Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Συλημένος ή ασύλητος;

Της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ
 Αναμφίβολα η όποια ανακάλυψη στο λόφο Καστά θα είναι ιδιαίτερα σημαντική. Απο την εποχή της Βεργίνας είχε αρχαιολογική ανακάλυψη να δημιουργήσει τόσο ντόρο και να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας.
Απο τη μια πλευρά αυτό είναι καλό γιατί η Ελλάδα είναι χώρα συνδεδεμένη με το πλούσιο αρχαιολογικό της ενδιαφέρον. Απο την άλλη, όμως, το γεγονός ότι στις εργασίες στράφηκαν με τόση προσήλωση τα φώτα της δημοσιότητας γεννά μια υπερβολική πίεση στους ανθρώπους που εργάζονται εκεί, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να καλύψουν τις ανάγκες ενημέρωσης σε δημοσιογραφικούς χρόνους.
Και όπως ξέρουμε οι χρόνοι των αρχαιολόγων κυλούν τελείως διαφορετικά.
Ετσι τα σενάρια περί συλημένου ή ασύλητου τάφου, τυμβωρύχων και άλλων πιθανοτήτων δίνουν και παίρνουν, πλέκοντας μια ιστορία που βασίζεται κάθε άλλο παρά στα ίδια τα δεδομένα της έρευνας.
Για την υπερβολική δημοσιότητα δεν ευθύνονται βέβαια μόνα τους τα ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, αφού αποτελεί σε μεγάλο βαθμό επιλογή των υπευθύνων της ανασκαφής να αναδείξουν στο βαθμό αυτό το θέμα με ότι αυτό συνεπάγεται.
Η συνέχεια θα δείξει τι πραγματικά υπάρχει στον τάφο και θα αποκαλύψει την πραγματική του σημασία. Εως τότε εικασίες και διαψεύσεις θα κάνουν αναγκαστικά την εμφάνισή τους, τροφοδοτώντας καθημερινά την ατζέντα και θέτοντας επιπλέον πίεση σε ένα έργο που απο τη φύση του απαιτεί υπομονή και λεπτές κινήσεις.

Ιωάννα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας