Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Δίωξη σε 16 άτομα για στημένους αγώνες

Ποινική δίωξη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης (συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση) και δωροδοκία-δωροληψία στο ελληνικό ποδόσφαιρο ασκήθηκε σε 16 άτομα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε προς τους δημοσιογράφους, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας κ. Ηλίας Ζαγοραίος, οι κατηγορούμενοι είναι: 4 παράγοντες της ΕΠΟ, 2 παράγοντες ΠΑΕ, 2 πρόσωπα από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, 3 διαιτητές (μεταξύ αυτών και εν ενέργεια). Πέντε είναι οι κατηγορούμενοι από άλλες επιτροπές.

Ο κ. Ζαγοραίος δεν θέλησε να δώσει ονόματα στη δημοσιότητα, σε συνεννόηση και με την εισαγγελέα Αρείου Πάγου κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη, καθώς δεν έχει γίνει άρση του σχετικού απορρήτου.

Οι διώξεις είναι πάντως προσωποποιημένες, και βασίζονται στις εξής κατηγορίες:

-Συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

-Απάτη κατά συναυτουργία, κατ΄εξακολούθηση, συνήθεια και επάγγελμα σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος

-Απόπειρα εκβίασης κατά συναυτουργία και κατ'έξακολούθηση με απειλή βλάβης δραστηριότητας που ασκεί ο εξαναγκαζόμενος και'επάγγελμα και συνήθεια

-Δωροδοκία και δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα που περιλαμβάνεται σε στοιχηματικές δραστηριότητες σε βαθμό πλημμελήματος (ειδικός ποινικός νόμος).

Την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης φέρουν συνολικά 7 από τα 16 εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Στο πόρισμα των 173 σελίδων ανατέμνεται το πως η εγκληματική οργάνωση έστηνε ματς, όριζε συγκεκριμένους διαιτητές - εξαπατώντας ασφαλώς τον φίλαθλο κόσμο-, προκειμένου να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης ερευνήθηκε από το 2011 ως το 2013.

Παράλληλα τονίζονται ιδιαίτερα οι συνέπειες της χειραγώγησης, με ομάδες που υποβιβάζονται χάνοντας τεράστια ποσά και άλλες που αντιθέτως αποκομίζουν τεράστια κέρδη.

Άξονες του πορίσματος είναι οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, οι αγώνες καθώς και έκρηξη που είχε σημειωθεί σε φούρνο του διαιτητή Κωνσταντινέα.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας