Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Ο Δήμος Σερβίων - Βελβεντού τιμά τον Ιατρό Ιπποκράτη Παπαγεωργίου με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του

Την μνήμη του Βελβεντινού Ιατρού Ιπποκράτη Παπαγεωργίου του Θωμά, ο οποίος έφυγε από τη ζωή, τον  περασμένο Σεπτέμβρη σε ηλικία 97 ετών θα τιμήσει την Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015 ο Δήμος Σερβίων – Βελβεντού/Δ.Κ. Βελβεντού και η σύσσωμη τοπική κοινωνία του Βελβεντού.
Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η ονοματοδοσία του δρόμου που διέρχεται μπροστά από το σπίτι της οικογένειας Παπαγεωργίου σε οδό «Ιατρών Θωμά & Ιπποκράτη Παπαγεωργίου» ενώ επίσης την Κυριακή θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ιπποκράτη Παπαγεωργίου, στην Κεντρική Πλατεία Βελβεντού.
Ο Ιπποκράτης Παπαγεωργίου, ήταν μία ξεχωριστή προσωπικότητα επιτελώντας τεράστιο ιατρικό-κοινωνικό έργο και προσφέροντας τις υπηρεσίες του επί 60 περίπου χρόνια - ακόμη και στα βαθιά γεράματά του -  στους κατοίκους του Βελβεντού και της ευρύτερης περιοχής ενώ είχε προηγηθεί μία ανάλογη πορεία του επίσης Ιατρού πατέρα του Θωμά Παπαγεωργίου. "Είναι υποχρέωσή μας να τιμήσουμε τη μνήμη του ανθρώπου που προσέφερε τα μέγιστα στην κοινωνία κάτω μάλιστα από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες" τόνισε ο Δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού Αθανάσιο Κοσματόπουλο σημειώνοντας παράλληλα ότι "το επόμενο βήμα για τον Δήμο και την τοπική κοινωνία θα είναι η λειτουργία Ιατρικού μουσείου στην οικία της οικογένειας Παπαγεωργίου. Αυτή η υπενθύμιση θα κρατά για πάντα τον άνθρωπο-Ιατρό Ιπποκράτη Παπαγεωργίου ζωντανό στις διαδρομές της μνήμης μας".


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΜΝΗΜΗΣ & ΤΙΜΗΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

10:30 π.μ.: Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Βελβεντό θα ακολουθήσει η τελετή μετονομασίας της οδού «Ευθ. Μπουντώνα», που διέρχεται μπροστά από την οικία των αειμνήστων Θωμά και Ιπποκράτη Παπαγεωργίου, σε οδό «Ιατρών Θωμά & Ιπποκράτη Παπαγεωργίου».

11:00 π.μ.: Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού
Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Ιατρού Ιπποκράτη Παπαγεωργίου.
- Χαιρετισμοί
- Ομιλία/παρουσίαση του ανεκτίμητου έργου του, από τον κ. Ιωάννη Σόκουτη.

12:00 μ.: Κεντρική Πλατεία Βελβεντού
Επιμνημόσυνη δέηση και αποκαλυπτήρια της προτομής του Ιατρού Ιπποκράτη Παπαγεωργίου από τον Δήμαρχο Σερβίων – Βελβεντού κ. Αθανάσιο Κοσματόπουλο.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ, ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!

Ανώνυμος είπε...

Αυτό ήταν μεγάλη προτεραιότητα με τον Βελβενδό τώρα και ας είναι απλήρωτοι εργαζομενοι και μαγαζιά στα Σέρβια και στην περιοχή όλη. Ο Βελβενδός σε έβγαλε Κοσματόπουλε ο Βελβενδός θα σε ρίξει να είσε σιγουρος.

Ανώνυμος είπε...

Gia pes mas lipon file mou ti exi protereotita sta Servia? Mipos i anaplai tou Kostadopoulou? mipos to kladema tou platanou? oi katastimatarxes ti diamartirode? o Kostadopoulos tous plirose olous etsi diadidete tora giati zitate resta apo ton Kosmadopoulo ?

Ανώνυμος είπε...

Ντροπη σας,η περιοχη εχει σοβαρα προβληματα και εσεις ασχολεισται με μα...........ς αλλα που να τα δειτε αφου ειστε απον απο ολα

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΝΟΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥ ΜΠΟΥΝΤΩΝΑ
[θα ακολουθήσει η τελετή μετονομασίας της οδού «Ευθ. Μπουντώνα»]
Με όλο το σεβασμό στο έργο του Ιατρού Ιπποκράτη Παπαγεωργίου και του πατρός του Θωμά ήθελα να σημειώσω τα εξής:
Άλλος δρόμος στο Βελβενδό δεν υπήρχε να αλλάξει όνομα, κύριοι του Δήμου Σερβίων και Βελβενδού;
Ξέρετε ποιος είναι αυτός που φέρει αυτό το όνομα που καταργείτε;
Ξέρετε ποιος είναι ο πρόγονός μου Ευθύμιος Μπουντώνας;
Ίσως ένας από τους πιο μεγάλους εκπαιδευτικούς, φιλόλογους και λόγιους της περιοχής, δάσκαλος και διαφωτιστής τα χρόνια που η Ελλάδα ήταν υπό τον τουρκικό ζυγό και αμέσως μετά. Γεννήθηκε στο Βελβενδό (1864-1941). Φοίτησε σε Πανεπιστήμια εσωτερικού (όπως η Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών) και εξωτερικού (Γερμανίας) και διακρίθηκε για τις γνώσεις του και το επιστημονικό του κύρος και ήθος. Διετέλεσε Γενικός Επιθεωρητής Ελληνικών Σχολείων στη Βόρεια Ελλάδα κατά τη δύσκολη περίοδο της Τουρκοκρατίας. Μετά την απελευθέρωση του 1912 συνέχισε το εκπαιδευτικό του έργο για να μπουν οι βάσεις στην εκπαίδευση των ελληνόπουλων. Ο Ευθύµιος Μπουντώνας είναι µάλλον από τους µοναδικούς παιδαγωγούς που ασχολήθηκαν συστηµατικά και εκτεταµένα µε την εκπαίδευση των αλλόφωνων πληθυσµών στις Νέες Χώρες. Έγραψε πάρα πολλά βιβλία που χρησίμευσαν στην εκπαίδευση των Ελλήνων.
(http://www.nured.uowm.gr/dinas/E_ellenike_glossa_os_xene_files/B.2.b.14.pdf σελ 350 κ.λ.π.)
http://www.nured.uowm.gr/dinas/Mpountonas_enantion_Frobel_files/B.2.b.21.pdf σελ 485
Ορίστε και ένα από τα βιβλία του ειδικά για το Βελβενδό: http://www.rhodeslibrary.gr/bookdetails.asp?Category=ALL&offset=7344&bookID=7413 «Μελέτη περί του γλωσσικού ιδιώματος Βελβενδού και των περιχώρων αυτού» 1892.
Δεν περίμενα από τον γιατρό που δημαρχεύει στα Σέρβια και στο Βελβενδό να σεβαστεί την ιστορία των προγόνων μου επειδή την αγνοεί και είμαι σίγουρος γιαυτό όταν μάλιστα είδα και άκουσα τις υποτιμητικές του δηλώσεις για την ιδιαίτερη πατρίδα μου και τους συμπατριώτες μου. (Βλέπετε το διαδίκτυο μπορεί να διαδώσει τις ειδήσεις σε χρόνο μηδαμινό και να τις διασώσει «δια πάσαν λύπην»).
Όμως είχα απαίτηση να τη σεβαστεί ο κύριος Σόκουτης που διετέλεσε εκπαιδευτικός και συμμετέχει οργανωτικά στην εκδήλωση. Εξάλλου ήταν Δήμαρχος όταν μπήκε το όνομα του Ευθύμιου Μπουντώνα στον συγκεκριμένο δρόμο. Κρίμα να συμβάλλουμε ελαφρά τη καρδία στην καταστροφή της ιστορικής μνήμης. Νιώθω ειλικρινά ντροπή.

Υπογραφή
Ένας προγονός του Ευθύμιου Μπουντώνα (ειλικρινά δεν έχει καμιά σημασία ποιος).

Ανώνυμος είπε...

πολη καλή κίνηση

κάποια στιγμή όμως να τιμηθεί όπως πρέπει και ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΑΦΑΗΛΙΔΗΣ

Ανώνυμος είπε...

kante kai ton kosmadopoylo ekei stin platia sto velvento mia protomi natom vlepete kai naton xaireste..

Ανώνυμος είπε...

Θα τον κανουμε μια μαζι με το σταυλο του στη Γαλανοβρυση κατι σαν ζωολογικος κηπος ενα πραγμα.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω αν, η κουβέντα που άνοιξε για την μετονομασία της οδού και την προτομή, κρύβει προθέσεις αντιπολιτευτικού λόγου (από εκείνους που δίκαια προβάλουν την ύπαρξη πολλών σοβαρών προβλημάτων στο δήμο μας) ή κατανοητής πικρίας (από τον συγγενή του Ευθυμίου Μπουντώνα), αλλά μήπως δείχνουμε το δέντρο και δεν βλέπουμε το δάσος; Τόσο γρήγορα λοιπόν ξεχνάμε την σύγχρονη ιστορία του τόπου μας ή μήπως έχουμε τόση πολύ άγνοια; Όχι ότι δεν είχαμε στο παρελθόν ανάλογες ηρωοποιήσεις «επιφανών» στην περιοχή μας, αλλά ήταν άλλοι καιροί. Ανώμαλες καταστάσεις που θέλανε σε πείσμα των λαϊκών διαθέσεων να διαστρεβλώσουν την ιστορία της περιοχής μας, να δείξουν το άσπρο μαύρο και να ξεχαστεί ότι πιο ηρωικό γέννησε αυτός ο τόπος.
Για να μην μακρηγορώ, αναφέρω τα γνωστά στους παλιότερους και ειδικά του Βελβεντού. Ο Θωμάς Παπαγεωργίου, πατέρας του Ιπποκράτη, διετέλεσε ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΟΧΗΣ και τη ΔΟΣΙΛΟΓΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ πρόεδρος της κοινότητας Βελβεντού. Για αυτή του τη στάση εκτελέστηκε από δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Του ΕΛΑΣ, που εκείνη την εποχή συσπείρωνε στις τάξεις του ότι πιο πατριωτικό, ότι πιο ηρωικό είχε να δείξει η περιοχή μας. Του ΕΛΑΣ, που έδωσε την μάχη του Φαρδύκαμπου, που έκαψε την γέφυρα για να μην περάσουν οι δυνάμεις των ιταλών, που τελικά κάψαν και ρημάξαν όλη την περιοχή. Στους δίκαιους αυτούς πατριωτικούς αγώνες του ΕΛΑΣ, τα Σέρβια, το Βελβεντό και όλα τα γύρω χωριά μετράνε εκατοντάδες θύματα. Αυτούς τους αγώνες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, ο εν λόγω «τιμώμενος» Ιπποκράτης Παπαγεωργίου, δεν τους θεωρεί αγώνες αλλά τον λόγο που κάηκαν τα Σέρβια και τα γύρω χωριά, δικαιώνοντας μάλιστα την στάση του πατέρα του Θωμά γιατί δήθεν «έσωσε» το Βελβεντό. Αυτά είναι τα γεγονότα εκείνης της εποχής και για του λόγου το αληθές, όποιος θέλει μπορεί να διαβάσει μια συνέντευξη του Ιπποκράτη Παπαγεωργίου στο http://to-velvento.blogspot.gr/2014/03/blog-post_3421.html .
Όλα τα παραπάνω θα ήταν φυσικά μερικά ιστορικά στιγμιότυπα, αν δεν προέκυπτε το εν λόγω θέμα. Ποιους πάει ο δήμος να τιμήσει; Με ποια κριτήρια θα δοθεί σε ένα δρόμο του Βελβεντού το όνομα του κατοχικού του προέδρου; Θα προβάλουν την επιστημονική του προσφορά σαν γιατρού; Με αυτή τη λογική και στον καθηγητή της ιατρικής Λούβαρης (και κατοχικό υπουργό) θα έπρεπε να στήσει η χώρα μας ανδριάντα και όχι να τον δικάσει σαν δοσίλογο. Τι συμβαίνει λοιπόν στον δήμο μας; Τόση άγνοια είχαν ή μήπως κάποιοι ονειρεύονται την ηθική αποκατάσταση και ηρωοποίηση αυτών που στα δύσκολα χρόνια βάζανε την ουρά κάτω από τα σκέλια και αγκάλιαζαν τους κατακτητές; Θα τρίζουν τα κόκαλα του ήρωα Επονίτη Βελβεντινού Στάμκου Κλίγκου που κρεμάσανε οι κατακτητές.
Για μια περιοχή που τόσα έδωσε στην κατοχή στον απελευθερωτικό αγώνα, η απόφαση αυτή του δημοτικού συμβουλίου μόνο με μια λέξη μπορεί να χαρακτηριστεί. ΝΤΡΟΠΗ.
Ν.Χ.

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΡΙΣΤΑΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ,Σ ΣΕΡΒΙΩΝ ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΑΝ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΨΗΦΙΖΕΤΕ .

Το Προφίλ μας