Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

ΚΑΛΗ ΑΝΟΙΞΗ, ΠΑΙΔΙΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΗ ΙΜΕΡΑ

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
 Εκκλησιαστικό διακόνημα φέραμε αισίως εις πέρας (στις 2-3-2015) με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, στην Ενορία Ίμερας και Αύρας, με την αρχή της Άνοιξης.


Ημέρα, όπου ο ανοιξιάτικος ήλιος έλουζε το χωριό, τους ανθρώπους, τους ελαιώνες της Ίμερας, τη λίμνη όλη Αλιάκμονα-Πολυφύτου, απένατι τον κατηφορικό κάμπο του Βελβεντού και ψηλά τα Πιέρια όρη μέχρι το Φλάμπουρο και τα, ωσάν φυτεμένα στις πλαγιές των Πιερίων, χωριά: την Αγία Κυριακή (Σκούλιαρη) και το κρυμμένο πίσω από ρεματιές και λαγκάδια Καταφύγι - το χωριό του ‘’Ζορμπά’’ και του ‘’κράτιστου των θεολόγων’’ Μητροπολίτη Περγάμου κ. Ιωάννη Ζηζιούλα.







Οι άνθρωποι εδώ στην Ίμερα-Αύρα ευγενέστατοι και πολιτισμένοι. Με εκκλησιαστική ευσέβεια και αγάπη προς το συνάνθρωπο, που έρχεται από πολύ μακριά, από τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικρασίας και του Πόντου, από την τροφό του ‘’ορθοδόξου γένους των Χριστιανών’’, (Επισκόπου Διονυσίου Λ. Ψαριανού, Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης, ‘’Ο λόγος του Θεού’’, έκδοση Α.Δ. 2007, τόμος Β’, σελ. 255), από τη Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης.

Στη συζήτηση με θέμα τη Σαρακοστή, στον Ιερό Ναό των Αγίων Πέτρου και Παύλου, η γιαγιά, κ. Αναστασία Κτενίδου, 87 ετών, μας έδωσε την παρακάτω πληροφορία:

‘’Πριν το 1940, τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα, ερχόταν στα Ίμερα όλο το Βελβεντό. Περνούσαν το ποτάμι. Δεν ξέρω, δε θυμάμαι για ποιο λόγο έρχονταν. Γέμιζε η εκκλησία στη λειτουργία. Μέχρι έξω ήταν ο κόσμος. Θυμάμαι το Θεοχάρη Κόσκουρα που ερχόταν με τη γυναίκα του. Τους φιλοξενούσε ο πατέρας μου στο σπίτι μας. Τρώγαμε όλοι μαζί στο πασχαλινό τραπέζι. Λέγαμε το Χριστός Ανέστη’’.

Κατά την αναχώρησή μας από την Ίμερα φωτογραφίσαμε το ευρύ τοπίο, μέσα στο οποίο χωράμε όλοι, με φιλάδελφη σχέση και προοπτική, συνεργαζόμενοι στην κοινή οικοδομή και αλλήλων συμπληρούμενοι.  

Καλή Σαρακοστή, με ‘’πνεύμα σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, υπομονής και αγάπης’’ (ευχή αγίου Εφραίμ του Σύρου), συνοδοιπόροι και αδελφοί.
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος (3-3-2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας