Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Συνέντευξη Φίλιππου Σαχινίδη, Υποψηφίου Βουλευτή ΠΕ Λάρισας, στο Ρ/Σ «ΑΘΗΝΑ 9,84» και στο δημοσιογράφο Άρη Τόλιο

Έχουμε στην τηλεφωνική γραμμή ένα από τα σημαντικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πρώην πλέον, γιατί συντάσσεται με τον Γιώργο Παπανδρέου, τον πρώην Υπουργό Εθνικής Οικονομίας. Κύριε Βουλευτή, στην περιοχή της Λάρισας φαντάζομαι, κύριε Φίλιππε Σαχινίδη, γιατί πρέπει να λέμε και τις περιοχές τώρα.
Βεβαίως. Υποψήφιος βουλευτής στο Νομό Λάρισας.

Ωραία. Να σας πω τώρα. Κατ’ αρχάς να ξεκινήσω. Κάνατε ένα κόμμα πολύ γρήγορα. Δεν θυμάμαι να έχει σχηματιστεί κόμμα 20 μέρες πριν τις εκλογές. Υπάρχει ξέρετε, και το “όποιος βιάζεται σκοντάφτει”.
Αναρωτιέμαι γιατί επιλέξατε αυτή τη στιγμή να κάνετε αυτό το κόμμα. Τι ήταν εκείνο που σας οδήγησε σε τέτοια απόφαση;

Νομίζω ότι αυτή την στιγμή, αυτό που προκύπτει μέσα από την καταγραφή των αναγκών του κόσμου που στήριξε την παράταξη αυτή και της έδωσε μεγάλα ποσοστά, για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι η ανάγκη να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Να δημιουργηθεί ένας φορέας, ο οποίος θα εκφράζει όλες αυτές τις δυνάμεις, οι οποίες απομακρύνθηκαν ή είναι άστεγες. Δε συμμετέχουν στα κοινά. Και αυτή η στάση τους έχει ως αποτέλεσμα μια μεγάλη παράταξη σταδιακά να χάσει τις δυνάμεις της, και να φτάσει σε σημεία συρρίκνωσης και σε δημοσκοπικά μεγέθη που ουσιαστικά μετά βίας της επιτρέπουν ή θα της επιτρέψουν να επιβιώσει και να εισέλθει στη Βουλή.

Αυτό είναι μία εκδοχή. Η άλλη εκδοχή που θα σας έλεγα όμως εγώ κύριε Σαχινίδη, είναι ότι αυτή τη στιγμή σε ένα δικομματισμό ο οποίος συνθλίβει ουσιαστικά τον ενδιάμεσο χώρο, η πολυδιάσπαση κι άλλο ένα κόμμα, ενδεχομένως να τον κάνει ακόμα πιο ευάλωτο.

Δεν είναι διάσπαση. Όταν μια παράταξη ιστορική, η οποία συγκίνησε εκατοντάδες χιλιάδες, εκατομμύρια Ελλήνων, ξαφνικά μπαίνει σε μία καθοδική πορεία, και κανείς δεν αισθάνεται την ανάγκη να προβληματιστεί για τους λόγους που οδηγούν σ’ αυτή την καθοδική πορεία. Κανείς δεν αισθάνεται την ανάγκη να πάρει μια πρωτοβουλία για να ενεργοποιήσει ξανά τον κόσμο αυτόν, που συγκινήθηκε και πίστεψε σ’ αυτή την παράταξη, νομίζω ότι έχουμε μία υποχρέωση. Αντί να σιωπούμε, να πάρουμε αυτή την πρωτοβουλία. Παίρνουμε αυτή την πρωτοβουλία γιατί πιστεύουμε ότι η χώρα, για να βγει με ασφάλεια από την κρίση, χρειάζεται αποφασιστικότητα, χρειάζεται πολιτικές δυνάμεις και ηγεσίες που βάζουν πρώτα την Ελλάδα και τους πολίτες και δε βάζουν μπροστά το πολιτικό ή προσωπικό κόστος. Σήμερα η χώρα δεν έχει τέτοια ηγεσία. Γι’ αυτό και καθώς χαράζουμε τα πρώτα βήματα της μεταπελατειακής Ελλάδας, της Ελλάδας μετά τα προγράμματα. Πρέπει να κάνουμε αυτό το νέο ξεκίνημα.

Ναι. Η βασική κατηγορία σε σχέση με το νέο ξεκίνημα είναι ότι “μιλάτε εσείς”, ο Γιώργος Παπανδρέου δηλαδή, “ο οποίος βάλατε την χώρα στα μνημόνια, ψηφίσατε τα μνημόνια, και τώρα μιλάτε για μια μεταμνημονιακή Ελλάδα”. Αυτή είναι μία βασική κατηγορία του ΠΑΣΟΚ, έτσι;

Κύριε Τόλιο, την Ελλάδα δεν την έβαλε στα μνημόνια ούτε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, ούτε το ΠΑΣΟΚ του 2009. Την Ελλάδα την έβαλε στα μνημόνια η ανερμάτιστη διαχείριση των κυβερνήσεων της περιόδου 2004-2009, που πήρε την Ελλάδα του 2004 με χρέος 180 δισεκατομμυρίων και την οδήγησε σε ένα χρέος 300 δισεκατομμυρίων. Μια χώρα που είδε το κύρος της και την αξιοπιστία της στα Ευρωπαϊκά όργανα να χάνεται, γιατί τα στοιχεία που παρέδιδαν αναφορικά με τις δημοσιονομικές εκδόσεις της χώρας δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα, όπως επιβεβαιώθηκε και από έκθεση που συνέταξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να αξιολογήσει το ρόλο της τρόικας στη χώρα. Όσοι λοιπόν σιωπούν, για τις ευθύνες αυτής της διακυβέρνησης, είναι συνένοχοι. Και συγκαλύπτουν την πραγματικότητα, δηλαδή τι ήταν αυτό που μας έφερε σ’ αυτή την κατάσταση. Ότι η χώρα ήταν βαθιά χρεωμένη, και είχε και ένα τεράστιο έλλειμμα στο παραγωγικό της πρότυπο.

Πάντως στο θέμα το πριν που λέγατε για την διάσπαση, αυτή την στιγμή η βασική κατηγορία που σας απευθύνεται, και μάλιστα με μια ιστορική ρήση του Παπανδρέου, “το ΠΑΣΟΚ δεν κληρονομείται, δεν διασπάται, δεν μοιράζεται”. Και σας κατηγορούν ότι ο κύριος Παπανδρέου αυτό ακριβώς έκανε. Και μάλιστα ο υιός Παπανδρέου.
Απάντησε σήμερα ο κ. Παπανδρέου επί του προσωπικού. Είπε ότι «εγώ δεν κάνω τίποτε άλλο παρά μια ρήξη δημιουργική, μια ρήξη με το κομματικό κατεστημένο προκειμένου να απελευθερωθούν κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις και να εργαστούν για την ανασυγκρότηση του χώρου». Το έκανε ο πατέρας του, ο Ανδρέας Παπανδρέου, όταν ήρθε σε ρήξη με το κομματικό κατεστημένο της Ένωσης Κέντρου και τώρα ο ίδιος σε συνεργασία με πολίτες οι οποίοι αισθανόντουσαν «άστεγοι», αισθανόντουσαν θυμωμένοι.  Να υπάρξει ένας νέος πολιτικός φορέας μέσα από τον οποίο αυτοί θα εκφραστούν. Ξεκινούμε μια νέα πορεία για τη χώρα για την ανασύνταξη των δυνάμεων του χώρου για να βγει με ασφάλεια η χώρα από αυτήν την κρίση στην οποία μας οδήγησαν οι πολιτικές του δεύτερου μισού της δεκαετίας του 2000.
Το Κίνημα των Δημοκρατών Σοσιαλιστών κ. Σαχινίδη έρχεται ως μέρος της λύσης της διακυβέρνησης της χώρας για την επόμενη μέρα των εκλογών και με ποιον θα συνεργαστεί;
Είναι ξεκάθαρο. Εμείς μιλάμε για ένα προοδευτικό πλαίσιο συνεργασίας στη βάση προγραμματικών συμφωνιών. Εμείς λέμε ότι η χώρα έχει ανάγκη από μία προοδευτική συνεργασία στη βάση συγκεκριμένων προγραμμάτων, στη βάση συγκεκριμένων αξιών. Ποια είναι τα μεγάλα ζητούμενα αυτή τη στιγμή για τη χώρα; Πρώτον να βγάλουμε με ασφάλεια τη χώρα από την κρίση. Δεύτερον να ανασυγκροτήσουμε την παραγωγική της βάση. Τρίτον να προστατεύσουμε και να εργαστούμε πρώτα για όλους αυτούς που υπέφεραν από την κρίση. Δε μπορεί η χώρα να έχει ένα εκατομμύριο ανέργους περισσότερους από αυτούς που είχε πριν από την κρίση και η αντιμετώπιση αυτή της μακροχρόνιας ανεργίας να μη γίνεται πρωταρχικός στόχος.
Είναι δεδομένο πάντως ότι το ιδεολογικοπολιτικό προφίλ από ότι αντιλαμβάνομαι εγώ, μπορεί να το παίρνω και λάθος κινείται πέραν του ΠΑΣΟΚ πιο Αριστερά του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή ένας πιο αριστερός σοσιαλισμός λίγο πιο αριστερά από τη σοσιαλδημοκρατία.
Εμείς εργαζόμαστε για την ανασυγκρότηση των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Ξέρετε η σοσιαλδημοκρατία έχει μια μεγάλη και πολύχρονη διαδρομή κυρίως στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα δεν είχε αν θέλετε εκείνη την απήχηση που είχε σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βεβαίως τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά τη δεκαετία του ’90 είχε υποχωρήσει από πάγιες θέσεις κι αξίες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βρεθεί η σοσιαλδημοκρατία απροετοίμαστη.
Τώρα άλλο ερώτημα ήθελα να σας κάνω, θα σας το κάνω όμως. Γιατί από τα ηρωικά είναι καλά. Από την άλλη έχουμε το παράδειγμα της Γαλλίας όπου να βρει βηματισμό ο θρυμματισμένος αλλά ενδιάμεσος χώρος πέρασε μια δεκαετία. Στην Ελλάδα αναρωτιέμαι πότε μπορεί να βρει τέτοιο βηματισμό κ. Σαχινίδη.
Μπορεί να τον βρει τον βηματισμό αυτό και το γεγονός ότι  σήμερα κάνουμε μία συγκέντρωση για να παρουσιάσουμε τις θέσεις του νέου κινήματος και η ανταπόκριση που βρήκε αυτή η προσπάθεια αλλά και η ανταπόκριση που βρίσκει  σε όλη την Ελλάδα μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι τελικά σήμερα βάζουμε τις προϋποθέσεις για ένα νέο ξεκίνημα και βεβαίως αισθανόμαστε ότι αυτές τις αλλαγές δεν μπορούμε να τις κάνουμε μόνοι μας στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα πρέπει να χτίσουμε μια προοδευτική συμμαχία κι από κοινού με άλλα κόμματα προοδευτικά σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά στην Ευρώπη να εργαστούμε για την αλλαγή της Ευρώπης για να πάρει η Ευρώπη μια πιο προοδευτική κατεύθυνση. Γιατί κακά τα ψέματα αυτό που είδαμε από την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κρίσης του 2009 και του 2010 είναι ότι τις περισσότερες φορές οι χώρες της Ευρώπης αντιμετώπιζαν τα προβλήματα κυρίως με κριτήρια εθνικά και λιγότερο με κριτήρια αλληλεγγύης μεταξύ χωρών της Ευρώπης.
Σε κάθε περίπτωση για να κλείσουμε και την κουβέντα με τα δεδομένα που διαμορφώνονται πλέον στο προεκλογικό τοπίο το ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ   με ποιον αισθάνεται πιο άνετα ότι μπορεί να συγκυβερνήσει, ας πούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη ΝΔ;
Ήμασταν ξεκάθαροι. Μιλάμε για προοδευτικές συμμαχίες. Σ’ αυτές τις προοδευτικές συμμαχίες μπορούν να συμμετάσχουν αυτοί που αποδέχονται εκείνο το πλαίσιο στο οποίο αναφέρθηκα. Λέμε ξεκάθαρα ότι οι κυβερνητικές συνεργασίες πρέπει να έχουν ένα προοδευτικό πλαίσιο. Δε θα γίνουμε παρακολούθημα κανενός. Δεν μπορούμε να είμαστε «ουραγός της δεξιάς» ούτε να επισφραγίζουμε συντηρητικές και πελατειακές πολιτικές. Ούτε και να οπισθοχωρούμε στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, οι οποίες πρέπει να είναι και προοδευτικές και δημοκρατικές. 
Ένα τελευταίο και κλείσαμε κ. Σαχινίδη. Το «ταβάνι» σας ποιο είναι; Ο κ. Βενιζέλος μιλάει για τρίτο κόμμα. Εσείς τι ακριβώς διεκδικείτε; Τι φιλοδοξείτε να κάνετε σ’ αυτές τις εκλογές;
Εμείς παρά το ξεκίνημα το καθυστερημένο, όπως περιγράψατε εσείς στην αρχή της συζήτησης έχουμε τις υψηλότερες δυνατές φιλοδοξίες. Δε θα βάλω ένα ταβάνι. Εκείνο το οποίο λέω είναι ότι αυτή η προσπάθεια φιλοδοξεί να εκφράσει όλους τους Έλληνες οι οποίοι αισθάνονται ότι ασπάζονται τις αξίες του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, του πολιτικού φιλελευθερισμού της Μεταρρυθμιστικής Αριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας και αυτή η δύναμη είναι πλειοψηφική και δικαιούται την καλύτερη δυνατή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση μέσα στην επόμενη Βουλή.
Μάλιστα.  Κ. Σαχινίδη σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για την επικοινωνία. Καλή επιτυχία εκεί στη Λάρισα. Είναι μεγάλος ο νομός και  δύσκολος. Να είστε καλά. Και καλή χρονιά. Ξέχασα να σας πω.
Εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά. Καλή χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας