Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Οταν το Κρεμλίνο έδινε λεφτά στον Παπανδρέου...

Του Άγγελου Μόσχοβα
Με τον Αλέξη Τσίπρα στη ρωσική πρωτεύουσα, λίγο πριν τη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, θυμήθηκα μια ιστορία.
Το Φεβρουάριο του 2010, ο τότε Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα και συναντήθηκε με τον τότε πρόεδρο της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.
Τα spreads είχαν πάρει την ανιούσα, η χώρα ήταν στα πρόθυρα κατάρρευσης, ο Παπανδρέου είχε υποστεί το σοκ της ζωής του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και οι εταίροι μας πίεζαν για μέτρα.
Οι δημοσιογράφοι που τον συνοδεύαμε δεν μπήκαμε στο Κρεμλίνο, καθώς τα εξαιρετικά αυστηρά μέτρα ασφαλείας επέτρεψαν μόνο στην κρατική τηλεόραση να καταγράψει τα πλάνα Παπανδρέου με τον Μεντβέντεφ.

Οσο περιμέναμε, μας είχαν τρελάνει στα τηλέφωνα από την Αθήνα, από τα μέσα ενημέρωσης που εκπροσωπούσαμε. «Μας δίνει βοήθεια η Ρωσία;» «Πόσα χρήματα παίρνουμε;» ήταν μερικές από τις ερωτήσεις που δεχόμασταν.
Η αίσθηση που αποκομίσαμε ήταν πως έχουμε φάει γκάφα, ότι έχουμε χάσει τη μείζονα είδηση που είναι ότι η ρωσική αρκούδα αποφάσισε να βοηθήσει την παραπαίουσα ελληνική οικονομία.
Πληροφορίες δεν είχαμε καθότι η ελληνική αντιπροσωπεία (Πεταλωτής, Δρούτσας, Παμπούκης) ήταν εντός των τειχών του Κρεμλίνου και τα τηλέφωνα δεν έπιαναν. Περάσαμε λίγη ώρα αγωνίας στην Κόκκινη Πλατεία, έξω από το μαυσωλείο του Βλαδιμίρ Ιλίτς Ουλιάνωφ (Λένιν) με το φόβο ότι θα απολυθούμε μεν, αλλά με την ικανοποίηση τουλάχιστον ότι η χώρα θα διασωθεί, δε.
Λίγο αργότερα άρχισαν να έρχονται οι πληροφορίες.
Αμέσως μετά την συνάντηση με τον Παπανδρέου, ο Μεντβέντεφ είδε τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ. Στην αρχή της συνομιλίας τους ο Ρώσος πρόεδρος είπε:
«Μόλις συναντήθηκα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στον οποίο συνέστησα να ζητήσει βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή την Παγκόσμια Τράπεζα».
Και ο Ζέλικ απάντησε: «Ποτέ δεν μπορείς να γνωρίζεις ποιος θα ζητήσει βοήθεια».
Ο ίδιος ο Παπανδρέου δήλωνε ότι με τον Ρώσο πρόεδρο είχαν μια «μεγάλη συζήτηση για την οικονομική κρίση στη διάρκεια της οποίας ανέφερε στον κ. Μεντβέντεφ ότι η Ελλάδα έχει ως πρώτη επιλογή την Ευρωζώνη». Τόσο οι Ελληνες, όσο και οι Ρώσοι αξιωματούχοι διέψευσαν πως στη θεματολογία των επαφών των δύο ηγετών περιλαμβανόταν η όποια οικονομική βοήθεια.
Εμείς είχαμε γλυτώσει την απόλυση, αλλά εκεί στην Κόκκινη Πλατεία είχε μυρίσει θάλασσα για έναν άγνωστο λόγο.
Μάλλον μας έγνεφε το Καστελόριζο...
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας