Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα μετά από 61 χρόνια

Μια νέα σελίδα στις πολυτάραχες σχέσεις των ΗΠΑ με την Κούβα φαίνεται ότι ανοίγει.
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανέφεραν σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι η χώρα θα επιχειρήσει να ανοίξει μια πρεσβεία στην Αβάνα της Κούβας μέσα στους επόμενους μήνες, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Associated Press.
Ακόμη, ο πρόεδρος Ομπάμα σχεδιάζει να χαλαρώσει το εμπάργκο και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε βάρος της Κούβας, σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού Κογκρέσου.
Η απελευθέρωση του Αλαν Γκρος

Οι κινήσεις εξομάλυνσης των σχέσεων με την Κούβα έρχονται σε συνέχεια της απελευθέρωσης του του Αμερικανού Άλαν Γκρος που κρατήθηκε επί πέντε χρόνια σε κουβανικές φυλακές.
Πρεσβεία στην Αβάνα σκέφτονται να ανοίξουν οι ΗΠΑ, αλλά και να προχωρήσουν σε χαλάρωση του εμπάργκο και των ταξιδιωτικών περιορισμών, αναφέρουν αμερικανοί αξιωματούχοι. 
Όπως αποκάλυψε ο αμερικανός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Ντάρμπιν, οι συνομιλίες για την απελευθέρωση του Γκρος από την Κούβα διήρκησαν περίπου έναν χρόνο και το Βατικανό διαδραμάτισε έναν ρόλο σε αυτές.
Στο πλαίσιο της ανταλλαγής κρατουμένων «για ανθρωπιστικούς λόγους», όπως την χαρακτήρισε ένας Αμερικανός αξιωματούχος, η Αβάνα απελευθέρωσε επίσης μια πηγή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ενώ η Ουάσινγκτον αποφυλάκισε τρεις Κουβανούς πράκτορες, τους Χεράρδο Ερνάντες, 49 ετών, Αντόνιο Γκερέρο, 56 ετών και Ραμόν Λαμπανίνιο, 51 ετών, που κρατούνταν από το 1998, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί στις ΗΠΑ με την κατηγορία ότι κατασκόπευαν αντικαθεστωτικούς κουβανούς εξόριστους στη Φλόριντα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο θα προβούν σε ανακοινώσεις για τις εξελίξεις στις σχέσεις των δύο χωρών στις 19.00 ώρα Ελλάδας, στις οποίες, όπως αναφέρουν αμερικανοί αξιωματούχοι, ο πρόεδρος Ομπάμα θα γνωστοποιήσει μια αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Κούβα.
Οι κινήσεις εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών έρχονται σε συνέχεια της απελευθέρωσης από την Κούβα του αμερικανού Άλαν Γκρος, στην οποία έπαιξε ρόλο και το Βατικανό
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι ΗΠΑ και Κούβα δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις από το 1961, οι δύο χώρες πραγματοποίησαν από τον περασμένο Οκτώβριο «φιλικές ανταλλαγές» στα πλαίσια της αντιμετώπισης της απειλής του ιού Έμπολα.


Αντιδράσεις από τους Ρεπουμπλικανούς


Σφοδρότατες αντιδράσεις γεννά ωστόσο η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης για ανταλλαγή κρατουμένων, καθώς ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί υποστηρίζουν ότι η άρση του εμπάργκο σε βάρος της Κούβας δεν πρόκειται να περάσει από το Κογκρέσο.
Ο Ρόμπερτ Μενέντες, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, κατήγγειλε τις ενέργειες του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό "δικαιώνεται η βάρβαρη στάση της κουβανικής κυβέρνησης". Στην ανακοίνωσή του μάλιστα ο Μενέντες σημειώνει ότι η ανταλλαγή του Γκρος με "καταδικασμένους εγκληματίες θέτει ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο". 
Σε παρόμοια δήλωσε προχώρησε και ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο. Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Fox News ο Κουβανοαμερικανός πολιτικός, πιθανός υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο στις προεδρικές εκλογές του 2016, είπε πως δεν πιστεύει πως το Κογκρέσο θα εγκρίνει την άρση του εμπάργκο σε βάρος της Κούβας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας