Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Βοήθειά μας !

Του Νότη Παπαδόπουλου-ΤΟ ΒΗΜΑ
Είκοσι «ναι» μέσα σε τέτοια πόλωση δύσκολα βρίσκονται μέσα σε 15 μέρες. Πιο πιθανό είναι η χθεσινή άκαρπη ψηφοφορία να επαναληφθεί δυο ακόμη φορές και στις 29 Δεκεμβρίου να μην εκλεγεί  Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Αρα η χώρα πηγαίνει ολοταχώς σε πρόωρες εκλογές κάτω από δύσκολες οικονομικές συνθήκες .
        
Πρώτο σενάριο: Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές  και συγκρούεται με τη Γερμανία. Ο κ. Τσίπρας ζητάει να διαγραφεί μέρος του ελληνικού χρέους και επιμένει στις παροχές 11,3 δισ ευρώ.
Η γερμανική πλευρά, όπως ήδη διέρρευσε στην εφημερίδα "Ντι Βέλτ", αρνείται να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα αν εκείνη δεν δεχθεί τους όρους της τρόικας.

Εμπλοκή κορυφής, οι οικονομικοί δείκτες γκρεμίζονται, η χώρα απομονώνεται, δεν μπορεί βρει λεφτά ούτε από τις αγορές, ούτε από τους εταίρους της, γίνεται στάση πληρωμών για συντάξεις και μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, τα ΑΤΜ των τραπεζών στεγνώνουν, ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί αλλά και για να αδειάσει τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Το GREXIT εμφανίζεται και πάλι στον ορίζοντα.
                
Σενάριο δεύτερο: ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές αλλά κάνει στροφή στον ρεαλισμό. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας τον γερμανικό τοίχο απέναντί της αρχίζει τον... καλαματιανό. «Βρήκαμε καμένη γη», «αλλιώς τα περιμέναμε κι αλλιώς μας ήρθαν», «δεν είμαστε αυτοδύναμοι στην κυβέρνηση και πρέπει να σεβαστούμε τις απόψεις των εταίρων μας» κλπ. Η κυβέρνηση προσγειώνεται στην πραγματικότητα και συνεχίζει την διαπραγμάτευση από εκεί που την άφησαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ζητώντας μικρή παράταση του μνημονίου γιατί δεν προλαβαίνει σε 10 μέρες να την ολοκληρώσει. Τα μέτρα που ζητάει η τρόικα ψηφίζονται στη  Βουλή. Η χώρα επιστρέφει στην σταθερότητα, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ αποσταθεροποιείται - πολλοί απ όσους ψήφισαν το κόμμα για να δείξει πυγμή κατά των Γερμανών  διαμαρτύρονται .   ΝΔ  και ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να πάρουν πολιτική ρεβάνς: «εμείς σας τα λέγαμε». Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε νέες εντάσεις και σε πιθανή κυβερνητική «παρένθεση» ΣΥΡΙΖΑ.
               
Σενάριο τρίτο: Η ΝΔ κερδίζει τις εκλογές χρεώνοντας στον ΣΥΡΙΖΑ τις ευθύνες για την έκτακτη προσφυγή στις κάλπες. Μια κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με νέα νομιμοποίηση προχωράει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ψηφίζει άνετα στην Βουλή τα τελευταία μέτρα για το τέλος του μνημονίου , την έγκριση της προληπτικής γραμμής δανειακής στήριξης  και  συμφωνεί με τους εταίρους την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.  Η χώρα παίρνει τον δρόμο της βλέποντας καλύτερες μέρες - ήδη η Κομισιόν ,το ΔΝΤ και οι ξένοι οίκοι εκτιμούν ότι στο τέλος του 2015 η ανάπτυξη στη χώρα θα προσεγγίζει το 2,9 %. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδυναμώνεται και χάνει το «μομέντουμ» για να βγει κυβέρνηση –ελπίζει, όμως, στις εκλογές του Ιουνίου 2016.
               
Σενάριο τέταρτο: o ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές και συγκρούεται μετωπικά με τη Γερμανία. Ο κ. Σόιμπλε βλέποντας την μαχητικότητα του Αλέξη Τσίπρα, υποχωρεί και του κάνει το χατίρι .Δέχεται να κουρευτεί το ελληνικό χρέος, να μην υπάρξουν κυρώσεις για τον «κακό μαθητή» του μνημονίου  περνώντας σαφές μήνυμα στους Πέπε Γκρίλο, Ποδέμος , Ντε Λίνκε και Φάρατζ ότι εάν πουλήσουν κι αυτοί τσαμπουκά μπορεί  να τους περάσει. Ο κ. Τσίπρας βγαίνει θριαμβευτής  και κερδίζει αλλεπάλληλες εκλογές στέλνοντας αδιάβαστους τους κ. κ. Βενιζέλο, Σαμαρά κλπ.
             
Αν στην χώρα υπήρχε κουλτούρα  συναινέσεων,  και εξεύρεσης λύσεων μέσω συμβιβασμών η εκλογή Προέδρου θα είχε ήδη συμφωνηθεί, όπως και η ημερομηνία των πρόωρων εκλογών μέσα στο 2015.
            
Δυστυχώς, με τον επικίνδυνο διχασμό  που επικρατεί παραδοσιακά στο πολιτικό μας σύστημα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σήμερα (μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ τις προηγούμενες δεκαετίες) τα κόμματα που διεκδικούν την εξουσία βρίσκουν πολύ δυσκολότερο  να συνεργαστούν  από το να συγκρουστούν μετωπικά για μια «καθαρή λύση» στις κάλπες . Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ δεν δίδαξε τίποτα. Τα πολιτικά πάθη και οι φιλοδοξία για την κατάληψη της εξουσίας αποδεικνύονται και πάλι ισχυρότερα από την λογική. Βοήθειά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας