Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Παραιτήθηκε ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Τζιφόπουλος (video)

Παραιτήθηκε τελικά ο αναπληρωτής πρύτανης του ΑΠΘ και πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας κ. Ιωάννης Τζιφόπουλος ύστερα από τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις τους για την ανάγκη... φασιστοποίησης όσων κατέχουν θέση εξουσίας «γιατί αλλιώς δεν αλλάζει ο Ελληνας» σε τηλεοπτικό σταθμό της Πιερίας. Η δήλωση Τζιφόπουλου προκάλεσε παραλήρημα οξύτητας από τον Σύλλογο Φοιτητών Φιλολογίας, σύμφωνα τουλάχιστον με ανακοίνωση η οποία φέρει την υπογραφή του Συλλόγου και στην οποία οι πρυτάνεις του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Φορτσάκης και του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας αποκαλούνται «φασιστοειδή μαργαριτάρια».

Ενόψει της αυριανής κινητοποίησης ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, χθες, οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΜΠ, πλην των Πολιτικών Μηχανικών, αποφάσισαν κατάληψη έως και αύριο. Στη Νομική Αθηνών μετά επεισοδιακή συνέλευση (π.χ. φοιτήτρια έπαθε κρίση πανικού) δεν υπήρξε συμφωνία για το αποτέλεσμα. Η ΔΑΠ υποστήριξε ότι πήρε 221 ψήφους έναντι 214 της πλευράς που ήθελε κατάληψη. Αντίθετα, οι αριστερές παρατάξεις υποστήριξαν ότι το αποτέλεσμα είναι 229 - 217 υπέρ αυτών.

Ειδικότερα, ο κ. Τζιφόπουλος σχολιάζοντας την κατάσταση στα ΑΕΙ σε παλαιότερη τηλεοπτική του συνέντευξη ανέφερε: «Φοβάμαι ότι πρέπει να φασιστοποιηθούμε όσοι είμαστε σε θέση εξουσίας γιατί αλλιώς δεν αλλάζει ο Ελληνας», προσθέτοντας ότι «πρέπει αν παραφέρεσαι να τρως καμιά σφαλιάρα για να συμμαζεύεσαι, όπως γίνεται στη Γερμανία, στην Αυστραλία, στον Καναδά και σε όλες τις σοβαρές χώρες του κόσμου». Το βίντεο αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο από τον σύλλογο φοιτητών Φιλοσοφικής Σχολής και προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων. Κατόπιν ο κ. Τζιφόπουλος υποστήριξε ότι οι συγκεκριμένες φράσεις του κόπηκαν επιλεκτικά από τη συζήτηση και ότι το πνεύμα της συνέντευξης δεν συνάδει με τις φράσεις που του αποδόθηκαν και οι οποίες, όπως υποστήριξε, ειπώθηκαν εν τη ρύμη του λόγου. Βέβαια, ο πανεπιστημιακός υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση αναπληρωτή πρύτανη, όμως παρόλα αυτά η κατάσταση στο ΑΠΘ παρέμεινε τεταμένη. Χθες το πρωί φοιτητές θέλησαν να παρέμβουν στη συνεδρίαση της Συγκλήτου ζητώντας να είναι ανοιχτές οι συνεδριάσεις της. Ομως, όταν οι φοιτητές πήγαν στην αίθουσα συνεδριάσεων διαπίστωσαν ότι οι Συγκλητικοί συνεδρίαζαν με τηλεδιάσκεψη σε άλλο χώρο και απαίτησαν από τους διοικητικούς υπαλλήλους να εγκαταλείψουν το κτίριο διοίκησης, το οποίο και «κατέλαβαν».

Στη συνέχεια πήγαν στις εγκαταστάσεις του ΑΠΘ στη Θέρμη, καθώς εκεί ήταν η αίθουσα τηλεδιάσκεψης, και διέκοψαν τη συνεδρίαση. «Ο Φορτσάκης, ο Τζιφόπουλος, ο Μήτκας αποτελούν μονάχα κάποια από τα πολλά φασιστοειδή μαργαριτάρια που στελεχώνουν και υποστηρίζουν ενεργά τις νέες πρυτανείες. Αυταρχικές κλίκες καθηγητών υπάρχουν και δεν χάνουν ευκαιρία -μέσα κι έξω από τα φοιτητικά αμφιθέατρα- να στοχοποιούν τους φοιτητές που αγωνίζονται και να καταστέλλουν το φοιτητικό κίνημα» αναφέρεται σε ανακοίνωση με υπογραφή του συλλόγου Φοιτητών Φιλολογίας.

Ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος σχολιάζοντας (Ρ/Σ ΣΚΑΪ) τη ρίψη σκουπιδιών στο γραφείο του κ. Φορτσάκη εμμέσως κάλεσε την πρυτανεία του ΕΚΠΑ να εφαρμόσει το πειθαρχικό δίκαιο.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας