Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Βρήκαν στο δρόμο φουσκωμένο πορτοφόλι και το παρέδωσαν στο Ναό.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Το περιστατικό συνέβη στο Βελβεντό. Κι αποτελεί μάθημα σπουδής στο ήθος και στην ακεραιότητα των απλών ανθρώπων του λαού μας. Δυο γυναίκες, οι κυρίες Ε.Μ. και Μ.Μ. βρήκαν στο δρόμο (5-12-2014) ένα  αρκετά φουσκωμένο πορτοφόλι και το παρέδωσαν πάραυτα στον ιερό ναό του αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω.

Είχαν έρθει πριν στο Ναό. Άναψαν κερί, προσευχήθηκαν. Επιστρέφοντας στο σπίτι τους, βρήκαν στο δρόμο ένα πορτοφόλι φουσκωμένο. Δεν το  άνοιξαν, δεν το πείραξαν καν. Γύρισαν πάλι στο Ναό. Και, με τον πιο απόλυτα φυσικό τρόπο μιας παραδείσιας αθωότητας, το παρέδωσαν στον Εφημέριο: –Πάτερ, το δίνουμε σε σένα. Φρόντισε να βρεθεί αυτός ή αυτή που το έχασε. Όποιος ή όποια κι αν είναι θα στεναχωριέται πολύ.

Η επιθυμία τους εκπληρώθηκε. Η κάτοχος του χαμένου πορτοφολιού βρέθηκε. Είναι η κ. Χ. Κ. Την καλέσαμε, ήρθε στο ναό και, με δάκρυα στα μάτια, ευχαριστώντας το Θεό και τις δύο γυναίκες (που θέλησαν να μη γίνουν γνωστά τα ονόματά τους) το παρέλαβε ως ένα ανέλπιστο δώρο-εύρημα. Το περιεχόμενό του: προσωπικά είδη και χρήματα.

Ανέλπιστο δώρο για μας είναι το παράδειγμα των δύο αυτών γυναικών. Όταν γύρω μας (ψηλά και χαμηλά) πλεονάζει η ωμή εκμετάλλευση, η βία, το έγκλημα και η διαφθορά, είναι θείο δώρο η ανάδυση της αθωότητας στα πρόσωπα των συνανθρώπων μας. Είναι θείο δώρο, που μας πηγαίνει πιο κοντά στη Φάτνη της Βηθλεέμ, απ’ όπου και η ανανεούμενη ελπίδα, τέτοιες μέρες, για τα ανθρώπινα, με τη Γέννηση του Θείου Βρέφους.

Το έλλειμμα αυτού του ήθους είναι στην ουσία η πηγή της κρίσης, που οδηγεί τις ανθρώπινες κοινωνίες στην εξωτερίκευση της. Η επαναφορά του είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ. Και αυτό είναι υπόθεση πολλών, κυρίως της παιδείας, της θεολογίας, της πολιτικής.   

Ο αγώνας για την αλλαγή του συστήματος δε μπορεί να είναι υπόθεση μιας αόριστης αναγκαιότητας και δε θα γίνει μηχανικά και απρόσωπα. Προϋποθέτει την ενεργό παρουσία τέτοιου ήθους που εντοπίζεται στην αθωότητα. Πάντα το ανθρώπινο πρόσωπο ήταν και εξακολουθεί να είναι δομικό στοιχείο της ολοκληρωμένης (και συστημικής) αλλαγής.
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας, παπαδάσκαλος (10-12-2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας