Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Το ΚΚΕ «Στο Κόκκινο»

Του Πάσχου Μανδραβέλη
Δυστυχώς με συνθήματα δεν βάφονται αυγά, ούτε με αριστερές προθέσεις χορταίνουν οι εργαζόμενοι. Αυτό το έμαθαν καλά όσοι διαχειρίστηκαν ή διαχειρίζονται κομματικές επιχειρήσεις της Αριστεράς, από τον 902 που πουλήθηκε σε offshore και την «Αυγή» που προχώρησε σε περικοπές μισθών μέχρι τον ραδιοσταθμό του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο» που καθυστερεί μισθούς. Ολοι έμαθαν τον σιδηρούν νόμο της οικονομίας, ότι δηλαδή τα έσοδα πρέπει να είναι ίσα ή μεγαλύτερα από τα έξοδα και η πολιτική των ελλειμμάτων δεν μπορεί να πάει μακριά. Στο τέλος, όσοι έχουν λαμβάνειν απαιτούν τα χρωστούμενα. Ακόμη κι αν είναι εργαζόμενοι για τους οποίους τα κόμματα της Αριστεράς κορυβαντιούν.


Αυτό έγινε και στον ραδιοσταθμό του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο καθυστερεί η καταβολή μισθών. Οι ηχολήπτες κήρυξαν 48ωρη απεργία αφού είχαν μείνει απλήρωτοι και τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Τελικώς οι τεχνικοί πληρώθηκαν και η απεργία ανεστάλη. Ομως, ο διευθυντής του σταθμού, Κώστας Αρβανίτης, σχολίασε το «ιερό δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία» ως εξής: «Υπήρξε θέμα με απεργία στο “Κόκκινο”. Εννέα τεχνικούς έχουμε εδώ, οι οποίοι αποφάσισαν να κλείσουν το “Κόκκινο” και βεβαίως αποφασίσαμε να προωθηθεί η πληρωμή αυτών... Εκβιαστικό ήταν, οπότε πληρώθηκαν οι εννέα τεχνικοί και το “Kόκκινο” δεν έκλεισε. Και δεν πληρώθηκαν οι άλλοι... Οι εννιά πληρώθηκαν και οι άλλοι κοιτούν. Αυτή είναι μία αντίληψη που έχουν οι τεχνικοί...».

Φυσικά προκλήθηκε θύελλα για τον χαρακτηρισμό της απεργίας ως «εκβιασμού» αλλά έγινε και ο μέγας Ιστορικός Συμβιβασμός της Αριστεράς. Το ΚΚΕ, που δεν αφήνει τον ΣΥΡΙΖΑ σε χλωρό κλαρί, στήριξε τις επιλογές του κ. Αρβανίτη, για ένα θέμα που σε άλλες περιπτώσεις θα το ονόμαζε «ολομέτωπη επίθεση κατά των απαράγραπτων δικαιωμάτων των εργαζόμενων». Σε δημοσίευμά του ο «Ριζοσπάστης» (9.10.2014) καταγράφει την πικρία του ότι δηλαδή «όταν το ΚΚΕ ... έφτασε ακόμα και στο να στερηθεί τον “902”, οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ τού κούναγαν το δάχτυλο, πρωτοστατώντας στην αντιΚΚΕ προπαγάνδα μαζί με άλλα κέντρα του συστήματος».

Το λεπτό σημείο του δημοσιεύματος όμως είναι η κομμουνιστική διαπαιδαγώγηση για τις επιχειρήσεις του κόμματος: «Οταν αναφέρεται κανείς σε κομματικά μέσα ενημέρωσης, όπως τέτοιο είναι και ο ραδιοσταθμός του ΣΥΡΙΖΑ “Στο Κόκκινο”», γράφει ο «Ριζοσπάστης», «πρέπει να παίρνει υπόψη του την ιδιομορφία που έχουν, αφού πρόκειται για μέσα διάδοσης των θέσεων του κόμματος και όχι για επιχειρήσεις που λειτουργούν με βάση το κέρδος».

Πρέπει να το προσέξουμε αυτό, διότι σύμφωνα με τις κομμουνιστικές προφητείες «έτσι κι αλλιώς η Γη θα γίνει κόκκινη» και τότε καμιά επιχείρηση δεν θα λειτουργεί με βάση το κέρδος, αλλά θα τις διαχειρίζεται το κόμμα προς... όφελος της εργατιάς. Σ’ αυτή την περίπτωση οι εργάτες θα πρέπει να σέβονται τις «ιδιομορφίες» της κομματικής διαχείρισης κι όχι μόνο δεν πρέπει να απεργούν για τα δεδουλευμένα τους, αλλά ούτε να μιλούν γι’ αυτά. Πώς το είχε πει ο πρωτεργάτης της μπολσεβίκικης επανάστασης Λέον Τρότσκι; «Σε μια χώρα όπου ο μόνος εργοδότης είναι το κράτος, αντιπολίτευση σημαίνει θάνατος από αργή λιμοκτονία. Η παλιά αρχή, όποιος δεν δουλεύει δεν τρώει, έχει αντικατασταθεί από μια νέα: όποιος δεν υπακούει δεν τρώει».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ευτυχως το διαβασα και ξαλαφρωσα... δυο μερες ταλαιπωριομουν...

Το Προφίλ μας