Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος στον Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού (22-3-2015) Δ’ Κυριακή των Νηστειών –μνήμη του Οσίου Ιωάννου του Σιναΐτου, του συγγραφέως της Κλίμακος.  

Τον Σεβασμιώτατο περιστοίχισαν στο ιερό Θυσιαστήριο ο Αρχιδιάκονος π. Μάξιμος Γεωργόπουλος και ο υποφαινόμενος.

Στο Αναλόγιο έψαλαν τους ύμνους της ημέρας (Παρακλητική και Τριώδιο) οι ψάλτες: Μιλτιάδης Ηλιάδης, Γιάννης Τζινίκος, Γιώργος Καραγιάννης, Δήμητρα Κίτση-Βαλωμά και ο Γιάννης Παπαγόρας.

Από το Δήμο Σερβίων-Βελβεντού παρέστη ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ζήνων Παπαδημητρίου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβ. κ. Παύλος εξήγησε το Ευαγγέλιο της ημέρας για τη θεραπεία του δαιμονιζόμενου νέου στους πρόποδες του όρους Θαβώρ από το Χριστό, αμέσως μετά το γεγονός της Μεταμόρφωσής Του. Η αποπομπή των δαιμόνων, είπε επαναλαμβάνοντας το λόγο του Χριστού, γίνεται με όπλα την προσευχή και τη νηστεία. Τόνισε πως οι άρρωστοι πρέπει να κανονίζουν τη νηστεία σε συνεργασία με το γιατρό και τον πνευματικό. Και επεσήμανε τους κινδύνους
από τον άκριτο ζηλωτισμό, που εκδηλώνεται ως μια μορφή εγωισμού. Το ‘’εγώ’’, είπε, είναι του Διαβόλου και όχι του ανθρώπου του Θεού. Μίλησε ακόμα για τη Μεγάλη Σαρακοστή που είναι περίοδος νηστείας. Η νηστεία αυτή, είπε, είναι η ίδια  που έκανε ο Χριστός στο Σαραντάρειο όρος λίγο πριν ξεκινήσει το δημόσιο έργο του.

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τη χαρά του για τη λειτουργική παρουσία του στο Ναό περιγράφοντας την εκκλησιαστική
Προσθήκη λεζάντας
ευχαριστιακή σύναξη σαν μια οικογενειακή αγκαλιά και υπογράμμισε το ζήτημα της σχέσης του ανθρώπου με το Θεό μέσα στην εκκλησία. ‘’Δεν μπορείς’’, είπε, ‘’να λες ότι αγαπάς το Θεό και την ίδια στιγμή να μισείς τους συνανθρώπους’’.

Αναφέρθηκε στον τιμώμενο Άγιο Ιωάννη τον συγγραφέα της Κλίμακας, ενός καλόγερου της αφάνειας που ασκήτευε σε ένα σπήλαιο στο Σινά και που η διδαχή του σπουδαίου αυτού βιβλίου είναι τόσο σημαντική που δείχνει λεπτομερειακά το δρόμο και τον τρόπο για ανεβούμε στον ουρανό. Η Κλίμακα, είπε, έχει μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες του κόσμου.

Έκανε αναφορά στα σημερινά κοινωνικά δρώμενα λέγοντας από καρδιάς πως η Ελλάδα πρέπει να συνέλθει. Αλλά για να συνέλθει, είπε, πρέπει να πάει πίσω. Όχι να γίνει οπισθοδρομική. Αλλά να πάει να συναντήσει τους μεγάλους πατέρες και τους αγωνιστές. Αυτοί, είπε ο Σεβ., θα μας δώσουν ταυτότητα και μ’ αυτήν να προχωρήσουμε. Σ’ αυτήν την πορεία θα πάμε με υπομονή και πάντως όχι με την προβολή του ‘’εγώ’’, που δηλητηριάζει και διαλύει την επιδιωκόμενη ενότητα.

Στο τέλος ο Σεβ. κ. Παύλος προσήλθε στο Αρχονταρίκι ευλόγησε και πήρε μαζί με τους πιστούς τον καφέ και το σαρακοστιανό κέρασμα που ετοίμασαν και πρόσφεραν γυναίκες από την Ενορία και από το γειτονικό Πλατανόρεμα, συνομίλησε μαζί τους με απλότητα, άκουγε τις ερωτήσεις και έδινε απαντήσεις συμπληρώνοντας την εικόνα της ζεστής οικογένειας που ο ίδιος είχε περιγράψει στο κήρυγμά του.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
22-3-2015

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παπακώστα μήπως ξεπέρασες τα όρια προβολής ; Κανένας άλλος ιερωμένος δεν το κάνει αυτό. Επειδή γνωρίζεις απο internet βρήκες ευκαιρία να αυτοπροβάλεσαι συνεχώς. Ουτε πολιτικός να ήσουν. Ο χριστιανισμός ειναι ταπείνωση και σεμνότητα. Δεν ειναι δυνατόν μια απλή θρησκευτική τελετή να γίνεται κάθε φορά πρωτοσέλιδο στα ηλεκτρονικά μέσα με πλήθος φωτογραφιών λεα και έχουμε πασαρέλα.
Ο σεβασμιώτατος εγκρίνει αυτήν την ατομική υπερπροβολή ;

Ανώνυμος είπε...

Bravo Papakosta.
Sinexise na mas enimeronis gia ta nea apo tin patrida mias kai eimaste ekso.

Το Προφίλ μας