Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Οι «λεπτομέρειες»

Του Ερρίκου Μπαρτζινόπουλου
Μεγάλη υπόθεση οι λεπτομέρειες. Και καλό είναι να τις προσέχουμε, αν θέλουμε να ξέρουμε πού βρισκόμαστε και πού πάμε. Ή τι κουτόχορτο πασχίζουν να μας πλασάρουν όσοι συστηματικά και μεθοδευμένα δυναμιτίζουν την πολιτική ζωή. Γιατί οι λεπτομέρειες είναι συχνά αποκαλυπτικότερες κι από τα ίδια τα γεγονότα.
«Λεπτομέρεια» για παράδειγμα ότι πριν από ενάμιση μήνα μίλησε ο άλλοτε πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος για κίνδυνο εξαγοράς βουλευτών προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας. Ο ισχυρισμός εκείνος δεν είχε συνέχεια.
«Λεπτομέρεια» ότι πριν από τρεις βδομάδες μια νεοεκδοθείσα κυριακάτικη εφημερίδα δημοσίευσε την «πληροφορία» ότι «γαλάζιοι επιχειρηματίες δημιουργούν κουμπαρά για να εξαγοράσουν βουλευτές εν όψει της εκλογής του Προέδρου». Και πάλι το δημοσίευμα περνά απαρατήρητο.
«Λεπτομέρεια» ότι ο κατά γενική εκτίμηση μετριοπαθής και αξιοπρεπής Γ. Δραγασάκης επιλέγει το βήμα της Βουλής για ν’ ακυρώσει τους προαναφερθέντες χαρακτηρισμούς και να προσχωρήσει στις τάξεις των «λασποφόρων» της πολιτικής ζωής.
Και όχι πλέον «λεπτομέρεια», αλλά πολιτικό γεγονός η τηλεοπτική αναφορά του Σκουρλέτη στις προηγηθείσες «αποκαλύψεις», όπως και η στήριξη που του προσφέρθηκε στη συνέχεια από τον παρά τω αρχηγώ Ν. Παππά και τον ίδιο τον αρχηγό Α. Τσίπρα.
Έτσι στήνονται στην πολιτική οι προσπάθειες παραπληροφόρησης και συκοφάντησης του αντιπάλου. Δημιουργείς μια φήμη, φροντίζεις ν’ αναπαραχθεί και την επαναφέρεις ως δημοσιοποιηθείσα από τρίτους «καταγγελία» με την οποία δεν έχεις καμία σχέση, διότι εσύ δεν έχεις κάνει τίποτα άλλο παρά να επαναλάβεις κάτι που διάβασες ή άκουσες. Κι όταν ο εισαγγελέας καλέσει το ΜΜΕ που συνέβαλε στη διακίνηση της «πληροφορίας» το καταφύγιο θα είναι η επίκληση του «δημοσιογραφικού απορρήτου».
Κι εδώ αξίζει, νομίζω, να προσθέσω κάτι ακόμη. Αναμφισβήτητο και διαχρονικά δικαιωμένο. Η αποκάλυψη σοβαρών πολιτικών ανωμαλιών και κινδύνων από μέσα ενημέρωσης και πολιτικούς ποτέ δεν έγινε μέσω ανώνυμων αναφορών. Κι αυτό το γνωρίζουν, φυσικά, καλύτερα όλων οι αριστεροί, οι παλιοί αριστεροί, οι πραγματικοί αριστεροί.
Αυτοί θυμούνται πώς ξεσκέπαζε με ονόματα ο Γιάννης Βούλτεψης τη δράση του παρακράτους και πώς ο Ηλίας Ηλιού αποκάλυπτε από το καλοκαίρι του ’65, πριν από την αποστασία, την καραδοκούσα απειλή του Παπαδόπουλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας