Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Άστεγοι και αναξιοπαθούντες στην Κοζάνη της κρίσης! - Έξι άστεγοι έχουν ζητήσει βοήθεια! - Αυξάνονται συνεχώς οι αιτήσεις για συσσίτια

της Βάσως Σάφη από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Μπροστά στο σοβαρότατο πρόβλημα εξεύρεσης λύσης για τους άστεγους συμπολίτες μας βρίσκεται, δυστυχώς, ο Δήμος Κοζάνης και οι κοινωνικές του υπηρεσίες, αφού πληθαίνουν τα φαινόμενα συμπολιτών μας που αδυνατούν να συντηρήσουν οικονομικά τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους, με αποτέλεσμα να παραμένουν άστεγοι.

Την ίδια ώρα συνεχώς αυξάνονται και οι αιτήσεις συμπολιτών μας για ένταξη στο πρόγραμμα των Συσσιτίων του Δήμου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Πρωινού Λόγου", τουλάχιστον έξι άτομα αυτή τη στιγμή στην πόλη της Κοζάνης Κοζάνη παραμένουν άστεγα! Πρόκειται για άτομα που έχουν "χτυπήσει την πόρτα" στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου και σύμφωνα με τον Εντεταλμένο Σύμβουλο για θέματα κοινωνικής προστασίας Μανώλη Κουτσοσίμο, γίνονται όλες οι ανθρωπίνως δυνατές ενέργειες ώστε να βρεθεί η ενδεδειγμένη λύση, σε κάθε περίπτωση.
Περίπου 180 άτομα σιτίζονται καθημερινά από τα Συσσίτια του Δήμου Κοζάνης, με τον αριθμό αυτό να εμφανίζει μια συνεχώς αυξανόμενη τάση. Μεταξύ των ατόμων αυτών βρίσκονται και οικογένειες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ακόμη και στα βασικά, μην έχοντας πόρους διαβίωσης. Τα άτομα αυτά σιτίζονται χάρη στις πολύ σπουδαίες εθελοντικές προσπάθειες γυναικών και ανδρών που προσφέρουν το χρόνο τους μαγειρεύοντας όλες αυτές τις μερίδες, ενώ σημαντική είναι και η συμβολή του προσωπικού του Δήμου (Κ.Η.Φ.Η). Κάποιοι από τους 180 ανθρώπους που σιτίζονται καθημερινά από το Δήμο παραλαμβάνουν οι ίδιοι το φαγητό τους από το χώρο όπου λειτουργούν τα συσσίτια (επάνω από τους πρώην "Σαράντα Μάρτυρες", εκεί όπου λειτουργεί και ο χώρος του Βεστιαρίου του Δήμου). Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις το φαγητό μεταφέρεται από το προσωπικό του Δήμου στα ίδια τα άτομα, τα οποία βρίσκονται σε όλο τον καλλικρατικό δήμο.


"Εβδομάδα Συσσιτίου"

Ο Δήμος Κοζάνης προσπαθεί να βρει κάποια λύση ώστε να μπορέσει να σιτίσει ακόμη περισσότερο κόσμο, καθώς και να βοηθηθεί σ το οικονομικό κόστος κάλυψης των συσσιτίων των 180 ατόμων που σήμερα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Γι' αυτό και μελετούν τη λύση των χορηγιών. "Μπορεί να είναι χορηγίες είτε πολιτών, είτε επιχειρήσεων. Το επόμενο βήμα μπορεί να είναι ένα άνοιγμα προς τους πολίτες, τις επιχειρήσεις ή τους φορείς ώστε να υιοθετήσουν μια "Εβδομάδα Συσσιτίου". Π.χ. το επιμελητήριο υιοθετεί το συσσίτιο για μια συγκεκριμένη εβδομάδα, καλύπτοντας το κόστος για το συσσίτιο μιας εβδομάδας", τονίζει ο κ. Κουτσοσίμος. Να σημειωθεί πως σε ετήσια βάση το κόστος των συσσιτίων του Δήμου (χωρίς τα έξοδα μετακίνησης κ.α.), ανέρχεται -με έναν πρόχειρο υπολογισμό- στις 15.000 - 20.000 ευρώ.
Οι αιτήσεις των συμπολιτών για ένταξη στο πρόγραμμα συσσιτίου αξιολογούνται από το τμήμα Πρόνοιας του Δήμου Κοζάνης και το κάθε περιστατικό αναλαμβάνει κοινωνικός λειτουργός, ενώ έπειτα εντάσσεται στο συσσίτιο. Οι εθελόντριες από νωρίς το πρωί αναλαμβάνουν με μεράκι και αγάπη να μαγειρέψουν το φαγητό της ημέρας για όλον αυτόν τον κόσμο, ενώ στην προσπάθεια αυτή συμβάλουν και αρκετοί συμπολίτες. Μάλιστα οι δωρεές από επιχειρήσεις αλλά και μεμονωμένους πολίτες είναι, ευτυχώς, συχνό φαινόμενο. "Χωρίς τις δωρεές τα έξοδά μας θα ήταν πολύ περισσότερα, γι' αυτό και ευχαριστούμε όλον αυτόν τον κόσμο", σημειώνει ο ίδιος.

Ανάγκη για Ξενώνα Αστέγων!

Πλέον, όμως, είναι ορατή και στην Κοζάνη η ανάγκη για στέγη, δηλαδή η ανάγκη δημιουργίας ενός ξενώνα για αστέγους. Στην ...Κοζάνη της κρίσης (την πιο "πλούσια" περιοχή της Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται), υπάρχει κόσμος που διαμένει στο δρόμο, ή ακόμα και σε αυτοκίνητο. Πιο πρόσφατο είναι το περιστατικό μιας οικογένειας που διαμένει αναγκαστικά στο αυτοκίνητό της (ένας πατέρας και το παιδί του ενώ η μητέρα φιλοξενείται προσωρινά σε ένα σπίτι). "Σήμερα είναι έξι τα άτομα που έχουν ανάγκη για στέγη, αλλά γρήγορα θα γίνουν δεκαπέντε. Πρέπει να φτιάξουμε έναν Ξενώνα Αστέγων στην Κοζάνη. Υπάρχουν συμπολίτες μας που υπό τον βάρος των φόρων, χωρίς να έχουν δουλειά, έχουν μείνει χωρίς τα στοιχειώδη με αποτέλεσμα δυστυχώς να έχουν μείνει στο δρόμο...", λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσοσίμος.
Ο Δήμος από την πλευρά του καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους. Σε πρώτη φάση έχουν ενταχθεί όλοι στα συσσίτια ενώ γίνονται προσπάθειες εξεύρεσης στέγης. Πρόκειται για ανθρώπους με αξιοπρέπεια, που το μόνο που ζητούν είναι λίγη βοήθεια. Μια ελπίδα που θα εντάξει ομαλά στο κοινωνικό σύνολο. Στην πρόσφατη περίπτωση της οικογένειας που διαμένει, δυστυχώς, στο Ι.Χ. της, ο Δήμος είναι στη διαδικασία εξεύρεσης στέγης, ενώ τα προβλήματα δυστυχώς δεν σταματούν εκεί. Ανάγκη για στέγη έχει, επίσης, ένα ακόμη ζευγάρι το οποίο ζήτησε βοήθεια από το Κοινωνικό Ιατρείο του Δήμου, αλλά και ένας ακόμη συμπολίτης μας που κοιμάται στο δρόμο επειδή δεν έχει ένα ...κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του.


Βοηθείστε τα συσσίτια του Δήμου!

Σήμερα, η οικονομική συγκυρία που η χώρα βιώνει, δεν απειλεί μόνο τους κατοίκους, μιας και παρατηρείται ραγδαία αύξηση των ανθρώπων που χρειάζονται σίτιση, αλλά απειλεί και τη βιωσιμότητα των προνοιακών δομών. Για το λόγο αυτό καλούμε όλους να στηρίξουν τη λειτουργία του συσσιτίου, είτε προσφέροντας τρόφιμα απευθείας στο χώρο του συσσιτίου (κτίριο 40 μάρτυρες, Πλακοπίτη 11), είτε στηρίζοντας τα καλάθια που υπάρχουν σε διάφορα πολυκαταστήματα τροφίμων στην πόλη μας.
Για περισσότερες πληροφορίες για το Συσσίτιο Απόρων Δημοτών του Δήμου Κοζάνης, αλλά και για δικούς σας τρόπους συμμετοχής και υποστήριξης του έργου του, μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο 2461351117.


Β.Σ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας