Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Οχι άλματα στο κενό

Του Ερρίκου Μπαρτζινόπουλου
Είναι πια βέβαιο ότι δεν πάμε καλά. Από τις 20 Φεβρουαρίου που υποτίθεται ότι φτάσαμε σε κάποια συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές οι σχέσεις μας, αντί να βελτιώνονται, όπως θα ήταν λογικό, συνεχώς επιδεινώνονται. Και για όσους δεν αρκούνται στις πρωθυπουργικές και άλλες μεγαλοστομίες, είναι απολύτως φυσιολογικό. Οσο κι αν ξαφνιάζει μερικούς, στις Βρυξέλλες δεν κυκλοφορούν «κουτόφραγκοι», που να μην καταλαβαίνουν ποιος και με ποιον τρόπο προσπαθεί να τους δουλέψει.

Η κυβέρνηση κατέθεσε ένα σχέδιο που προέβλεπε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις. Και υποσχέθηκε ότι θ' ακολουθούσε κι άλλο. Αλλά μέχρι στιγμής εκείνο που βλέπουν οι ξένοι είναι να προβάλλονται ως μεταρρυθμίσεις μόνο προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης (τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση, οι 100 δόσεις, οι χιλιάδες επιστροφές στο Δημόσιο, η σταδιακή επάνοδος του κατώτατου μισθού στα 735 ευρώ κ.λπ.). Είδατε μήπως ν' ασχολείται κανείς με νομοθετικές ρυθμίσεις για τη φοροδιαφυγή ή τη διαφθορά;
Οι ξένοι δεν είναι κορόιδα. Κι αυτοί που μετέχουν στο Eurogroup ή έχουν κριθεί ικανοί να εκπροσωπούν το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και την Κομισιόν διαθέτουν τεράστια διαπραγματευτική πείρα και άρα δεν πιάνονται εύκολα κορόιδο. Αν η κυβέρνηση ήθελε να σπάσει ο πάγος και να διαμορφωθούν σχέσεις εμπιστοσύνης με την άλλη πλευρά, θα όφειλε να προωθήσει μέτρα που θα ικανοποιούσαν κι εκείνους.
Δυστυχώς τίποτα τέτοιο δεν έκανε. Και ως λύση στο αδιέξοδό της επέλεξε να επιδιώξει την πολιτική διαπραγμάτευση. Που όμως ούτε κι αυτή θ' αποδώσει. Διότι εκείνο που δεν θέλουν να καταλάβουν οι κυβερνώντες είναι πως όταν δίνουν στη διαπραγμάτευση όλο και εντονότερα τον χαρακτήρα της αναμέτρησης, τότε προκαλούν μια σύγκρουση που θα έχει ως κατάληξη έναν νικητή κι έναν ηττημένο. Κι όπως είναι εύλογο να μη θέλουν οι κυβερνώντες τη χώρα μας να εμφανιστούν ως ηττηθέντες, άλλο τόσο και παραπάνω εύλογο είναι να μην το θέλει και κανένας από τους ηγέτες των εταίρων μας ή των θεσμικών οργάνων με τα οποία διαπραγματευόμαστε.
Είναι πασιφανές πλέον ότι η κυβέρνηση αλλιώς τα περίμενε κι αλλιώς τα βρήκε. Οι προσδοκίες της για τα βιολιά και τα νταούλια διαψεύστηκαν. Ας φροντίσει τουλάχιστον να θυμάται ότι κανένας δεν την εξουσιοδότησε για άλματα στο κενό.
bartzinopoulos@hotmail.com
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας