Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Προεκλογική Δραστηριότητα του Υπ. Βουλευτή ΠΕ Κοζάνης κ. Περικλή Αλειφέρη

Σε κεντρικό καφέ της Κοζάνης συναντήθηκε με νέες και νέους ο υποψήφιος βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης Περικλής Αλειφέρης. Πραγματοποιήθηκε μια ανοιχτή συζήτηση  για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο, τη διαχείριση του χρέους και τον τρόπο εξόδου, για αναπτυξιακά - εργασιακά ζητήματα της Π.Ε. Κοζάνης και τα προβλήματα των Τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων.

Πολλοί συμμετέχοντες διατύπωσαν ειλικρινείς απορίες γιατί έπρεπε να προσφύγει η Ελλάδα στο Μηχανισμό Στήριξης και πώς θα μπορέσει να ξεφύγει από τη σπείρα της ύφεσης. Ο κ. Αλειφέρης σημείωσε ότι βασικός λόγος προσφυγής της χώρας στο Μηχανισμό ήταν η κατάσταση που παρέλαβε η Κυβέρνηση Παπανδρέου:
·         Δημόσιο έλλειμμα 15,6% - 36 δισ. ευρώ (επικυρωμένο από την Βουλή των Ελλήνων και την συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη με τον Προϋπολογισμό του 2013)·
·         Πρωτογενές έλλειμμα 10,6% - 24,5  δισ. ευρώ·
·         Ελλειμματικό ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών 14%·
·         Πρωτογενείς δαπάνες 59 δισ. έναντι 30 δισ. το 2004
·     



    Πρωτοφανές έλλειμμα αξιοπιστίας των εταίρων αλλά και των αγορών. Τα επιτόκια δανεισμού, τόνισε ο κ. Αλειφέρης, δεν ανέβηκαν πρώτη φορά πάνω από 6% (το επιτόκιο εισόδου της χώρας στο Ευρώ) στις αρχές του 2010 αλλά τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Απρίλιο του ίδιου έτους.
Το πρόβλημα, συνέχισε ο κ. Αλειφέρης, δεν είναι η δανειακή σύμβαση αυτή καθ’ αυτή. Είναι τα αίτιά της και η αντιμετώπισή τους είναι ο μόνος ασφαλής και βέβαιος τρόπος εξόδου και θεμελίωσης μιας σύγχρονης λειτουργικής Δημοκρατίας και ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους. Η χώρα έχει πρόβλημα κρατικής συγκρότησης. Γι’ αυτό χρειάζεται θεσμική οργάνωση, για να σταματήσουν οι προσωπικές διευθετήσεις και η πελατειακή εξάρτηση, για να γίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Γι’ αυτό η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, συνέχισε ο κ. Αλειφέρης, προώθησε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις χωρίς την πίεση καμίας τρόικας: Καλλικράτης, ΔΙΑΥΓΕΙΑ, Κατάργηση της πελατειακής λογικής των stage, Μείωση των αμειβόμενων επιτροπών, Έλεγχος των εκλογικών δαπανών στις αυτοδιοικητικές εκλογές, Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, Σύστημα επιλογής προϊσταμένων με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια, νόμος για την ιθαγένεια.
Αυτές ήταν οι αλλαγές που προώθησε η κυβέρνηση Παπανδρέου την περίοδο 2009-2011, τα πρώτα βήματα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Πορεία που ανακόπηκε την τριετία 2012-2014.
Σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή πορεία της Π.Ε. Κοζάνης και την αντιμετώπιση της ανεργίας, ο κ. Αλειφέρης τόνισε ότι η επιτάχυνση προγραμμάτων εγκατάστασης νέων αγροτών και η έναρξη κατασκευής της Πτολεμαΐδα V είναι τα πρώτα μέτρα που μπορούν να ανακουφίσουν κατ’ αρχάς την  κατάσταση. Ειδικά στο ζήτημα της πρωτογενούς παραγωγής δεν αρκούν τα ποιοτικά προϊόντα. Το διακύβευμα σημείωσε ο κ. Αλειφέρης είναι  να συνδεθεί η παραγωγή με τυποποίηση και εμπορία μέσω ισχυρών τοπικών brands.
Τέλος, στο ζήτημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητές και φοιτήτριες εξέφρασαν την αγωνία τους για τη βιωσιμότητα των ιδρυμάτων και την απουσία διασύνδεσής τους με την αγορά εργασίας.
Αύριο ο κ. Αλειφέρης θα περιοδεύσει στην αγορά της Κοζάνης.


Από το Γραφείο Τύπου
Με την παράκληση να δημοσιευτεί, μεταδοθεί, αναρτηθεί.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας