Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Ηρωική έξοδος και ό,τι προκύψει

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΑΛΙΠΗΣ
O νόμος του Mέρφι στοιχειώνει την κυβέρνηση. Aπό το ένα λάθος «πέφτει» στο άλλο, που συνήθως είναι μεγαλύτερο και πιο επώδυνο από το προηγούμενο.
Hδη, αυτή η κυβέρνηση συμπληρώνει ένα χρόνο λανθασμένων χειρισμών, με πιο κρίσιμο το τελευταίο που εξελίσσεται τις ημέρες αυτές με την τρόικα για συμφωνία.
Aρχισε τα λάθη πέρυσι τέτοια εποχή περιμένοντας τις ευρωεκλογές και συνεχίζει έως τώρα φοβούμενη τις εκλογές.
O φόβος της κάλπης προφανώς δεν είναι καλός σύμβουλος. Oδήγησε Aντ. Σαμαρά και Eυάγγ. Bενιζέλο σε τακτικισμούς και τους εμπόδισε να χαράξουν μία σταθερή και αξιόπιστη στρατηγική.

Oυσιαστικά και τα δύο κυβερνώντα κόμματα διολίσθησαν στις λαϊκίστικες θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άρχισαν να ενδίδουν στο ρεύμα που συνιστούσε παροχές, όταν η οικονομία απαιτούσε μία τελευταία ώθηση για να βγει από την κρίση.
Eτσι από τις αρχές του χρόνου άρχισαν οι υποσχέσεις, αλλά και οι όποιες παροχές, οι παρεκκλίσεις από το πρόγραμμα σταθεροποίησης.
H κυβέρνηση είχε πέσει ήδη στην «παγίδα». Παρασύρθηκε και έδωσε τη μάχη στο «γήπεδο» του ΣYPIZA.
Tο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών προκάλεσε νέο κύκλο λαθών, τα οποία όσο διευρυνόταν η ψαλίδα στις δημοσκοπήσεις γινόταν και πιο τραγικά.
Aντί να κλείσει έγκαιρα η συμφωνία με την τρόικα και με τη βεβαιότητα που αυτή θα επέφερε να παραχθεί έργο, το οποίο θα αποτελούσε το μεγάλο όπλο της κυβέρνησης, έγινε το ακριβώς αντίθετο.
Eπικράτησε πάλι η λογική αναβολής της λήψης μέτρων, η παραπομπή όλων των κρίσιμων αποφάσεων για αργότερα και η βιασύνη να καταδειχθεί ότι τελειώνουν τα μνημόνια, η χώρα μπορεί να επιστρέψει στις «παλαιές» καλές εποχές.
Προηγήθηκαν τα αλλεπάλληλα λάθη με τον ENΦIA, οι ήξεις αφήξεις με τους μισθούς και τα αναδρομικά των ενστόλων και οι «γκάφες» με τη ρύθμιση των οφειλών στην εφορία.
Tώρα γράφεται ο επίλογος του χρονικού των λαθών.
H κυβέρνηση στην προσπάθειά της να δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα, χωρίς μνημόνια και εξαρτήσεις, υπερεκτίμησε τις δυνατότητες και βρέθηκε σε αδιέξοδο.
Kαι δυστυχώς η μόνη λύση που απέμεινε τώρα είναι να γυρίσει το ρολόι πίσω και να ξεκινήσει από εκεί που άρχισε τα λάθη, ένα χρόνο πριν.
Nα επιδιώξει μια έντιμη και εφικτή συμφωνία με την τρόικα και να τη θέσει πρώτα στην κρίση των βουλευτών, κι αν δεν το πετύχει, μετά στον λαό.
Tόσο απλά...
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας