Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Απάντηση στα "σχόλια" για τη Λαϊκή Συνέλευση στο Μικρόβαλτο

Ο καταιγισμός των σχολίων στο παρόν άρθρο, με αρκετά εύστοχα ερωτήματα και λιγότερα κακόβουλα, με υποχρεώνουν να δώσω ορισμένες διευκρινήσεις .
- Όσον αφορά για την κοστολόγηση που έκαναν θέμα πολλοί και …εξάντλησαν τον προϋπολογισμό πενταετίας του δήμου, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι από το σύνολο των προταθέντων έργων, υπάρχουν κατηγορίες, κάποιες από τις οποίες δεν προκύπτει κόστος για το δήμο αλλά  ευθύνη πίεσης για την επίλυσή τους (αρδευτικό για όλα τα Καμβούνια προς ΔΕΗ -δέσμευση-, δρόμος Ρυμνίου-Τριγωνικού που αφορά επίσης όλα τα Καμβούνια-«ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙΤΑΙ ΥΠΟ ΙΔΙΑ ΕΥΘΥΝΗ» για χρόνια- προς Περιφέρεια-, Βιολογικός Καθαρισμός Μικροβάλτου-Τρανοβάλτου-Λαζαράδων προς Περιφέρεια -δρομολογημένο-, μεταφορά μετασχηματιστή προς ΔΕΗ, βελτίωση ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος προς  Digea, προληπτικός ιατρικός έλεγχος για του εργαζόμενους στα ΜΑΒΕ σε πρόγραμμα που -σύμπτωση!- «τρέχει» από χθες), κάποιες προτάσεις που δεν έχουν κόστος...
(ομαλοποίηση λειτουργίας ΚΑΠΗ, επαγρύπνηση για αποφυγή ταφής επικίνδυνων υλικών στα ΜΑΒΕ, καθορισμός ορίων με ΤΚ Τριγωνικού), προτάσεις με ελάχιστο κόστος για θέματα καθημερινότητας, συντήρησης αγροτικής οδοποιίας, διευθέτησης καναλιών αποστράγγισης στον Κάμπο), και τέλος προτάσεις που αφορούν ολοκληρωμένα έργα που δεν παραδόθηκαν ακόμη στην τοπική κοινωνία (γεωπάρκο, κτίριο Σπίτι Παιδιού, γήπεδο 5Χ5).
Κατόπιν αυτών για το υπόλοιπο των προταθέντων έργων που έχουν καταγραφεί, αν εξαιρέσει κανείς το έργο ασφαλτόστρωσης του δρόμου προς Ζιδάνι που είναι δαπανηρό -διεκδικήσιμο και από άλλα προγράμματα-, προκύπτει ότι η κοστολόγηση τους είναι σε απολύτως λογικά πλαίσια για το βάθος πενταετίας της παρούσας δημοτικής αρχής. Και μεγαλύτερη βέβαια να ήταν, δεν θα ακύρωνε το δικαίωμα και τη βούληση των δημοτών να διεκδικούν κάτι παραπάνω.
- Η δημοτική αρχή δεν δεσμεύτηκε για τίποτε, άλλωστε η συνάντηση είχε το χαρακτήρα της καταγραφής των προβλημάτων-προτάσεων.
- Η σειρά καταγραφής των προβλημάτων-προτάσεων δεν θα μπορούσε να είναι αξιολογημένη κατά προτεραιότητα, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία που κρατήθηκαν από το συντάκτη του άρθρου, με βάση αυτά που ελέχθησαν στη συγκέντρωση.
- Άποψή μου είναι ότι οι εν λόγω συγκεντρώσεις δεν έπρεπε να φέρουν τον τίτλο της συνέλευσης, αφού σύμφωνα με τον Καλλικρατικό νόμο 3852/2020, άρθρο 85, «στις τοπικές κοινότητες, με ευθύνη του εκπροσώπου της τοπικής κοινότητας ή του προέδρου του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας σε συνεργασία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, καλούνται οι κάτοικοι και οι φορείς της τοπικής κοινότητας, τουλάχιστον μια φορά κατ’ έτος σε συνέλευση, και προτείνουν στα αρμόδια όργανα του δήμου, ανάλογα με το χαρακτήρα των αναγκών των κατοίκων της τοπικής κοινότητας και τις προτεραιότητες για την τοπική ανάπτυξη, τις δράσεις που πρέπει να αναλάβει ο δήμος…».
- Για τα δεδομένα ενός χωριού με λιγότερους από 200 μόνιμους κατοίκους και την όχι και τόσο καλή επιλογή της ώρας και της ημέρας (Τρίτη), συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 50 άτομα (δεν διακρίνονται όλοι στις ΦΩΤΟ του παρόντος ιστότοπου), αριθμός απόλυτα ικανοποιητικός.
ΥΓ Κάποιοι ενοχλήθηκαν από το κατεβατό των αιτημάτων-προτάσεων, χωρίς να κάνουν το κόπο να το διαβάσουν. Άλλος γιατί δεν ήταν παρούσες πολλές …γυναίκες. Κάποιος άλλος χλευάζει για το γήπεδο 5Χ5, αλλά ας κάνει τον κόπο να περάσει από εκεί τους καλοκαιρινούς και θα καταλάβει…
Επιμένω πάντως ότι η συνάντηση ήταν και ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική!

Εποικοδομητική η Λαϊκή Συνέλευση στο Μικρόβαλτο

Γιώργος Μαστρ./mikrovalto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας