Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Το Μνημόνιο της Αριστεράς και της Προόδου...

Του Νίκου Μελέτη
Ηταν ανακουφιστική η είδηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη, κάτι στο οποίο έσπευσαν να συμφωνήσουν η κ. Μέρκελ, ο κ. Ολάντ, ο κ. Ντράγκι και πολλοί άλλοι. Μέσα στη γενική χαρά, απλώς μας ξέφυγε η «ουρά» των δηλώσεων των ξένων αξιωματούχων. Γιατί όλοι εξηγούν, άλλοι χοντροκομμένα, άλλοι διακριτικά, ότι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι αμετάκλητη, εφόσον τηρούνται, όμως, οι όροι συμμετοχής στο «κλαμπ».

Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, η ΕΚΤ, ακόμη πιο λιανά, εξήγησε ότι μετά τις 28 Φεβρουαρίου η στρόφιγγα της θα είναι ανοιχτή όσο η Ελλάδα μένει σε «πρόγραμμα». Και συμπληρώνουν ότι για οποιαδήποτε συζήτηση είτε για το χρέος, είτε για τη δανειακή σύμβαση, προϋπόθεση είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα. Η οποία, εάν όλα πάνε καλά, θα απελευθερώσει και τα περίπου 7 δισ. της τελευταίας δόσης και έτσι δεν θα είναι άδεια τα ταμεία όταν έρθει η ώρα εξόφλησης των ομολόγων των 4,5 δισ. τον Μάρτιο.
Αλλά και για τη συζήτηση του ECCL της προληπτικής γραμμής πίστωσης, οι δανειστές απαιτούν να δώσει το «πράσινο φως» η τρόικα, ενώ και αυτή η προληπτική γραμμή προβλέπει Μνημόνιο. Μικρότερο και χαλαρότερο, αλλά Μνημόνιο.
Κι αν δεν τα έχουν ακούσει όλα αυτά, δεν μπορεί να μην τα έχει εξηγήσει αναλυτικά στις επαφές που λέει ότι έχει τακτικά με τον κ. Τσίπρα ο Γ. Ασμουσεν, ο οποίος έχει χρεωθεί με 108 τον ΣΥΡΙΖΑ από το Βερολίνο και την ΕΚΤ.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πολύ απλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πριν ερωτηθεί για το Σχέδιο Β, πρέπει να αποκαλύψει το Σχέδιο Α.
Γιατί αν πράγματι ειλικρινά πιστεύει στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, τότε θα πρέπει να έχει ήδη έτοιμο το σχέδιο εάν κερδίσει τις εκλογές, ώστε την 1η Φεβρουαρίου να υποδεχτεί την τρόικα να συνομιλήσει με τους «κατώτερους» υπαλλήλους των δανειστών, να αρχίσει να υλοποιεί προαπαιτούμενα και μετά να αρχίσει να διαπραγματεύεται το νέο Μνημόνιο. Κι ας το ονομάσει «Συμβόλαιο με τον λαό», «Μανιφέστο της Αριστεράς και της Προόδου»... Το Μνημόνιο δεν αλλάζει χρώμα ανάλογα με το ποιος το υπογράφει, Μνημόνιο παραμένει...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Έχετε μεγάλη πλάκα. Σε λίγο οι ξένοι θα μας παρακαλάνε για κούρεμα 50% και οι σαμαροπρετεντέρηδες θα σκίζονται για να πληρώσουμε όλο το χρέος!! Και μια πληροφορία απ τους book: Όλο και ανεβαίνει η διαφορά, όλο κι ανεβαίνει... ώρα με την ώρα.. Στο 5% είναι τώρα στο 11% θα κάτσει!!

Το Προφίλ μας