Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Το Μνημόνιο

Στις 23 Απριλίου 2010 ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε την υπαγωγή της Ελλάδας σε διεθνή οικονομική επιτήρηση. Στη συνέχεια η τρόικα, δηλαδή οι επιτηρητές μας, υπέγραψε ένα Μνημόνιο με την ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα όφειλε μια σειρά πολύ σοβαρών μεταρρυθμίσεων: για ανοιχτές αγορές, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα, προσέλκυση επιχειρήσεων, αντιμετώπιση της κρίσης του Ασφαλιστικού, καταπολέμηση της τεράστιας διαφθοράς... Τα μέτρα έπληξαν ιδιαίτερα το επίπεδο ζωής των Ελλήνων, αλλά προφανώς η ελεγχόμενη χρεοκοπία ήταν προτιμότερη από την ανεξέλεγκτη.
Ετσι έγιναν τα πράγματα. Αλλά για έναν χωρίς νόημα λόγο οι πάντες παρέκαμψαν το γεγονός της χρεοκοπίας μένοντας στη συνέπειά της, στο Μνημόνιο. Ανεύθυνα η αντιπολίτευση, δεξιά (της ΝΔ Σαμαρά συμπεριλαμβανομένης) και αριστερή, αλλά και επιπόλαια η κυβέρνηση, η οποία την ώρα που όλα γύρω κατέρρεαν έκανε αντίσταση στους δανειστές - μέχρι που έπεσε κι αυτή. Κάπως έτσι, από αβεβαιότητα σε αβεβαιότητα, και κυρίως εξαιτίας του φόβου της άτακτης κατάρρευσης, του Grexit, η Ελλάδα (που στο μεταξύ υπέγραψε κι άλλα Μνημόνια) κατέκτησε μια κάποια σταθερότητα, τον Ιούνιο του 2012.
Αλλά ούτε τότε η συμμαχική κυβέρνηση, δέσμια συμφερόντων, αντιμετώπισε σοβαρά τις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούσαν, επέμενε μάλιστα (με ελάχιστες εξαιρέσεις) να τις αντιμετωπίζει ως τεχνικό θέμα διαπραγμάτευσης. Αποκορύφωμα ήταν η επιλογή της να το παίξει αντιμνημονιακή (κάπως σαν εναλλακτική αντιπολίτευση, τέτοιος σουρεαλισμός), να κηρύξει μονομερώς το τέλος του Μνημονίου και να επαναφέρει στη χώρα την αστάθεια και τον κίνδυνο ενός νέου Grexit - το οποίο, πανικόβλητοι πλέον έπειτα από τις αντιδράσεις και τω αγορών, αντιμετωπίζουν όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί να κληθεί να πάρει το τιμόνι ενώ πηγαίνουμε καρφί στα βράχια.
Κι όχι τίποτ' άλλο, θα μείνει αχρησιμοποίητο και το καινούργιο νταούλι του Αλέξη Τσίπρα.
 Ηλ. Κανέλλης-ΤΑ ΝΕΑ

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"αλλά προφανώς η ελεγχόμενη χρεοκοπία ήταν προτιμότερη από την ανεξέλεγκτη" Ακριβως αυτο ισχυει για ορισμενα βολεμενα λαμογια και κοπροσκυλα που δεν τους αγγιζει τιποτα. Τους φελλους που αντι να απολυθουν πρωτοι γιναν και θα γινουν και προισταμενοι. Και φυσικα πουθενα δεν αναφερεται πως τα μετρα θα συνεχιστουν για παντα μιας και το βιωσιμο χρεος ειναι ανεκδοτο. Ετσι η ανεξελεγκτη χρεοκωπια σε 10-15 θα φανταζει παραδεισος αλλα τοτε θα ειναι αργα. Τα κοθωνια οι ραγιαδες που θα ξαναβγαλουν τα σιχαματα θα το αντιληφθουν οταν δεν εχουν να φανε τα παιδια τους και τα εγγονια τους.

Ανώνυμος είπε...

Δες χώρες που χρεοκόπησαν και μετά μίλα.

Ανώνυμος είπε...

Ναι ναι εμεις ειμαστε οι ασχετοι και οι ανοητοι ΑΡΧΙΛΑΜΟΓΙΟ και δεν εχουμε δει χωρες που χρεοκωπησαν ισλανδια ισημερινο κλπ. Που προσπαθειτε να πεισετε κατι χαιβανια και κατι γερους με την τρομοκρατια. ΤΕΛΕΙΩΣΑΤΕ ΒΡΩΜΙΑΡΗΔΕΣ. Και τωρα κανε μας μια αναλυση ΑΡΧΙΚΟΠΡΙΤΗ σαν αυτες που κανουν οι ρουφιανοι τα παπαγαλακια οι φιλοι σου γιατι εκει ηταν διαφορετικα κι εδω αλλιως για να μας πεισεις. Πες μας εδω θα εισβάλλουν οι τουρκοι, θα γινει μικρασιατικη καταστροφη τα ξερεις εσυ τα ρουφιανικα...

Ανώνυμος είπε...

Ανόητε 6:52 τρέμω στην ιδέα οτι ψηφίζεις ...και η ψήφος σου μετράει όσο ενός λογικού ανθρώπου....αυτό ειναι λάθος της δημοκρατίας

Ανώνυμος είπε...

Ρε ΕΣΥ που αν ανοιξεις το λεξικο στη λεξη ΚΟΠΡΟΣ θα δεις τη φατσα σου γιατι γραφεις σαν ανωνυμος; Για να δειξεις πως υπαρχουν κι αλλοι με τις ... αποψεις σου και δεν εισαι ο μονος; Γραψε ρε σαν διαχειριστης αν φορας παντελονια! Σιγα μην φορας ουτε καν το σχολιο θα βαλεις μπουχεσα. Που θα το παιξεις και πονηρος. Σε ποιους ρε;

Ανώνυμος είπε...

Ο κατωτατος μισθος ειναι μεγαλος λεει! Αρα θα μειωθει. Και μετα κανα χρονο θα παει αναλογικα και του δημοσιου. Και μετα λιγα χρονια ολα τα ζωα οι ραγιαδες θα παιρνουν 120 ευρω μισθο και κατα το 2024 θα βγαινουν οι ρουφιανοι να μας πουν. Ε ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΦΑΓΑΜΕ ΤΟ ΓΑΙΔΑΡΟ ΤΩΡΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ; ΟΥΣΤ ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΟΙ..

Ανώνυμος είπε...

Άστους να λένε ρε ... ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΒΑΡΑΜΕ ΤΑ ΝΤΑΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΘΑ ΧΟΡΕΎΟΥΝ !!!!!!!!
ΧΑΧΑΧΑΧΑχαχαχαχαχαχαχχαχα
όλοι γελούσαν με μένα ...χάνομαν και γώ στα γέλια....

Το Προφίλ μας