Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

«Επονείδιστοι» πολιτικάντες…

Του Θεόδωρου Σκυλακάκη
Διαβάζω για την Επιτροπή λογιστικού ελέγχου που θα ψάξει να βρει γιατί το χρέος ήταν επονείδιστο. Με την προφανή πρόθεση να ταΐσουν, οι πρωταγωνιστές της ιστορίας αυτής, επονείδιστο κουτόχορτο τον κόσμο που δεν παρακολουθεί τα οικονομικά και τους απλούς πολίτες που δεν έχουν χρόνο, δεξιότητες και γνώσεις για να ψάξουν σε βάθος τι έχει συμβεί. Για να μην κουράζεται η Επιτροπή να σας αποκαλύψω τώρα, εδώ όλοι την πραγματικότητα για το πώς φτάσαμε στο χρέος.
Η διαχρονική ντροπή ονομάζεται εκτέλεση προϋπολογισμού και είναι απλή. Διαβάστε προσεκτικά τους αριθμούς που ακολουθούν γιατί καθορίζουν τη ζωή σας και θα την καθορίζουν για δεκαετίες.

Πριν αρχίσετε να διαβάζετε -για να καταλαβαίνετε τι σας γίνεται σε πραγματικούς όρους- να υπολογίσετε ότι σε σημερινές τιμές κάθε μονάδα που θα διαβάζετε είναι χονδρικά μισός ΕΝΦΙΑ. Τι λένε οι αριθμοί που ακολουθούν; Είναι η διαφορά μεταξύ των προβλεπόμενων ελλειμμάτων στους προϋπολογισμούς από το 2001 μέχρι το 2009 και τα τελικά αποτελέσματα που σήμερα γνωρίζουμε από τις επίσημες ευρωπαϊκές στατιστικές. Ας τα πάμε από την αρχή.
2001: έλλειμμα προβλεπόμενο στον προϋπολογισμό που ψήφισε η Βούλή -0,5% του ΑΕΠ, τελικό έλλειμμα τη χρονιά εκείνη 4,5% του ΑΕΠ. Τρεις ΕΝΦΙΑ ξοδεύτηκαν που δεν είχαν προϋπολογιστεί την πρώτη χρονιά που μπήκαμε στο ευρώ. Πήραμε δανεικά από το εξωτερικό.
2002: έλλειμμα προβλεπόμενο στον προϋπολογισμό που ψήφισε η Βούλή -0,8% του ΑΕΠ, τελικό έλλειμμα τη χρονιά εκείνη 4,8% του ΑΕΠ. Άλλοι τρεις ΕΝΦΙΑ.
2003: έλλειμμα προβλεπόμενο 0,9% του ΑΕΠ, τελικό έλλειμμα τη χρονιά εκείνη 5,6% του ΑΕΠ. Άλλοι δύο ΕΝΦΙΑ.
2004: έλλειμμα προβλεπόμενο 1,2%, τελικό έλλειμμα 7,5%. Τρεις ΕΝΦΙΑ.
2005: έλλειμμα προβλεπόμενο 2,8%, τελικό έλλειμμα 5,2%. Ήπια προσαρμογή ένας ΕΝΦΙΑ.
2006: έλλειμμα προβλεπόμενο 2,6%, τελικό έλλειμμα 5,7%. Ήπια προσαρμογή έτος δεύτερο, ενάμισης ΕΝΦΙΑ.
2007: έλλειμμα προβλεπόμενο 2,4%, τελικό έλλειμμα 6,5%. Εκλογές, δύο ΕΝΦΙΑ.
2008 έλλειμμα προβλεπόμενο 1,6%, τελικό έλλειμμα 9,8%. Τέσσερις ΕΝΦΙΑ.
2009, αποθέωση. Έλλειμμα προβλεπόμενο 2%, τελικό έλλειμμα 15,7%. Επτά ΕΝΦΙΑ σε μια μόλις χρονιά!
Άθροισμα υπερβάσεων προϋπολογισμού σε μια δεκαετία 26 ΕΝΦΙΑ, χωρίς τους τόκους!
Που πήγαν τα χρήματα; Για να μην έχουμε καθόλου απορίες. Η συντριπτική αύξηση στις δαπάνες (σε ευρώ του 2009), είναι η αύξηση στους μισθούς, τις συντάξεις κ.λπ. (κοινωνικές μεταβιβάσεις) από τα 46 δις το 2001 στα 80 δις το 2009.
Το 2012 μέσω PSI έγινε περικοπή του χρέους σε παρούσα αξία κατά 150 δις περίπου. Έτσι μέρος του επονείδιστου αυτού χρέους αναγκάστηκαν να το φέρουν οι ανόητοι (κυριολεκτώ), που μας δάνειζαν και ένα άλλο μεταφέρθηκε στους περίφημους δανειστές. Αυτά για το «επονείδιστο» χρέος. Οι επονείδιστοι πολιτικάντες που κάνουν την εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο αποκλείοντας την περίοδο που δημιουργήθηκε το χρέος και έγιναν όλα αυτά που θα μας καταδιώκουν τρεις γενιές, ποιόν κοροϊδεύουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας