Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Όλα οσα Πρέπει να Γνωρίζουμε για τη Λήψη των Ψηφιακών Καναλιών

 Γενικότερα όποιος μέχρι σήμερα λάμβανε ικανοποιητική αναλογική εικόνα (ακόμη και με αρκετά χρονάκια) θα λαμβάνει εύκολα το ψηφιακό σήμα.
Για την περίπτωση που κάποιος δεν έχει ψηφιακό σήμα στις 19/12/2014 ενώ διπλανές οικίες του έχουν θα πρέπει να ελέγξει τόσο την καλωδίωση αλλά και την κεραία του.
Η μεγάλη διάφορα αναλογικής με ψηφιακής εικόνας είναι ότι το ψηφιακό, ακόμη και με χιονιά που μπορεί  είχαμε πριν στην αναλογική εκπομπή, τώρα θα έχουμε τέλεια εικόνα και ήχο.

Βέβαια με τη ψηφιακό σήμα υπάρχουν 3 εναλλακτικές περιπτώσεις:

Α) Να έχουμε τέλεια εικόνα και κρυστάλλινο ήχο

Β) Να μην βλέπουμε καθόλου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο δέκτης ή η τηλεόραση δεν κατεβάζει κανένα κανάλι. Δεν εμφανίζονται καθόλου τα γνωστά μας χιόνια όπως συνέβαινε επί αναλογικής εκπομπής.

Γ) Υπάρχει και η περίπτωση το σήμα μας να είναι οριακό. Σε αύτη την περίπτωση έχουμε διαρκώς παγώματα-διακοπές στην εικόνα και στον ήχο.




Μπορούμε να βελτιώσουμε το σήμα με:

Α) Καλύτερη στόχευση της κεραίας

Β) Αλλαγή καλωδίων ή κεραίας. Σε περίπτωση που κάποιος χρειαστεί τελικών να αλλάξει κεραία, καλό είναι αν διαμένει σε πόλη να προμηθευτεί τηλεόραση με τη δυνατότητα LTE. Από τον ερχόμενο Μάρτιο του 2015, θα ξεκινήσει η λειτουργία του λεγόμενου 4G,  στις συχνότητες που μέχρι σήμερα βλέπαμε τηλεοπτικά κανάλια, (πάνω από τη συχνότητα 60 UHF).




 Σε γενικές γραμμές σε σημεία που οι εταιρείες  κινητής τηλεφωνίας τοποθετήσουν κεραίες εκπομπής 4G, οι διπλανές οικίες θα δέχονται παρεμβολές από το σήμα της κινητής τηλεφωνίας και εικάζεται ότι δεν θα μπορούν να ληφθούν οι ψηφιακοί τηλεοπτικοί σταθμοί. Ως λύσεις προτείνονται α) αγορά κεραίας με προδιαγραφές LTE, οι οποίες κοστίζουν πάνω από 30 Ευρώ  και β) η τοποθέτηση φίλτρου (κοστίζει 15 Ευρώ).

Περισσότερα μπορεί κάποιος να πληροφορηθεί στο παρακάτω link:


Γ) Πολλές επίσης πολυκατοικίες αλλά και μονοκατοικίες ενδέχεται να μην έχουν ψηφιακό σήμα διότι ο ενισχυτής της πολυκατοικίας μπορεί να «μπουκώνει» το σήμα και να πιάνουμε έτσι μερικά μόνο κανάλια ή τελείως κανένα κανάλι.
Σε αυτήν την περίπτωση  είτε κατεβάζουμε την ισχύ του ενισχυτή της τηλεόρασης είτε τον βγάζουμε εντελώς αν δεν υπάρχει ο σχετικός διακόπτης αυξομείωσης του σήματος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη και μετά την έναρξη της ψηφιακής εκπομπής, σε περιπτώσεις κακοκαιρίας ενδέχεται να  παρατηρείται το φαινόμενο να υπάρχουν προβλήματα στην εικόνα (παγώματα). Το πρόβλημα αυτό θα οφείλεται στα μηχανήματα της DIGEA που λαμβάνουν τα κανάλια σε κάθε κέντρο εκπομπής, στα βουνά, με δορυφορικό πιάτο.








Το πρόβλημα υπάρχει και τώρα στην αναλογική εκπομπή, με τη γνωστή μαύρη οθόνη και μια μπλε μπίλια στο κέντρο της εικόνας με την αναφορά περί αναζήτησης σήματος.Σε αυτή τη περίπτωση ο τηλεθεατής, απλά περιμένει να ξαναρθεί η εικόνα στην τηλεόραση του …






Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη ψηφιακή τηλεόραση η κάθε τηλεόραση και ο κάθε ψηφιακός δέκτης παρέχουν σε μπάρες προόδου τη ποιότητα του ψηφιακού σήματος. Κάποιος μπορεί πολύ εύκολα με κάποιες ρυθμίσεις στη κεραία του να ανεβάσει το σήμα με μέγιστο το 100%.


http://digitaltvwestmacedonia.blogspot.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας