Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Ταμειακά ερωτήματα για τα P-3 Orion - «απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης» η απάντηση του ΥΠΕΘΑ

Στην καταβολή 45 εκατομμυρίων ευρώ ως προκαταβολή για το, συνολικής δαπάνης περί το μισό δισεκατομμύριο ευρώ, εκσυγχρονισμό έως πέντε, παροπλισμένων σήμερα, αεροσκαφών P-3B Orion προχώρησε προ ημερών η κυβέρνηση, στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.
Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού εγκρίθηκε στις 15 Μαρτίου από τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, μετά από εισήγηση του κ. Π. Καμμένου, και τη συμφωνία των Ν. Κοτζιά, Γ. Πανούση, Θ. Δρίτσα, και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μιχ. Κωσταράκου.

Η κυβερνητική απόφαση, σε μία περίοδο που το υπουργείο Οικονομικών «ξύνει τον πάτο στο βαρέλι» των αποθεματικών του κράτους προκειμένου να πληρώσει μισθούς – συντάξεις και να καταβάλλει τις δόσεις προς το ΔΝΤ προκάλεσε αίσθηση ενώ αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» που δημοσιοποίησε το ζήτημα, το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών, που σήμερα είναι ηλικίας 35 ετών, θα διαρκέσει επτά χρόνια και έχει ως στόχο να επιμηκυνθεί ο χρόνος ζωής τους για ακόμη 15.000 ώρες πτήσεων. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη βρίσκονταν σε υπηρεσία στο Πολεμικό Ναυτικό μέχρι το 2009, οπότε το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιo αποφάσισε ότι ο εκσυγχρονισμός τους είναι οικονομικά ασύμφορος και προχώρησε στην απόσυρσή τους.
Στην πορεία του χρόνου, ωστόσο, η συζήτηση περί εκσυγχρονισμού των υπαρχόντων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας ως πλέον συμφέρουσα εκδοχή επανήλθε ως κεντρικό σενάριο στο Πεντάγωνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι πηγές του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού σημείωναν προς την «Κ» ότι η αναβάθμιση των Orion απασχόλησε συνολικά 6 διαδοχικούς υπουργούς στο Υπ. Εθνικής Άμυνας μέχρις ότου, εντός 48 ημερών από την ανάληψη της εξουσίας, το ΚΥΣΕΑ, υπό την προεδρία του κ. Τσίπρα, αποφάσισε τον εκσυγχρονισμό τους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Θέματος, «σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών του υπουργείου Αμυνας που ανέλαβε να προωθήσει τον φάκελο εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών P-3B κατά προτεραιότητα υπέγραψε τη διακρατική συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και ανέθεσε στην αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin να αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος σε συνεργασία με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και άλλες ελληνικές εταιρείες ως υποκατασκευαστές κρίσιμων συστημάτων που θα ενσωματωθούν στα παλαιά αεροσκάφη».
Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι στην ολοκλήρωση του προγράμματος, τα σκάφη που θα παραδοθούν (το 2022) θα είναι ήδη 42 ετών ενώ αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι η δικομματική κυβέρνηση των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου επέλεξε να μην ενημερώσει σχετικώς την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας σε ανακοίνωση του, μέσω του Πενταγώνου, σημειώνει ότι η συμφωνία για την αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P3 είναι διακρατική μέσω FMS (σ.σ. Foreign Military Sales) ενώ «απαράβατος όρος της ελληνικής πλευράς ήταν οι εργασίες να γίνουν στην Ελλάδα από ελληνική βιομηχανία». Προσθέτει, ως προς τις επιχειρησιακές δυνατότητες του αεροσκάφους ότι βρίσκεται σε υπηρεσία σε σειρά χωρών, και επιχειρηματολογεί ότι η λύση της αναβάθμισης κρίνεται συμφερότερη από την προμήθεια νέων αεροσκαφών για πολλούς λόγους: «Ο χρόνος ζωής των αεροσκαφών παρατείνεται για τουλάχιστον 20 χρόνια, διαθέτουμε ήδη ανταλλακτικά για τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους, εκπαιδευμένο προσωπικό, οργανωμένη μονάδα υποστήριξης».
Τέλος, υπογραμμίζει ότι η διαδικασία είχε εκκινήσει επί κυβέρνησης Σαμαρά, η οποία ωστόσο – όπως προκύπτει – λόγω των οικονομικών δεδομένων αλλά και των εκλογών δεν προχώρησε. «Το ΓΕΝ είχε εισηγηθεί να γίνει επισκευή μέσω FMS και πέρασε ΚΥΣΕΑ από την προηγούμενη κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2014. Στη συνέχεια η ίδια συμφωνία προσυπεγράφη και πέρασε ΚΥΣΕΑ με τους ίδιους όρους και την χρηματοδότηση από την σημερινή κυβέρνηση στις 15 Μαρτίου 2015 που ήταν η καταληκτική ημερομηνία», καταλήγει η ανακοίνωση του Γραφείου του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας