Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Ο Θεολόγος Μιλτιάδης Γ. Ηλιάδης στην "Ιερουργία του Λόγου"

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Στην ιερουργία του λόγου από τους άμβωνες των ιερών ναών, επί σειρά πολλών δεκαετιών, τάχτηκε από την Εκκλησία ο θεολόγος καθηγητής, ψάλτης και δάσκαλος της βυζαντινής μουσικής κ. Μιλτιάδης Γ. Ηλιάδης.

Καρπός της πολύχρονης αυτής διακονίας λόγου επάνω στον άμβωνα και στα αναλόγια των ναών από τον Μ.Γ.Η. αποτελεί η έκδοση του βιβλίου (ή Κυριακοδρόμιου): ‘’ΙΕΡΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ - λόγοι εις τα Ευαγγέλια των Κυριακών, (του) Μιλτιάδη Γ. Ηλιάδη – Κοζάνη 2014’’, που είναι συλλογή λόγων-κηρυγμάτων του ομιλητή - συγγραφέα.
Το βιβλίο προλογίζει ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, τον οποίο ο Μ.Γ.Η. ευχαριστεί, διότι τον ‘’τίμησε και ενέταξε το έργο στις εκδόσεις της Ιεράς Μητροπόλεως’’.

Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε ‘’με τη χορηγία του Διοικητικού Συμβουλίου της Αντιπεριφέρειας Κοζάνης με την Εισήγηση του (τότε) Αντιπεριφερειάρχη κ. Ιωάννη Σόκουτη’’.

Στον πρόλογο ο Σεβ. κ. Παύλος αναφέρεται στο περιεχόμενο του βιβλίου και στον ομιλητή-συγγραφέα: ‘’Το βιβλίο δεν είναι συγγραφικό πόνημα σε σύνθεση και σχέδιο βιβλίου. Είναι μία σειρά γραπτών κηρυγμάτων στα Ευαγγέλια όλων των Κυριακών του έτους. Δεν γράφτηκαν από την αρχή όλες μαζί για να διαβαστούν κάποτε, αλλά είναι ο κόπος και ο μόχθος πολλών κηρυκτικών προσπαθειών ενός θεολόγου, του ακάματου λαϊκού εργάτου της Εκκλησίας, ο οποίος υπηρέτησε και υπηρετεί ευδόκιμα τόσο το αναλόγιο όσο και το κήρυγμα, του ελλογιμωτάτου κ. Μιλτιάδου Ηλιάδη εκ χώρας Βαθυλάκκου της περιοχής μας’’. Η χρήση του βιβλίου αφορά ‘’τόσον εις τους κληρικούς όσον και εις τους λαϊκούς της καθ’ ημάς Ιεράς Επαρχίας Σερβίων και Κοζάνης προς μελέτην και ψυχικήν ωφέλειαν’’, καταλήγει το σχόλιο ο Σεβασμιώτατος.

Στην εισαγωγή ο ομιλητής-συγγραφέας θεμελιώνει την ιερουργία του λόγου στην εντολή του Χριστού: ‘’πορευθέντες εις τον κόσμον άπαντα κηρύξατε το Ευαγγέλιον πάση τη κτίσει’’ (Μάρκ. 16,15) και υποστηρίζει ότι ‘’το κήρυγμα πρέπει να είναι συγχρονισμένο και κοινωνικό. Στην εποχή μας τα κοινωνικά προβλήματα βρίσκονται σε οξεία φάση. Ο Άμβωνας δεν μπορεί να παραμείνει απαθής μπροστά στο φοβερό δράμα της κοινωνίας’’.    



Εξηγεί επίσης την εσωτερική παρόρμηση που τον οδήγησε στη διακονία του λόγου του Ευαγγελίου: ‘’Αυτή η συναίσθηση, σαν Θεολόγος, πως πρέπει να είμαι ‘’υπηρέτης του Λόγου’’…μου έδωσε τη δύναμη, με τη χάρη του Θεού, παράλληλα με το έργο μου ως εκπαιδευτικού να υπηρετήσω και τον Άμβωνα της Εκκλησίας, με τις ευλογίες των κατά τόπους επισκόπων, όπου υπηρέτησα, επί μίαν εξηκονταετίαν. Ελάχιστος καρπός της εμπειρίας μου αυτής στο κηρυκτικό έργο της Εκκλησίας είναι τα κηρύγματα που περιέχονται στο βιβλίο αυτό’’.

Ο Μ.Γ.Η. αφού παραθέτει στον πρόλογο ένα τμήμα γραπτού λόγου, του αείμνηστου Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Διονυσίου Ψαριανού, από την εισαγωγή των κηρυγμάτων του το 1967: ‘’Λόγος Παρακλήσεως’’,  επισημαίνει πως ‘’ το μεγαλύτερο μέρος της διακονίας μου στο κήρυγμα του λόγου του Θεού το διήνυσα με την ευλογία του μακαριστού Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Διονυσίου’’ και αναφέρεται στον επηρεασμό του από αυτή τη σχέση: ‘’επισημαίνω λοιπόν, κατηγορηματικά πως η συνεργασία μου μαζί του επηρέασε αποφασιστικά την θεολογική μου σκέψη’’. 

Μετά το βαρυσήμαντο γραπτό έργο που άφησε ως παρακαταθήκη στην Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης και γενικότερα στη θεολογία και στην Εκκλησία ο Μητροπολίτης Διονύσιος Ψαριανός, είναι, νομίζω, το παρόν βιβλίο του θεολόγου Μιλτιάδη Γ. Ηλιάδη η πρώτη απόπειρα καταγραφής κηρυγματικού λόγου στο χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Από την άποψη αυτή η ‘’Ιερουργία του λόγου’’ του Μ.Γ.Η. αποτελεί την ελπίδα για την ενθάρρυνση εκδόσεων παρόμοιων πονημάτων και από νέους θεολόγουςκληρικούς και λαϊκούς – κάτοχους της θεολογικής και της θύραθεν παιδείας και φορείς της πατερικής και εκκλησιαστικής εμπειρίας με δημιουργική παρουσία (χωρίς φοβικές παρωπίδες) στο χώρο της ενορίας και της κοινωνίας.  

Γράφω σήμερα, Κυριακή, 16 Νοεμβρίου 2014, μνήμη του αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Ματθαίου, ο οποίος καταλήγει στο Ευαγγέλιό του με το λόγο: ‘’Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, διδάσκοντες αυτούς τηρείν πάντα όσα ενετειλάμην υμίν. και ιδού εγώ μεθ’ υμών ειμί πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος. αμήν’’ (Ματθ. 28,19).

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
16-11-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας