Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Ανάμεσα στο καταστροφικό και στο επώδυνο

του Νίκου Μπίστη
Όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές η διαπραγμάτευση με την τρόικα ήταν στην δεύτερη παράταση. Όταν θα τις διαβάζετε ίσως ο αγώνας να έχει τελειώσει . Αλλά όποιος ισχυριζόταν ότι ο αγώνας ήταν σικέ διαψεύστηκε. Γενικά όλη αυτή την δύσκολη περίοδο επιβεβαιωθήκαν όσοι έλεγαν δύο απλά αλλά καθόλου ευχάριστα πράγματα. Ότι η κρίση έφερε το μνημόνιο και όχι το ανάποδο και ότι από την πρώτη στιγμή η επιλογή ήταν ανάμεσα στο καταστροφικό και το επώδυνο σενάριο. Ότι plan B εύκολο και αναίμακτο υπάρχει μόνο στα πρωινάδικα της τηλεόρασης.
Αν πριν δυο μήνες μας πληροφορούσαν για το περιεχόμενο του mail της κυβέρνησης προς την τρόικα θα στοιχηματίζαμε ότι στην Αθήνα δεν θα είχε μείνει πέτρα πάνω στην πέτρα και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πανηγύριζε δημοσκοπικά απογειωμένος. Και όμως ούτε η οργή ούτε η απαίτηση διενέργειας εκλογών κυριαρχούν. Υπερισχύουν η περίσκεψη, η αγωνία για τον τόπο αλλά και για την προσωπική πορεία του καθενός.
Ξαφνικά σαν όλοι να σοβάρεψαν κάπως, από τις πολιτικές δυνάμεις ως τους τρομολάγνους που μας «ενημερώνουν» από την τηλεόραση διανέμοντας δωρεάν λαϊκισμό. Κάπως , γιατί η αποτοξίνωση από πολυετή εξάρτηση από το όπιο του λαϊκισμού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Έτσι και για αγορές που θα χορεύουν στους ρυθμούς του κ. Τσίπρα ακούσαμε και για αποστάτες και για υπερήφανες αρνήσεις συνάντησης με την Μέρκελ. Όλοι όμως κατάλαβαν ότι είναι λόγια παρηγόριας για αυτούς που πήραν τοις μετρητοίς τις αφορολόγητες υποσχέσεις για κατάργηση – σκίσιμο του μνημονίου. Γιατί η σκιά που έπεσε από το Λονδίνο μετά τις επαφές του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ με αυτούς που μέχρι χτες αποκαλούσε διεθνείς τοκογλύφους, δεν άφησε περιθώριο για να γίνουν πιστευτοί οι λεονταρισμοί. Επίσης ο κ Σαμαράς πρέπει να συνειδητοποίησε ότι ο συναγωνισμός με τον ΣΥΡΙΖΑ για την πιο γρήγορη ,απροετοίμαστη – και ως απεδείχθη ανέφικτη – καθολική αποδέσμευση από τους δανειστές μας και το ΔΝΤ γύρισε μπούμερανγκ.
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών θα έπρεπε να μας κάνουν όλους πιο– θα χρησιμοποιήσω μια αντιδημοφιλή λέξη –συμβιβαστικούς. Όχι τόσο με την τρόικα όσο μεταξύ μας . Ένα ισχυρό εσωτερικό μέτωπο θα ισχυροποιούσε την χώρα στην διαπραγμάτευση της με την τρόικα. Και αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες θα εκλιπαρεί για συναίνεση μπροστά στο αδιέξοδο που με μαθηματική ακρίβεια θα βρεθεί αντιμέτωπος.

Δημοσιεύτηκε στην " Επένδυση " το Σάββατο 6 12 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας