Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» για τον Προϋπολογισμό 2015 του Δήμου Κοζάνης

Σχετικά με τον  Προϋπολογισμό του Δήμου μας, που υπερψηφίστκε στο Δημοτικό Συμβούλιο από όλες τις παρατάξεις, εξαιρουμένης μόνο της Λαϊκής Συσπείρωσης, έχουμε να πούμε τα εξής:


Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό, που είναι σε απόλυτη ευθυγράμμιση με την σκληρή αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε.
Είναι φανερό ότι θέλουν τους Δήμους φορείς της γενικής κυβερνητικής τους πολιτικής.
Οι προϋπολογισμοί μας λένε, πρέπει να πατάνε στην έγκριση του        Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, να πατάνε σε  κοινές υπουργικές αποφάσεις. Έτσι, οι προϋπολογισμοί δεν μπορεί παρά να είναι σφιχτοί και ελεγχόμενοι.

Πιστεύουμε ότι πίσω από αριθμούς υπάρχουν πολιτικές και αυτό φαίνεται από τα παρακάτω:
o    Τα γενικά έσοδα για το 2014 είχαν προβλεφθεί σε 34.187.952 ευρώ, εισπράχθηκαν 20.574.718 ευρώ και για το 2015 προϋπολογίζονται σε 27.363.889 ευρώ.
o    Προβλέπονται για το 2015 έσοδα από ανταποδοτικά τέλη(υπηρεσίες καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού κλπ.) 5.174.601 ευρώ, την στιγμή που το 2014 εισπράχθηκαν μόλις 3.336.884 ευρώ.
o    Προβλέπονται από φόρους και εισφορές 903.698χιλ. ευρώ, ενώ το 2014 εισπράχθηκαν 530.128χιλ. ευρώ
o    Από επιχορηγήσεις για επενδύσεις το 2014 προβλέπονταν 40.405.870 ευρώ και εισπράχθηκαν μόνο 7.528.767 ευρώ, ενώ για το 2015 προβλέπονται μόνο 1.164.660 ευρώ
o    Από χρηματοδοτήσεις από κεντρικούς φορείς προβλέπονταν το 2014 15.497.155  ευρώ και τελικά πήραμε μόλις  7.923.583 ευρώ.
o    Από προγράμματα ΕΣΠΑ προβλέπονταν να πάρουμε για το 2014 3.270.234 ευρώ και τελικά πήραμε μόνο 777.965 ευρώ.

Από αυτά τα παραδείγματα καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για ακόμη έναν ακόμη πλασματικό, φορομπηχτικό και μη διεκδικητικό προϋπολογισμό.
Συνεχίζει  την πολιτική των τοπικών χαρατσιών και φόρων, της λεγόμενης ανταποδοτικότητας, που βάζει το λαό να ξαναπληρώνει τοπικά για όσα έχει πανάκριβα πληρώσει & πληρώνει μέσα από την κρατική φορολογία.
Με αυτόν τον τρόπο ξέρουν, ότι θα μπορέσουν να εφαρμόσουν την πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η οποία επιβάλλει δραματικό περιορισμό των δαπανών και αύξηση των ιδίων εσόδων των Δήμων από την φορομπηχτική πολιτική σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.
Σε αυτήν την διαδικασία συναινεί και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος ( ΚΕΔΕ ), διαψεύδοντας τις δικές της κορόνες περί δήθεν αυτοδιοίκησης των δήμων.
Δεν έχουμε τοπική αυτοδιοίκηση, έχουμε τοπική διοίκηση, γιατί οι Δήμοι λειτουργούν σαν «γρανάζι του κράτους».
Ο «Καλλικράτης», που από την αρχή ήμασταν αντίθετοι σαν «Λαϊκή Συσπείρωση», αυτόν τον στόχο είχε. Το αστικό κράτος τον είχε στα συρτάρια του εδώ και 15 τουλάχιστον χρόνια και τον εφάρμοσε το 2010 μέσα στην κρίση. Ο «Καλλικράτης» εξυπηρετεί το λιγότερο κράτος, που σημαίνει και κάλυψη λιγότερων αναγκών. Σημαίνει ανοιχτή την πόρτα στις ιδιωτικοποιήσεις σε ευαίσθητους τομείς όπως η υγεία, η παιδεία, η πρόνοια.
Όλα αυτά με Νόμους και Υπουργικές Αποφάσεις, που έρχονται από τα πάνω, για να εξυπηρετήσουν το μεγάλο κεφάλαιο. 
Ο προϋπολογισμός, λοιπόν, κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του αστικού κράτους, δημιουργεί προβλήματα στα μεσαία και φτωχά λαϊκά στρώματα, που ενώ όλα αυτά τα χρόνια έχασαν μεγάλο μέρος από το εισόδημά τους και άλλοι έχασαν τα πάντα, πρέπει να πληρώνουν  τα τέλη και τους φόρους με την ίδια ένταση.
Στόχος ενός πραγματικά φιλολαϊκού προϋπολογισμού, πρέπει να ναι η μείωση των ανταποδοτικών τελών, η ουσιαστική ελάφρυνση για τα λαϊκά στρώματα και τα μικρομάγαζα και η αύξηση στις μεγάλες επιχειρήσεις και τις τράπεζες. Ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλίζει την λειτουργία των κοινωνικών δομών (Βρεφικοί - Παιδικοί Σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ - ΑΜΕΑ, ΚΑΠΗ, κλπ.) με πλήρη χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, με πλήρη στελέχωσή τους και στόχο την κάλυψη του συνόλου των σύγχρονων λαϊκών αναγκών των Δημοτών του Δήμου Κοζάνης.
 
Στο ίδιο πνεύμα με τον Προυπολογισμό κινείται και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2015. Τα νέα έργα που έχουν προγραμματιστεί (έργα οδοποιίας, αρδευτικά κλπ.) σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις στοιχειώδεις ανάγκες, πολύ περισσότερο δε τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι θα έπρεπε να υπάρχει μέριμνα για επιπρόσθετα έργα και κοινωνικές υποδομές που αφορούν την παιδεία, υγεία και πρόνοια, τα νέα ζευγάρια, έργα αντιπλημμυρικά,αντισεισμικής και αντιπυρικής θωράκισης και προστασίας κ.α.

Για τους παραπάνω λόγους, εμείς προτείνουμε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης και λειτουργίας του Δήμου. Καλούμε τους πολίτες να μην συμβιβαστούν με εκπτώσεις, με την λογική του μικρότερου κακού. Να παλέψουν μαζί μας, για μια κοινωνία αντάξια του πλούτου που παράγουμε, όπου θα καλύπτει όλες τις ανάγκες μας.


Γι αυτό προτείνουμε :     
     --Επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων των Δήμων, που είναι περίπου στα 10 δις ευρώ. Στην ΚΕΔΕ συμφώνησαν όλες οι παρατάξεις το ποσό αυτό να χαριστεί στο κράτος - πλην του Κ.Κ.Ε.
     --Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
     --Φορολόγηση  45%  του μεγάλου κεφαλαίου π.χ. μονοπωλιακές και πολυεθνικές επιχειρήσεις.
     --Φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
     --Αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας.
     --Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.
     --Μείωση των δημοτικών τελών στις ευπαθείς ομάδες και κατάργηση τους στους μακροχρόνια άνεργους.
     --Αύξηση στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού για μεγάλες επιχειρήσεις, τράπεζες, εμπορικά κέντρα και μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Καλούμε το λαό της Κοζάνης να βγάλει τα συμπεράσματα του για την πολιτική που προωθούν η κυβέρνηση και οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου ανεξάρτητα από το μείγμα διαχείρισης που προτείνουν και που την υλοποιούν εκτός των άλλων και με τους αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς στην τοπική διοίκηση. Η μόνη λύση για τους εργαζόμενους βρίσκεται στην αγωνιστική αμφισβήτηση της εφαρμογής αυτών των προϋπολογισμών μέσα από ένα ρωμαλέο ταξικό κίνημα. Ένα κίνημα που θα αναχαιτίζει καθημερινά την επίθεση, θα διεκδικεί όλες τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες του ακυρώνοντας στην πράξη την προωθούμενη πολιτική ΕΕ- κυβέρνησης και Δημοτικής Αρχής, αλλά ταυτόχρονα θα βάζει πλώρη για την δική του εξουσία και λαϊκή συμμαχία ,που θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τα δικά του συμφέροντα και όχι του κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας