Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Oδηγός για το σεξ μετά τα... 60!

Κάνουν σεξ οι ηλικιωμένοι;
Καθώς αυξάνεται το προσδόκιμο ηλικίας, τα θέματα σεξουαλικότητα των ηλικιωμένων αποκτούν όλο και περισσότερο επιστημονικό ενδιαφέρον.
Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μελέτη (Syme M, 2013) που παρακολούθησε τη σεξουαλική ζωή 1.0317 ανδρών και γυναικών από τα χρόνια της εφηβείας και έως το 67ο έτος.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 64,2% των ηλικιωμένων (63-67 ετών) έχουν σεξουαλικές επαφές με συχνότητα που ποικίλλει από μία φορά τον μήνα ή λιγότερο έως μία φορά την ημέρα.

Ενώ οι μισοί ανέφεραν ότι αντιμετώπιζαν δυσκολίες στο να διατηρήσουν τη σεξουαλική δραστηριότητα, μόνο το 8% ανέφερε ότι δεν λαμβάνει ικανοποίηση από τη σεξουαλική του ζωή. Φάνηκε, δηλαδή, πως ακόμη και όταν υπάρχουν προβλήματα στη σεξουαλική λειτουργία, η ικανοποίηση από τη σεξουαλική ζωή δεν παύει, αλλά αντίθετα, παραμένει υψηλή.
Ποιοι παράγοντες σχετίζονται με τη σεξουαλική ικανοποίηση των ηλικιωμένων;
Πολλοί παράγοντες φάνηκε να προβλέπουν τη σεξουαλική ικανοποίηση μετά τα 60. Η κακή υγεία τής/τού συντρόφου, ο σακχαρώδης διαβήτης και τα συμπτώματα κόπωσης σχετίστηκαν σημαντικά με χαμηλή σεξουαλική ικανοποίηση.

Σε γενικές γραμμές, οι άνδρες, συγκριτικά με τις γυναίκες, είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να παραμένουν ικανοποιημένοι, ιδίως εκείνοι που ήταν χαρούμενοι με τη σχέση τους.

Επιπλέον, φάνηκε πως η κατάσταση της υγείας (σακχαρώδης διαβήτης, καρκίνος, κατάθλιψη) σχετιζόταν περισσότερο με τη διατήρηση της σεξουαλικής λειτουργίας των ηλικιωμένων, ενώ, παράγοντες που αφορούν τη σχέση συσχετίστηκαν με την σεξουαλική ικανοποίηση.

Από τη μελέτη αυτή φαίνεται ότι για πάρα πολλούς ηλικιωμένους η σεξουαλική ζωή παραμένει σημαντική, ενώ αρκετοί παράγοντες την επηρεάζουν. Σήμερα που οι εξελίξεις στη σεξουαλική ιατρική είναι ραγδαίες είναι σημαντικό να ζητούν οι ηλικιωμένοι βοήθεια για τη θεραπεία των σεξουαλικών τους δυσκολιών.


Η έκφραση της σεξουαλικότητας στους ηλικιωμένους έχει συσχετιστεί με καλύτερη κατάσταση της γενικής υγείας, λιγότερη χρήση υπηρεσιών υγείας, καθώς και καλύτερη ποιότητα ζωής.
Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα δημοσιεύτηκαν σχετικά δεδομένα από τον πληθυσμό άνω των 65 ετών της Ισπανίας (Palacios-Cena, 2012). Η μελέτη αυτή επιβεβαίωσε πως ένας σημαντικός αριθμός ηλικιωμένων έχει ενεργή σεξουαλική ζωή.
Συγκεκριμένα, το 63% των αντρών και το 37,4% των γυναικών ανέφεραν πως είχαν σεξουαλική δραστηριότητα. Οι πιο συχνές σεξουαλικές πρακτικές ήταν τα φιλιά, οι αγκαλιές και η συνουσία.
Η μελέτη αυτή συμφωνεί με άλλες σχετικές μελέτες και δείχνει ότι, εφόσον κάποιος ηλικιωμένος άντρας ή γυναίκα έχει σύντροφο και καλή γενική υγεία, είναι πολύ πιθανό να μπορεί να συνεχίσει να απολαμβάνει τη σεξουαλική του ζωή έως τα βαθιά γεράματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας