Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για την έξωση σπουδαστών από την φοιτητική εστία του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας

Σε έξωση περίπου 120 σπουδαστών, από την φοιτητική εστία, απειλεί η διοίκηση του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας, επικαλούμενη τον κανονισμό λειτουργίας τους Ιδρύματος.
Συγκεκριμένα, δεκάδες σπουδαστές που δεν κατάφεραν να περάσουν το 50% και πάνω των δηλωθέντων μαθημάτων του εξαμήνου, καλούνται να παραδώσουν τα δωμάτια τους, πριν ξεκινήσει το χειμερινό εξάμηνο.
Να σημειώσουμε ότι οι χιλιάδες σπουδαστές του Τ.Ε.Ι., αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη στέγαση τους, καθώς τα δωμάτια της εστίας αρκούν μόνο για 500 από αυτούς, δηλαδή δεν επαρκούν ούτε για τους πρωτοετείς, ενώ φέτος έχουν ήδη κατατεθεί εκατοντάδες αιτήσεις.
Για ακόμη μια φορά, η υποχρέωση του κράτους, να καλύπτει με ευθύνη του και από τον προϋπολογισμό, τις ανάγκες σίτισης και στέγασης των φοιτητών, μετακυλιέται στους ίδιους και στις οικογένειές τους, επιβαρύνοντας το ήδη λεηλατημένο, από την ακολουθούμενη πολιτική και της σημερινής συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, εισόδημα τους. Είναι αυτή η κατάσταση που σπρώχνει πολλούς σπουδαστές να επιβραδύνουν τις σπουδές τους επειδή αναγκάζονται να εργαστούν.
Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι το γεγονός ότι οι σπουδαστές του Τ.Ε.Ι. για να παρακολουθήσουν τα εργαστήρια τους, αναγκάζονται παράλληλα να πληρώνουν για αναλώσιμα (π.χ. σχεδιαστικά στο τμήμα του ΒΣ, ποδιές στο τμήμα του ΤΕΑΝ). Η δε μετακίνηση τους από την πόλη της Κοζάνης στο ΤΕΙ κοστίζει 1.20€.
Η ευθύνη για τα οξυμένα προβλήματα και της φοιτητικής μέριμνας είναι στις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που χρονιά τώρα την συγκροτούν στα κατώτατα επίπεδα, προσεγγίζοντας τις ανάγκες των σπουδαστών και των οικογενειών τους ως εμπόρευμα και που με οδηγό την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταφορτώνουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΑΕΙ – ΤΕΙ) σε επιχειρήσεις.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ η Κυβέρνηση σε ποια άμεσα μέτρα θα προβούν ώστε:
·        Να μην γίνει καμία έξωση σπουδαστών από την φοιτητική εστία του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας.
·        Να δημιουργηθούν νέες εστίες και φοιτητικές κλίνες με την στηρίξει του κρατικού προϋπολογισμού για να καλυφτεί το σύνολο των αναγκών για τους σπουδαστές - φοιτητές της περιοχής.
·        Να δοθεί επίδομα ενοικίου σε όσους σπουδάζουν μακριά από την πόλη τους και δεν έγιναν δεκτοί στην εστία, ειδικά σε παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών, παιδιά ανέργων .
·        Να διασφαλιστεί η δωρεάν σίτιση και μεταφορά όλων των φοιτητών χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Οι βουλευτές
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

Ελένη Γερασιμίδου

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Και όλα αυτά για φοιτητές που δεν συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία!!!! απίθανη Ελλάδα.... Αυτά είναι, όταν συγκεκριμένα άτομα γίνονται βουλευτές

Το Προφίλ μας