Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Ανακοίνωση ΣΕΕΕΝ για εργατικό ατύχημα στο Ορυχείο Καρδιάς

Το νέο εργατικό ατύχημα, παραλίγο θανατηφόρο, στο Ορυχείο Καρδιάς στις 9/4/2015  που είχε σαν αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό 34 χρόνου λιπαντή επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά, με τραγικό τρόπο, την εκτίμηση του ταξικού κινήματος ότι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας,
με συνέπειες την μείωση του προσωπικού, την εντατικοποίηση της εργασίας, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας κ.α θα  αυξήσει τα εργοδοτικά εγκλήματα στους χώρους δουλειάς για τα κέρδη της ΔΕΗ Α.Ε και των εργολάβων.
Ήδη από  το Μάρτιο του 2014  τα θανατηφόρα ατυχήματα έχουν φτάσει τα 7 (9 αν υπολογιστούν τα θύματα του αυτοκινητιστικού στο 18ο χλμ Πτολεμαίδας-  Αμυνταίου της 12/3/2015 μιας και οι νεκροί μετέβαιναν στην εργασία τους)  , με αρκετά παραλίγο θανατηφόρα (το προηγούμενο συνέβη πάλι στο Ορυχείο Καρδιάς όταν φορτηγό εργολάβου της ΔΕΗ συγκρούστηκε με μηχάνημα καθαρισμού ταινιοδρόμων που οδηγούσε οκταμηνίτης)  και άγνωστο αριθμό μικροτραυματισμών που δεν γίνονται γνωστοί.
Το ΣΕΕΕΝ με παραστάσεις, στάσεις εργασίας έδωσε τη μάχη να γίνει γνωστό το πρόβλημα , να κινητοποιηθούν οι εργαζόμενοι να απαιτήσουμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας κ.α.     
Η παραπάνω κατάσταση συμβαίνει στους χώρους της ΔΕΗ Α.Ε η οποία κατά 51% είναι  «δημόσια», χωρίς να έχει προχωρήσει η πώληση της «μικρής ΔΕΗ» και του ΑΔΜΗΕ. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι παρά τις εξαγγελίες για σταμάτημα της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ Α.Ε όλοι οι αρνητικοί παράγοντες για τους εργαζόμενους παραμένουν. Τα εργοδοτικά εγκλήματα συνεχίζονται, η έλλειψη προσωπικού παραμένει, το ίδιο και η εντατικοποίηση της εργασίας , το 49% των ιδιωτών μετόχων της ΔΕΗ Α.Ε παραμένουν, οι εργολαβίες συνεχίζουν να υπάρχουν και να διευρύνονται. 
          Παραμένουν όλα τα αίτια που οδηγούν στο να μετατρέπεται ο εργαζόμενος σε κρέας για τα κέρδη των μετόχων και των εργολάβων. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από «σωτήρες». Μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους στον κλάδο και για το σύνολο της εργατικής τάξης μαχητικά και αγωνιστικά να επιβάλει το δίκιο της. Να αγωνιστεί στο πλευρό του ταξικού κινήματος για :
  • Την τήρηση όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Την άμεση πρόσληψη προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά για να καλυφθούν το σύνολο των αναγκών Ορυχείων και ΑΗΣ και κατάργηση του δουλεμπορίου. Καμία παραπέρα καθυστέρηση για την προκήρυξη των θέσεων για το τακτικό προσωπικό και άμεσα προετοιμασία για προκήρυξη νέων θέσεων.

Μόνο με αγώνα και θυσίες μπορούμε να βάλουμε τέρμα στην κατάσταση αυτή που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, να μην θρηνούμε κάθε λίγο συναδέλφους για τα κέρδη τους.

Πτολεμαΐδα 14/4/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας