Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

‘’ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ’’ 2015 και κοπή βασιλειόπιτας στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Βελβεντο

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Το παραδοσιακό έθιμο των ‘’βασιλιάδων’’ ανήμερα της Πρωτοχρονιάς 2015, πραγματοποιήθηκε, σε μια σειρά αμέτρητων ετών εκκλησιαστικής και λειτουργικής παράδοσης του λαού μας, στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού αμέσως μετά την Πρωτοχρονιάτικη Θεία Λειτουργία.


Στην πρωτοχρονιάτικη Θεία Λειτουργία έψαλαν οι: Γιάννης Παπαγόρας, Δημήτριος Στεφανόπουλος και Σωκράτης Παπαγόρας.     

Το έθιμο δεν λειτουργεί αυτόνομα και εκκοσμικευμένα. Δεν είναι μια φολκορική εκδήλωση με αξιώσεις επακριβούς εκτέλεσης των κανόνων της κίνησης και του ήχου. Ούτε δραματουργείται σε μια κλειστή αίθουσα με μικροφωνικές,
προβολείς και καθήμενους στα καθίσματα θεατές.  

Οι ‘’βασιλιάδες’’ είναι μέρος των πιστών που εκκλησιάζονται και λειτουργούνται στην πρωτοχρονιάτικη Θεία Λειτουργία. Και το έθιμο είναι προέκταση αυτής της Λειτουργίας. Διαχέεται η χάρη και η χαρά της Λειτουργίας από το Ναό στα σπίτια των ανθρώπων, με φορείς τους λειτουργηθέντες ‘’βασιλιάδες’’.

Είναι χαρά και τιμή για την κάθε οικογένεια η επίσκεψη ανήμερα της Πρωτοχρονιάς των ‘’βασιλιάδων’’. Η νοικοκυρά, τους περιμένει. Και τους υποδέχεται βγαίνοντας στην εξώπορτα με το κέρασμα σε δίσκο γεμάτο γλυκά, τυρί, λουκάνικο, κρέας, σαρμαδάκια, τσίπουρο (ο καθένας μεζές με την οδοντογλυφίδα του αντί για πιρούνι). Εκείνοι ψάλλουν: Άγιος Βασίλης έρχεται από την Καισαρεία….Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά…
Παίρνουν το κέρασμα και ανταλλάσσουν ευχές: Καλή κι ευλογημένη χρονιά! Με υγεία και αγάπη ο καινούργιος χρόνος! Όλος ο κόσμος να ‘ναι καλά! 

Οι ‘’βασιλιάδες’’ επιστρέφουν στο Ναό και στο Αρχονταρίκι ο παπάς κόβει την βασιλειόπιτα και ευλογεί την τράπεζα.

Τους ‘’βασιλιάδες’’ 2015 σχημάτισαν οι: Πέτρος Καρδάκος, Δημήτριος Ι. Στεφάνου, Δημήτριος Χ. Μύρος, Γιάννης Αν. Μύρος, Ηλίας Γ. Παπαγεωργίου, Θωμάς Γ. Παπαγόρας, Χρήστος Αν. Καρδάκος, Γιάννης Χρ. Παπαγόρας, Γεώργιος Χρ. Παπαγόρας, Θεοδώρα Κακούλη, Χαρούλα Ματοπούλου, Ολυμπία Μπγιάλα, Θεοδώρα Δελνιώτη. 
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας, παπαδάσκαλος (1-1-2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας