Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Ψηφιακή Τηλεόραση – Η επόμενη μέρα στον δήμο Σερβίων-Βελβεντού : κάλυψη Σερβίων, Βελβεντού, Καμβουνίων και μερικές συβουλές για καλύτερη λήψη!

Του Δημήτρη Ντέμου
Από τις 12 το βράδυ, στις 19/12/14, εκπέμπει πλέον ψηφιακά ο «Μεταξάς». Προς έκπληξή μας μπορεί να λάβει σήμα μεγαλύτερο μέρος της πόλης των Σερβίων, απ’ότι υπολογίσαμε αρχικά. Παρόλο που μεγάλο μέρος των Σερβίων δεν έχει οπτική επαφή με τον «Μεταξά», λαμβάνει σήμα λόγω αντανάκλασης. Δεν παύει όμως το σήμα να είναι αδύναμο σε μερικά σημεία. Ειδικότερα, στο κέντρο των Σερβίων (με χρήση ενισχυτή σήματος) στο ύψος της αστυνομίας, η ισχύς του σήματος κυμαίνεται στο 66% για τα κανάλια εθνικής εμβέλειας, 78% για τα τοπικά και 58-60% για τα κρατικά της ΝΕΡΙΤ.

Ενδιαφέρον θα έχει να παρατηρήσουμε πως συμπεριφέρονται τα κανάλια σε κακοκαιρία μιας που σε καλοκαιρία φτάνει λίγο πάνω από τη μέση η ισχύς τους, με διάφορα «σπασίματα» μερικές φορές.

Οι κάτοικοι που βλέπανε αναλογικά από «Μεταξά» δεν μπορούν πλέον να δουν αναλογικά κανάλια και χρειάζονται αποκωδικοποιητή ή τηλεόραση MPEG-4. Επίσης, αν και ακουγόταν φήμες ότι θα συνεχίσουν να εκπέμπουν αναλογικά τα βοηθητικά κέντρα εκπομπής, τελικά σταμάτησαν αφήνοντας στο «μαύρο» πολλούς κατοίκους της περιοχής και ειδικότερα το Βελβεντό όπου είναι αδύνατη η λήψη αναλογικών και ψηφιακών καναλιών!

Όσοι βλέπανε από «Νεράιδα» τελικά δεν μπορούν να συνεχίσουν να βλέπουν αναλογικά, όμως μπορούν να δοκιμάσουν να αναζητήσουν ψηφιακά καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πιάνουν.

Μεγαλύτερη πιθανότητα να πιάνουν ψηφιακά με 100% ισχύ, έχουν οι περιοχές των Σερβίων που βρίσκονται κοντά στο φαράγγι και βορειοδυτικά δηλαδή προς τις εργατικές κατοικίες. Στις άλλες περιοχές η λήψη μπορεί να είναι αδύναμη ή εντελώς αδύνατη.



Ενδεικτικά μερικοί χάρτες:

Κάλυψη Σερβίων



 



Όπως βλέπουμε η Λάβα δεν έχει οπτική επαφή με τον «Μεταξά», ούτε το Πλατανόρρευμα. Όμως οι κάτοικοι μπορούν να δοκιμάσουν αναζήτηση καναλιών καθώς μπορεί να πιάνουν μερικά με αντανάκλαση. Επίσης δύσκολα θα μπορούν να δουν ψηφιακά στην Παλιά Καστανιά, τις Αυλές και τις Γούλες, ενώ υπάρχει πιθανότητα να πιάνουν μερικοί κάτοικοι στα Κρανίδια.

Κάλυψη Βελβεντού



 


Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά για το Βελβεντό καθώς δεν καλύπτεται καθόλου από το ψηφιακό σήμα. Αναγκαστικά οι κάτοικοι θα πρέπει να περιμένουν την αλλαγή των πομπών της «Νεράιδας». Στα υπόλοιπα χωριά μετά τη λίμνη βλέπουμε ότι υπάρχει 100% κάλυψη.

Κάλυψη Καμβουνίων



Ούτε εδώ τα πράγματα είναι τόσο καλά καθώς βρίσκονται πίσω από το βουνό τα χωριά και δεν έχουν οπτική επαφή με τους πομπούς του «Μεταξά». Ειδικότερα, Τρανόβαλτο και Μικρόβαλτο δεν θα έχουν καθόλου κάλυψη από «Μεταξά», όπως επίσης και το χωριό του Μεταξά. Πάντως, ενδέχεται μερικοί κάτοικοι στο Λιβαδερό να καταφέρουν να πιάσουν ψηφιακά.

Μερικές συμβουλές:

-Αν είστε σε σημείο που προβλέπεται οριακά να καλύπτεστε ή να μην καλύπτεστε, δοκιμάστε να γυρίσετε την κεραία προς το ψηφιακό κέντρο εκπομπής. Ίσως να είστε τυχεροί και να πιάνετε σήμα λόγω αντανάκλασης.

-Χρησιμοποιήστε τις λειτουργίες EPG της τηλεόρασής σας. Με τα ψηφιακά κανάλια μπορούμε να δούμε πληροφορίες για το πρόγραμμα που προβάλλεται κλπ.

-Στις πληροφορίες καναλιού μπορείτε να δείτε την ποιότητα και την ισχύ του σήματος. Χρησιμοποιήστε τα για να βρείτε τον καλύτερο προσανατολισμό της κεραίας σας.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΕΦΟΣΟΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΛΕΥΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΕΡΒΙΩΝ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΓΙΑΤΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΩΝ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ ΙΣΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΛΟΓΟ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΘΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ.

ai-vreS είπε...

...............

Δημήτρης Ντέμος είπε...

Κανονικά έπρεπε να έχει προμηθευτεί ο δήμος τον εξοπλισμό και να τον ενεργοποιήσει μαζί με την digea όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε απο κανέναν δήμο στην Ελλάδα

Επίσης κάτι άλλο. Υπάρχουν μερικά σπίτια στα Σέρβια που παίρνουν σήμα και απο το κέντρο εκπομπής "Κλεισούρα". Επίσης στο Βελβεντό κοντά στο "Μετόχι" πιάνουν μερικά κανάλια οριακά με πολύ χαμηλή ισχύ λόγω αντανάκλασης απο "Μεταξά"

Ανώνυμος είπε...

Καιρός είναι να φροντίσει ο Δήμος για την λειτουργία των αναλογικών μέρες που είναι γιατί μάλλον σε αυτούς θα χρεωθεί η αποτυχία του ψηφιακού σήματος.

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΑ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΛΑΣΜΑ ΤΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ.........ΟΛΗ Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ

Το Προφίλ μας