Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Ο πραγματικός κίνδυνος

Η «κινδυνολογία» είναι λίγο σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Ακόμα και ένας παράλογος φόβος ή ένας ανύπαρκτος κίνδυνος μπορεί να προκαλέσουν υπαρκτά και ιδιαίτερα αρνητικά αποτελέσματα. Υπάρχει ωστόσο και η αντίθετη εκδοχή. Βάζοντας την ταμπέλα «κινδυνολογία» σε δικαιολογημένες ανησυχίες να υποτιμήσουμε ή και να αγνοήσουμε υπαρκτές καταστάσεις που μπορεί να μας βάλουν σε μπελάδες.
Η οιονεί προεκλογική περίοδος στην οποία βρισκόμαστε κινείται ανάμεσα σε αυτά τα δύο άκρα. Η κυβέρνηση αξιοποιεί τον παράγοντα «φόβος» -με επιτυχία όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις-, ενώ η αντιπολίτευση προσπαθεί να εξουδετερώσει τις αντιδράσεις που προκαλούν οι αντιφατικές θέσεις της ανακαλύπτοντας συνωμοσίες και κατασκευασμένο κλίμα πανικού. Εμείς;

Είναι φανερό πως όταν η κυβερνητική εκπρόσωπος μιλά για «πιστωτικό γεγονός» αν πάμε σε πρόωρες εκλογές, τότε παίζει με τη φωτιά και βάζει σε κίνδυνο τη σταθερότητα στον βωμό της κομματικής αντιπαράθεσης. Παίζει με τη φωτιά γιατί αν στις αγορές πάρουν τα λόγια της τοις μετρητοίς, τότε σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής Προέδρου δεν υπάρχει οδός διαφυγής. Και θυσιάζει τη σταθερότητα στον βωμό της κομματικής αντιπαράθεσης, γιατί βέβαια δεν λέει την αλήθεια.
Τι συμβαίνει όμως όταν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος ανεπανόρθωτης βλάβης και επισημαίνει ότι ήδη έχει αρχίσει να μειώνεται η ρευστότητα στην αγορά; Εχουμε δικαίωμα να μάθουμε αν μειώνονται οι καταθέσεις; Κι έχει υποχρέωση ο κ. Στουρνάρας, εκ της θέσεώς του, να χτυπήσει το καμπανάκι; Σε μια ανοικτή δημοκρατική κοινωνία το μόνο κριτήριο δεν μπορεί παρά να είναι η αλήθεια. Και επ' αυτού ποιος διαφωνεί;
Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον κ. Πιερ Μοσκοβισί. Σε αντίθεση με τον κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που αναφέρθηκε σε πρόσωπα, ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε αυτοκτονία ενδεχόμενη άρνηση της Ελλάδας να πληρώσει το χρέος της και τόνισε την ανάγκη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Υπάρχει βέβαια η ένσταση ότι ένας ξένος παρεμβαίνει στα εσωτερικά μας. Καλώς ή κακώς όμως τα εσωτερικά μας είναι και εσωτερικά της Ευρώπης. Οχι μόνο εξαιτίας της κρίσης αλλά και επειδή αυτό συνεπάγεται η συμμετοχή μας στην Ευρωζώνη. Αλλωστε την αφορμή τού την έδωσαν τα στελέχη της αντιπολίτευσης. Οι κ. Μηλιός και Κουρουμπλής μας ενημέρωσαν ότι η χώρα δεν θα καταβάλλει τις δόσεις της. Ο κ. Λαφαζάνης θεώρησε αναγκαίο από το βήμα της Βουλής να διαψεύσει τους συνεργάτες του κ. Τσίπρα και να επιμείνει ότι η χώρα έχει κάθε δικαίωμα να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Βίτσας είπε ότι δεν αναγνωρίζει τη δίμηνη παράταση του Μνημονίου. Και βέβαια ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι αγορές θα χορεύουν πεντοζάλη. Πρόκειται για δηλώσεις που μαρτυρούν απουσία κάθε επαφής με την πραγματικότητα. Ο κ. Μοσκοβισί είχε υποχρέωση να μιλήσει.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας