Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Ερωτησεις του Βουλευτη Χάρη Κάτανα για Στελέχωση Κτηνιατρείων Δήμου Βοΐου και Αποζημιώσεις Κτηνοτρόφων για θανόντα ζώα

ΕΡΩΤΗΣΗ  ΠΡΟΣ : 
ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ και ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
 Θέμα: Αποζημιώσεις Κτηνοτρόφων για θανόντα ζώα
                                             Κύριε Υπουργέ,
Ύστερα από την Κοινή Απόφαση Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών (ΦΕΚ 345, τεύχος Β’ 13-02-2014) για την εξυγίανση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου της χώρας για το έτος 2014 και την απόφαση του Υπουργού Γεωργίας με αριθμό 258455/6673/12-5-2004 με την οποία καθορίζονται τα δικαιολογητικά και ο τρόπος πληρωμής των οικονομικών ενισχύσεων,
εστάλη το με αριθμό 6977/156223/9-12-2014 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής για την αποστολή ποσών στα κατά τόπους καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς, που αφορούσαν τις ανειλημμένες υποχρεώσεις έτους 2014 του εφαρμοζόμενου προγράμματος αρμοδιότητας κτηνιατρικής.

Τρεις μέρες αργότερα, ενημερώθηκαν με έγγραφα των Γενικών Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών της Χώρας, τα καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς με τις ονομαστικές καταστάσεις πληρωμής οικονομικής ενίσχυσης των πληγέντων κτηνοτρόφων, ώστε να προχωρήσουν στις πληρωμές των δικαιούχων με τις πιστώσεις που εγκρίθηκαν με τις 744 & 745/2014 Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών.

Παρά τα ανωτέρω, σε πλειάδα περιπτώσεων, ουδέποτε καταβλήθηκε η οφειλόμενη από το Ελληνικό Δημόσιο οικονομική ενίσχυση.

Επιπλέον, στις 4 Μαρτίου 2015 αναρτήθηκε Δελτίο Τύπου από το γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού κου Αποστόλου, όπου αναφέρεται ότι δρομολογήθηκε η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την κάλυψη – εντός τριμήνου – εκκρεμών ανειλημμένων οικονομικών υποχρεώσεων του προηγουμένου έτους.



 
Ερωτάσθε:


      i.        Για ποιο λόγο δεν καταβλήθηκαν οι αποζημιώσεις ενώ υπήρξαν όλες οι απαραίτητες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και η πίστωση από τον Προϋπολογισμό;
    ii.        Πότε θα πραγματοποιηθεί η αναβληθείσα καταβολή των αποζημιώσεων;
   iii.        Με δεδομένο ότι η προθεσμία υποβολής αίτησης ενίσχυσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων για τη νέα ΚΑΠ λήγει στις 15-05-2015 και την αδυναμία των πληγέντων κτηνοτρόφων να αναπληρώσουν το κατεστραμμένο ζωικό κεφάλαιο δίχως τα χρήματα της αποζημίωσης:
α) Ποια ημερομηνία προσδιορίζετε ότι θα πραγματοποιηθεί η καταβολή των οφειλομένων αποζημιώσεων;
β) Προτίθεστε να δώσετε το δικαίωμα στους πληγέντες κτηνοτρόφους από την καταστροφή ζωικού κεφαλαίου να κάνουν δηλώσεις ΟΣΔΕ χρησιμοποιώντας τα δεδομένα της περασμένης χρονιάς, δηλαδή πριν από την καταστροφή του κεφαλαίου;
   iv.        Θα δοθεί η δυνατότητα στους πληγέντες κτηνοτρόφους να τροποποιούν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ των επόμενων ετών με βάση το ρυθμό αναπλήρωσης του ζωικού κεφαλαίου, χωρίς να «κλειδώσουν» από φέτος τα μελλοντικά δικαιώματα;




                                               
 Ο   ΕΡΩΤΩΝ  ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
                  ΧΑΡΙΣΙΟΣ ΚΑΤΑΝΑΣ




.

ΕΡΩΤΗΣΗ


ΠΡΟΣ : 
ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ και    ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ



Θέμα: Στελέχωση Κτηνιατρείων Δήμου Βοΐου
                                                                       
                                                                      

Κύριε Υπουργέ,

Ο Δήμος Βοΐου προέκυψε από τη συνένωση των τεσσάρων Καποδιστριακών Δήμων Ασκίου, Νεάπολης, Σιάτιστας και Τσοτυλίου και της Κοινότητας Πενταλόφου. Γεωγραφικά είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος Δήμος της χώρας. Χαρακτηρίζεται ως αγροτικός δήμος, καθώς μεγάλο τμήμα του πληθυσμού ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία).

Στο Δήμο Βοΐου βρίσκονται εγκατεστημένες πολλές φάρμες εκτροφής γουνοφόρων ζώων και παράλληλα διακρίνεται από μεγάλο αριθμό ζωικού κεφαλαίου (αιγοπροβάτων και βοοειδών). Στις Δημοτικές Ενότητες Σιάτιστας και Τσοτυλίου λειτουργούσαν επί πολλά έτη Κτηνιατρεία, τα οποία παρείχαν φροντίδα, επιστημονική παρακολούθηση κι υποστήριξη σε μεγάλο αριθμό επαγγελματιών.

Παρ’ όλα αυτά το Κτηνιατρείο Τσοτυλίου δεν διαθέτει Κτηνίατρο εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ το Κτηνιατρείο Σιάτιστας έμεινε χωρίς προσωπικό λόγω μετακίνησης της Κτηνιάτρου στην Θεσσαλονίκη. Αναγκαστικά, οι κτηνοτρόφοι μετακινούνται στο Άργος Ορεστικό της Καστοριάς για την εξυπηρέτησή τους, ενώ πλείστα προβλήματα δημιουργούνται στους εκτροφείς γουνοφόρων ζώων. Η κατάσταση αυτή καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνη τη μετάδοση νοσημάτων λόγω ασθενειών των ζώων, τόσο στα υπόλοιπα ζώα όσο και στον άνθρωπο.

Η τρέχουσα χρονική περίοδος της Ελλάδας με τις οικονομικές δυσκολίες και η στροφή μεγάλου μέρους πολιτών και ιδίως νέων στον πρωτογενή τομέα, καθιστά αναγκαία τη λύση του ανωτέρω προβλήματος και την υποστήριξη των πολιτών της περιοχής.


 
Ερωτάσθε:

      i.        Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την άμεση στελέχωση των Κτηνιατρείων του Δήμου Βοΐου και την εξυπηρέτηση των επαγγελματιών του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή;




                                               
 Ο   ΕΡΩΤΩΝ  ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
                  ΧΑΡΙΣΙΟΣ ΚΑΤΑΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας