Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Η ιστορία του τόπου και ο ρόλος του Τύπου σε έκθεση στην Κοζάνη

Την ιστορία του τόπου, την προσφορά των ανθρώπων και τον ρόλο του Τύπου αναδεικνύει η έκθεση “ Ένας αιώνας εφημερίδας στην Κοζάνη (1914-2014)”, η οποία θα φιλοξενηθεί από τις 10 έως τις 28 Οκτωβρίου, στον εκθεσιακό χώρο του δήμου Κοζάνης.


Η έκθεση περιλαμβάνει 68 ψηφιακά αντίγραφα, στις διαστάσεις των πρωτοτύπων από τις εφημερίδες που κυκλοφόρησαν στην πόλη από το 1914 μέχρι σήμερα. Πηγή του πολύτιμου αυτού υλικού είναι τα φύλλα των εφημερίδων που έχουν διασωθεί και φυλάσσονται σήμερα στη συλλογή της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης.

Κάποιες απ' τις εφημερίδες αυτές είναι περισσότερο γνωστές γιατί ταυτίστηκαν με την ιστορία του τόπου μέσα σ' αυτά τα 100 χρόνια, κάποιες άλλες λιγότερο καθώς κυκλοφόρησαν σε λίγα φύλλα και απευθύνονταν σε συγκεκριμένο κοινό.

Ξεχωρίζουν:

-Η “Ηχώ της Μακεδονίας”, η μακροβιότερη προπολεμική εφημερίδα της Δυτικής Μακεδονίας (1914)

-Η “Βόρειος Ελλάς”, η πληρέστερη προπολεμική εφημερίδα στην Κοζάνη που συνέβαλε στην εξέλιξη του Τύπου σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία (1927)

-Το ¨Μακεδονικό Βήμα” (1930)

- Η “Ένωσις” (1950)

-Η “Ελληνική Μακεδονία” (1950-1953), η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε “Δυτική Μακεδονία”, η πρώτη και μακροβιότερη μεταπολεμική εφημερίδα της Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας

-Το “Θάρρος ”, η δεύτερη, μεταπολεμική, μακροβιότερη εφημερίδα της Κοζάνης, η οποία κυκλοφορεί μέχρι και σήμερα (1960).

Σήμερα, στην ηλεκτρονική πια εποχή και με την ανάπτυξη του διαδικτύου, εκδίδονται σε έντυπη μορφή οι εφημερίδες: “Θάρρος”, “Χρόνος”, “Πρωινός Λόγος”, “Kosmos”, “Πρωινή ” και πρόσφατα κυκλοφόρησε η “Together” (Μαζί).


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας