Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Ποια Κανάλια της Δυτικής Μακεδονίας θα Εκπέμψουν Ψηφιακά στις 19/12/2014

Φωτογραφία από το control room της DIGEA
Σχετικά με τη μετάδοση των περιφερειακών καναλιών θα περί να σημειωθούν τα παρακάτω. Το κάθε κανάλι από την πόλη που έχει ως έδρα εκπομπής (Κοζάνη, Γρεβενά, Καστοριά), στέλνει το σήμα του μέσω μιας ειδικής γραμμής ιντερνέτ στα γραφεία της DIGEA  στην Αθήνα. Σε εκείνο το σημείο η DIGEA συγκεντρώνει όλα τα διαθέσιμα κανάλια της Δυτικής Μακεδονίας και τα μετατρέπει σε ψηφιακά μπουκέτα. Στο κάθε κανάλι θα ενσωματώνεται επίσης ο ηλεκτρονικός οδηγός προγράμματος, κάτι που θα επιτρέπει στον τηλεθεατή να βλέπει στις οθόνες του, πληροφορίες για το τρέχον και μελλοντικό πρόγραμμα του κάθε καναλιού ξεχωριστά.

Τα δύο μπουκέτα η DIGEA θα τα δημιουργήσει με βάση το όνομα του κάθε καναλιού. Για τη Δυτικά Μακεδονία τα δύο μπουκέτα έχουν ως εξής:
Μπουκέτο Α:  Diktyo  (Καστοριάς)---Flash TV (Κοζάνης)---Super28 (Γρεβενών)

Μπουκέτο Β: Top Channel (Κοζάνης)---TRM (Γρεβενών)---West Channel (Κοζάνη)




Η DIGEA, με παρόμοιο τρόπο συγκεντρώνει όλα τα ιδιωτικά κανάλια (εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας) στις κεντρικές της εγκαταστάσεις στην Αθήνα.

Δηλαδή η DIGEA, θα έχει τη δυνατότητα, να ελέγχει καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου το κάθε κανάλι του Ελλαδικού Χώρου (πλην των καναλιών της ΝΕΡΙΤ). Επομένως μπορεί η DIGEA και να διακόπτει τη μετάδοση ενός καναλιού όποτε το επιθυμούν οι υπεύθυνοι της Κυβέρνησης. 

Πολύ πρόσφατα είχαμε ένα παράδειγμα  άσκησης αυτής της τεχνικής δυνατότητας από πλευράς DIGEA. Πριν 1,5 χρόνο με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ, το τότε κανάλι του πολιτικού κόμματος του ΚΚΕ, το 902TV, σημερινό κανάλι Ε, σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας συνδεόταν και αναμετέδιδε το απεργιακό κανάλι των πρώην εργαζομένων της ΕΡΤ3.

Αυτόματα μόλις ξεκινούσε να αναμεταδίδεται το απεργιακό κανάλι, των πρώην εργαζομένων της ΕΡΤ, στις οθόνες του καναλιού έπαιζε μαύρο και διέκοπταν τη μετάδοση του 902 TV, σε όλη την Ελληνική επικράτεια !

Ερωτηματικά γεννούνται και για την ασφάλεια μετάδοσης των καναλιών σε περίπτωση κάποιου έκτακτου συμβάντος πχ σεισμός στην Αθηνά, τεχνική βλάβη στις εγκαταστάσεις της DIGEA που δύναται να επηρεάσουν τη μετάδοση των καναλιών, ταυτόχρονα σε όλη την Ελληνική Επικράτεια.

Μήπως θα ήταν καλύτερο να υπήρχε ένα λεγόμενο back up ροής των προγραμμάτων μέσω του πχ του ΟΤΕ ?






Το επόμενο βήμα είναι να στείλει η DIGEA, τα δύο χωριστά ψηφιακά μπουκέτα των καναλιών με οπτική ίνα-internet στο κάθε κέντρο εκπομπής.



Από πληροφορίες που υπάρχουν, επειδή στα κέντρα εκπομπής της Δυτικής Μακεδονίας δεν υπάρχουν οπτικές ίνες, τελικά η εναλλακτική λύση που θα προτιμηθεί θα είναι, αφού φτάσουν σε μια πόλη  πχ στα γραφεία του ΟΤΕ στη Κοζάνη, τα δύο ψηφιακά μπουκέτα, μετέπειτα να σταλούν ασύρματα στο κάθε κέντρο εκπομπής με ασύρματες ζεύξεις της COSMOTE. Για τις ζεύξεις αυτές η DIGEA δεν καταβάλλει ούτε ένα Ευρώ αν και η σχετική νομοθεσία ορίζει ότι η χρησιμοποίηση συχνοτήτων από το εθνικό φάσμα συνεπάγεται και τη καταβολή κάποιου σχετικού χρηματικού ποσού…



Σχετικά με τη ποιότητα της εικόνας των περιφερειακών καναλιών ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι θα χρησιμοποιηθούν και οι δύο συχνότητες που προβλέπει ο σχετικός Νόμος της ψηφιακής εκπομπής. Για τη περιοχή Φλώρινας-Καστοριάς, Εορδαίας, Ελλήσποντου, Υψηλάντη τα περιφερειακά κανάλια θα εκπέμψουν από τις συχνότητες 47 και 52 ενώ για τον υπόλοιπο  Νομό Κοζάνης και όλο  το Νομό Γρεβενών θα είναι οι συχνότητες 50 και 54.



Τα περιφερειακά κανάλια από τη στιγμή που θα μοιραστούν ανά τριάδες σε κάθε συχνότητα αναμένεται να έχουν σχετικά καλή ποιότητα εικόνας αλλά και πιθανότατα καλύτερη εμβέλεια τόσο από τα ιδιωτικής εθνικής εμβέλειας αλλά και πολύ περισσότερο από την ΝΕΡΙΤ.



Αν επιλεχθεί το πρότυπο μετάδοσης QPSK για τα περιφερειακά κανάλια, πιθανότατα θα έχουν σήμα καλύτερο και από τους χάρτες ψηφιακής εκπομπής, που έχουν ήδη εκδοθεί.



Αντίθετα για τη NEΡIT, επειδή τα κανάλια που θα μεταφέρει, είναι πολλά αλλά περιλαμβάνουν και κανάλι High Definition, το σήμα αναμένεται να είναι οριακό σε κάποιες περιοχές, λόγω επιλογής άλλων τεχνικών ρυθμίσεων.



Σχετικά με τα περιφερειακά κανάλια θα πρέπει να σημειωθεί, ότι επειδή κατέχουν τις μεγαλύτερες συχνότητες ο δέκτης ή η τηλεόραση θα τα κατεβάσει τελευταία και θα είναι στο τέλος μιας λίστας κοντά στα 18 προγράμματα. Για παράδειγμα το West Channel θα κατέβαινει και θα αποθηκεύεται τελευταίο σε όλες τις τηλεοράσεις και ψηφιακούς δέκτες…



Για τον παραπάνω λόγο, πολλά περιφερειακά κανάλια  σε άλλες περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας, τη τελευταία στιγμή άλλαξαν τα ονόματα τους, και απο αρχικό W, Ζ, Τ  επέλεξαν ονόματα όπως ΑΒ, και άλλα παρόμοια …



Επίσης η φετινή επικράτηση του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA στις σχετικές μετρήσεις τηλεθέασης, οφείλεται κατά πολλούς, στο γεγονός ότι αποθηκεύεται μπροστά από τα υπόλοιπα κανάλια !!!


Πρόβλημα αναμένεται να υπάρξει όταν η ΝΕΡΙΤ, μέσα στο έτος 2015, εγκαταστήσει ψηφιακούς πομπούς δικούς της και ξεκινήσει να εκπέμπει απο άλλες συχνότητες, όποτε θα πρέπει να γίνει επανασυντονισμός των τηλεοράσεων και ψηφιακών δεκτών για δεύτερη φορά .



Βέβαια η κάθε τηλεόραση αλλά και o κάθε ψηφιακός δέκτης έχουν τη δυνατότητα αλλαγής αρίθμησης των καναλιών στο τηλεκοντρόλ, αν και σε πολλές περιπτώσεις η σχετική διαδικάσια είναι λίγο περιπλοκή, και πολύ δύσκολα θα υπάρξει ενδιαφέρον απο τους τηλεθεατές, στην αλλαγή ταξινόμησης όλων των περιφερεικών καναλιών.


Στις υπόλοιπες αναπτυγμένες χώρες του κόσμου κάθε κανάλι έχει έναν κωδικό αριθμό (LCN) και το καθένα αποθηκεύεται με βάση τον αριθμό του και όχι με βάση τη συχνότητα εκπομπής και το όνομα του .



Πολύ σημαντικό είναι ότι οι ψηφιακοί δέκτες για να μπορέσουν να αλλάξουν την ταξινόμηση των καναλιών πρέπει να κάνουμε τα παρακάτω.


Στις επιλογές του μενού του υπάρχει μια λειτουργιά που ονομάζεται LCN. Την επιλεγούμε στο Off. Μετά κάνουμε ταξινόμηση με την χρήση των χρωματισμένων πλήκτρων και τα αποθηκεύει ο ψηφιακός Δέκτης.


Πηγή: http://digitaltvwestmacedonia.blogspot.gr/

1 σχόλιο:

Θανάσης Καλλιανιώτης είπε...

Το θέμα που παίζει εδώ πρωταρχικά είναι το εξής: προφανώς θα πληρώσουμε κάτι για τη σύνδεση. Του χρόνου δεν θα είναι μόνιμη η πληρωμή αυτή, στην αρχή μικρή και μετά διαρκώς αυξανόμενη;

Το Προφίλ μας