Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Η εισβολή εφοριακών και η βλακεία

Γράφει ο Αντώνης Δαλίπης
Οταν ο Άλμπερτ Αϊνστάιν φέρεται να έλεγε ότι δύο πράγματα είναι άπειρα σ' αυτόν τον κόσμο, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, δεν ήξερε ότι καθημερινά θα τον δικαίωνε η ελληνική εφορία.
Οι άνθρωποι στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν το παν για να αποδείξουν ότι είναι ικανοί για όλα.
Να προκαλέσουν χάος χωρίς λόγο, να τρομοκρατήσουν τους πάντες χωρίς αιτία και να ταλαιπωρήσουν εφοριακούς και φορολογούμενους, όπως ο αμόρφωτος δεκανέας με τα «καψόνια» στον στρατό.
Τα περιστατικά είναι τόσα πολλά και αλλεπάλληλα που η κοινή λογική σηκώνει τα χέρια.
Μέσα σε μια ημέρα, την περασμένη Δευτέρα, αναστατώθηκε το σύμπαν.

Η εφορία «πάγωσε» τις επιστροφές φόρου που προκύπτουν από τη δήλωση εισοδήματος.
Η δικαιολογία που προβάλλεται είναι ότι ενδεχομένως ορισμένοι από τους δικαιούχους πιθανόν να μην πληρώσουν τον φόρο ακινήτων, που η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί στο τέλος του Σεπτεμβρίου και η τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου.
Το κράτος έτσι κατακρατεί αχρεωστήτως καταβληθέντα φόρο και διδάσκει νέα συναλλακτικά ήθη, στηριζόμενο σε υποψίες.
Η βλακεία κορυφώνεται με το μπλόκο στη φορολογική ενημερότητα σε όσους δεν έχουν πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ, που όμως η πρώτη δόση καταβολής του λήγει την 30ή Σεπτεμβρίου.
Και περνά κάθε όριο, για να δικαιωθεί ο Αϊνστάιν που έλεγε ότι η ανθρώπινη βλακεία εκτείνεται στο άπειρο, με τις κατ' οίκον έρευνες εφοριακών.
Πρόκειται για την πλέον φαεινή ιδέα που ακούστηκε μέχρι τώρα για καταπολέμηση του μαύρου χρήματος και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
H εικόνα με συνεργεία εφοριακών να αναποδογυρίζουν καναπέδες, να ξηλώνουν πατώματα και να σκάβουν τους τοίχους αναζητώντας κρυμμένους θησαυρούς με χρυσές λίρες και δεσμίδες ευρώ ή δολαρίων, τα λέει όλα.
Ιστορίες για γέλια και για κλάματα, με εφοριακούς οπλισμένους με λοστούς και αντικλείδια.
Κι όλα αυτά σε μια εποχή που η εφορία, χωρίς πανοπλίες εκστρατείας, μπορεί να έχει στον υπολογιστή της όλο το προφίλ του κάθε φορολογούμενου.
Από το ύψος των καταθέσεων, τον αριθμό των μετοχών που κατέχει, τον αριθμό των θυρίδων που διατηρεί στις τράπεζες, μέχρι τον τύπο των αυτοκινήτων και των σκαφών που αγόρασε ή το ξενοδοχείο που έκλεισε και τα αεροπορικά εισιτήρια που πλήρωσε.
Αλλά είπαμε, το παράλογο έχει άλλη χάρη. Και η εφορία κάνει το παν για να γίνει η πιο μισητή υπηρεσία του Δημοσίου.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

1 σχόλιο:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΑΙΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ είπε...

Αγαπητέ Αντώνη, είχα πολύ καιρό να σχολιάσω και να γράψω κάτι στην ιστοσελίδα. Αφορμή λοιπόν στα ανωτέρω γραφόμενά σου, έχω να απαντήσω τα εξης. Για τους Εφοριακούς, δεν νομίζω οτι φταίνε οι ίδιοι, οχι, φταίνε αυτοί που τους διορίζουν. Οταν αυτοί που μας κυβερνούν , κόβουν και ράβουν μόνον για τα δικά τους μέτρα και δικά τους σταθμά,οταν αυτοί διορίζουν με ρουσφέτια, τους δικούς τους ανθρώπους, τα δικά τους παιδιά, οταν ψηφίζουν οι ίδιοι νόμους που τους απαλλάσει από την φορολογία το 75% του εισοδήματός τους, να μήν πληρώνουν εφορία,οταν τον ελεύθερο επαγγελματία τον υποχρεώνουν να πληρώνει το 26% απο το πρώτο ευρώ και το 55% προκαταβολή για τον επόμενο χρόνο, μην περιμένεις από αυτούς τους ανθρώπους να σώσουν την χώρα απο το αδιέξοδο που οι ίδιοι την έφεραν.Αυτά τα πράγματα δεν μπορεί να τα διανοηθεί ένας υγιής άνθρωπος, παρά μόνον τέτοιους που αναφέρει ο Αλμπερτ Αινσταιν.Μόνον με τους φορολογικούς ελέγχους, περικοπή μισθών , συντάξεων και ανεργεία 1500000 η χώρα δεν σώζεται.Ηχώρα χρειάζεται έναν ισχυρό Ηγετη ,με μιά καλή ομάδα ικανών επιστημόνων με γνώση στα οικονομικά αλλά και στα διοικητικά και λιγότερο στα πολιτικά, για επενδύσεις, ανάπτυξη,υποδομή, παραγωγή στον πρωτογενή τομέα, και οχι εμπάρκο στην Ρωσία τα προιόντα μας που θάβονται στις χωματερές,αλλά αύξηση των θέσεων εργασίας, για να χτυπηθεί η Α Ν Ε Ρ Γ Ι Α .Ετσι ελπίζουμε και προσδοκούμε να έλθει η λήξη του μνημονίου για να δούμε καλλίτερες ημέρες. Ας μην ξεχνάμε όμως το τελευταίο, οτι εμείς τους βγάζουμε, κι εμείς τους στέλνουμε εκεί που αυτοί κάθονται και νομοθετούν.Αρα εμείς φταίμε πρώτα και μετά αυτοί.-

Το Προφίλ μας