργαλεία από την εξισωτική μέχρι τα ποσά για τους κτηνοτρόφους, τους νέους αγρότες κλπ. πρέπει να τα πάμε στο μέγιστο, δηλαδή να κόψουμε από τη βασική ενίσχυση κάποια σεντς, κάποια λεπτά από κάθε παραγωγό, αλλά παράλληλα να έχουμε στα χέρια μας εργαλεία που σε συνεργασία με τους αγρότες θα βοηθήσουν να στηρίξουμε περιοχές ή προϊόντα που θέλουν υποστήριξη. Προϊόντα που είναι δυναμικά και εξωστρεφή, που έχουν τεράστια σημασία στη συνολική προσπάθεια για να έχουμε μια άλλη εικόνα στον πρωτογενή τομέα της χώρας.

Για τη συνδεδεμένη ενίσχυση από τη νέα ΚΑΠ

Δημοσιογράφος: Έχετε εικόνα για το ποια προϊόντα θα ενταχθούν στη συνδεδεμένη ενίσχυση στη νέα ΚΑΠ;
Αναπληρωτής Υπουργός: Ήδη σας ανέφερα μερικά όπως τη βιομηχανική ντομάτα..
Δημοσιογράφος: Τα εσπεριδοειδή θα ενταχθούν;
Αναπληρωτής Υπουργός: Για τα εσπεριδοειδή υπάρχει  θετική αντιμετώπιση, όπως επίσης για την κτηνοτροφία, για έναν τομέα της κτηνοτροφίας, για παράδειγμα έχουμε το θέμα με το γάλα, τη φέτα.
Δεν ανακοινώνω τώρα τη συνδεδεμένη ενίσχυση, λέω σε ποια προϊόντα υπάρχει ειδικό ενδιαφέρον. Για παράδειγμα στον καπνό δεν μπορούμε να δώσουμε συνδεδεμένη ενίσχυση, αλλά μπορούμε να κάνουμε στοχευμένες πολιτικές. Αυτό είναι κυρίως το αντικείμενο που ασχολούμαστε όλο αυτό το διάστημα.
Θέλω να το ξέρουν όλοι οι αγρότες που μας ακούν ότι όλα τα σενάρια για τη νέα ΚΑΠ δεν έχουν δραματικές διαφορές μεταξύ τους, γιατί υπάρχει μια λογική που λέει «να δω τι χρήματα παίρνω». Η ουσία είναι να υπάρχουν εργαλεία για να κρατηθεί όρθια η παραγωγή και να στηριχθεί αποφασιστικά  η δυναμική και εξωστρεφής γεωργία.


Για το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών στους παραγωγούς και τις δηλώσεις ΟΣΔΕ

Δημοσιογράφος: Έχετε εικόνα πότε θα πληρωθεί η εξισωτική αποζημίωση και ποιες ακόμη πληρωμές να περιμένουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μέσα στο καλοκαίρι;

Αναπληρωτής Υπουργός: Το θέμα των πληρωμών ήταν το πρώτο θέμα με το οποίο ασχοληθήκαμε και εγώ και ο κύριος Καρασμάνης από την πρώτη μέρα κιόλας που ήρθαμε στο Υπουργείο. Πιστεύω ότι στο τέλος του Ιουλίου αρχές Αυγούστου θα μπορέσουμε να δώσουμε την εξισωτική. Έχουμε βάλει σε υψηλή προτεραιότητα και τα περιβαλλοντικά που εκκρεμούν, τη νιτρορρύπανση και πιέζουμε στο Υπουργείο Οικονομικών για την παλιά ιστορία με τον περονόσπορο, έτσι ώστε να μπει ένας καλύτερος ρυθμός στις πληρωμές. Υπάρχει και η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Όπως γνωρίζετε οι πληρωμές που ενισχύονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο κατά κανόνα πληρώνονται πρώτα από αμιγώς εθνικά χρήματα και στη συνέχεια έρχονται ως επιστροφή, κατά κάποιο τρόπο, στο δημόσιο ταμείο.
Δημοσιογράφος: Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση πάντως φέτος στην πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης.
Αναπληρωτής Υπουργός: Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, προφανώς, υπάρχει καθυστέρηση. Αυτό που έχει σημασία είναι να πάρουμε κάποια μέτρα για να μην ξανασημειωθεί.
Δημοσιογράφος: Υπάρχει προοπτική να ληφθούν κάποια μέτρα για να υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα;
Αναπληρωτής Υπουργός: Ασχολούμαστε πάρα πολύ με αυτό το θέμα όπως και με την έγκαιρη υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Θα πρέπει να διεκδικήσουμε το αδύνατο που φαίνεται αυτή τη στιγμή, δηλαδή  από τις αρχές της κάθε χρονιάς να μπορεί κανείς να κάνει τη δήλωση ΟΣΔΕ και όχι πριν από την 15η Μαΐου, γεγονός που δημιουργεί ένα σωρό αρρυθμίες. Γιατί γύρω από αυτό το θέμα η μια αρρυθμία συμπαρασύρει και την άλλη και προκαλεί και την επόμενη. Πρέπει όλο αυτό το σύστημα να ηρεμήσει. Θεωρώ ότι το θέμα της σταθερότητας των πληρωμών είναι το δεύτερο μεγάλο θέμα που πρέπει να κερδηθεί ως στοίχημα γιατί είναι και πιο εύκολο, πιο μαχητό σε σχέση με το θέμα του κόστους παραγωγής. Στο κόστος παραγωγής για παράδειγμα, μπορεί ένα θέμα να μην μπορούμε άμεσα να το αντιμετωπίσουμε, αν και επιδιώκουμε πάρα πολύ δυνατά να αυξηθεί η επιστροφή στο πετρέλαιο. Όπως επίσης από την πρώτη μέρα διεκδικούμε και μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος να πάει κατευθείαν στον πρωτογενή τομέα. Όχι τόσο ως τσεκ αλλά υποβοηθώντας τη μείωση κάποιων συντελεστών παραγωγής, να συμψηφιστεί δηλαδή με μέτρα οικονομικής φύσεως που διαχέονται σε όλους τους αγρότες, δεν πάνε δηλαδή απευθείας στη τσέπη των παραγωγών, μειώνουν όμως το κόστος παραγωγής.

Το video της συνέντευξης δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική  διεύθυνση: http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=87428

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας