Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Η κατάρα του 12%

Στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 18/5/2015, στη στήλη του ο Γ. Παπαχρήστος μεταφέρει από το ρεπορτάζ την πληροφορία (κάνει αναφορά στο δικόγραφο Δεκεμβρίου 2012 που έχει στα χέρια του) πως συνήγορος του Ταμείου Υπαλλήλων ΥΠΟΙΚ κατά του Δημοσίου για την απομείωση της περιουσίας του από το PSI+ είναι ο κ. Κατρούγκαλος.
Το ρεπορτάζ περιορίζεται στο προβληματικό "να είναι υπουργός κάποιος ο οποίος την σέρνει στα δικαστήρια". Κατά τη γνώμη μου το ζήτημα είναι πολύ πιο σοβαρό.
Το συγκεκριμένο Ταμείο, όπως έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό από δημοσίευνα των Financial Times τις ημέρες του PSI, αγόραζε ελληνικά ομόλογα μέχρι την 23/2/2012, παραμονή της παύσης διαπραγμάτευσης των ελληνικών ομολόγων. Αμέσως μετά, οι διεκδικήσεις και οι αγωγές αποζημίωσης.

Δηλαδή, το συγκεκριμένο Ταμείο λειτουργούσε όπως τα ανήθικα, μπήξε-δείξε vulture funds που τρώνε τις σάρκες των λαών και δεν τους αφήνουν να σηκώσουν κεφάλι. Η νομική υποστήριξη του Ταμείου δεν έχει τίποτε διαφορετικό από αυτήν των γερακιών της Wall Street και του City.
Το καλό Ταμείο αγόραζε στα 15-25% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων, εν πλήρει επιγνώσει πως την άλλη μέρα θα κουρευθούν, και την άλλη μέρα ζητά να πληρωθεί το 100% της ονομαστικής αξίας! Την "άλλη μέρα" κυριολεκτικά!
Θαυμάστε το σκηνικό απομείωσης της περιουσίας του Ταμείου και την καταλήστευση από το Δημόσιο (ας πούμε πως συζητάμε για ομόλογα ονομαστικής αξίας €100 εκατ - για να καταλαβαινόμαστε):
1. Τη μια μέρα τα γεράκια (έχοντας πάρει νομικές συμβουλές εκ των προτέρων), καταβάλλουν €15-€25 εκατ για να αποκτήσουν ομόλογα σκοτωμένα στη δευτερογενή αγορά, ονομαστικής αξίας €100 εκατ.
2. Την άλλη μέρα, με την ολοκλήρωση του PSI λαμβάνουν €15 εκατ ζεστό ρευστό και νέα ομόλογα ονομαστικής αξίας €31.5 εκατ.
3. Με την καταβολή ρευστού και νέων ομολόγων ξεκινούν δικαστική διεκδίκηση δύο πραγμάτων:
3.1 Αποζημίωση ονομαστικής αξίας €53.5 εκατ για το κούρεμα
3.2 Καταβολή απωλεσθέντων τόκων (διαφορά επιτοκίου: μέσο προ PSI 4.6% επί των €100 εκατ - μετά το PSI 2% επί των €31,5 εκατ) - περίπου €4 εκατ το χρόνο μέχρι τον περασμένο Μάρτιο, περίπου €3.6 εκατ το χρόνο έκτοτε).
Αυτός είναι ο αριστερός προστάτης του συμφέροντος των ασφαλισμένων! Ακριβώς ο ορισμός των γερακιών του ανήθικου, αρρύθμιστου νεοφιλελευθερισμού που το μόνο πράγμα που τους ενδιαφέρει είναι το εύκολο και σίγουρο κέρδος. Κέρδος εις βάρος των πολιτών αυτής της χώρας.
Είπαμε, ο δικηγόρος δεν χρωματίζεται από το ποιόν και τις πράξεις του πελάτη του. Υπερασπίζεται και βιαστές, ναρκέμπορους, καταχραστές, ληστές, μανιακούς δολοφόνους και βέβαια γεράκια των αγορών! Δυναμωμένος ως θα είναι από θεωρία και μελέτη [του μαρξισμού-λενινισμού εν προκειμένω] θα βρει το σώμα του αγνό όπως ήταν πρώτα - που λέει κι ο Μυρτίας, Σύρος σπουδαστής εν Αλεξανδρεία του Καβάφη.
Οι απαιτήσεις του Ταμείου θα κριθούν δικαστικώς, προς τη μία ή άλλη πλευρά - δικαίωμά τους είναι η προσφυγή. Αν η αμοιβή είναι το γλίσχρο 12%, ο παραστάτης έχει λαμβάνειν μέχρι €8 εκατ στα €100 εκατ ονομαστικής αξίας των αρχικών ομολόγων. Ποιά θα είναι η θέση ενός τέτοιου παραστάτη, μέλους του Υπουργικού Συμβουλίου, σε ενδεχόμενη διαβούλευση σχετικά με το PSI;
Αυτή είναι τελικά η επιτομή της αριστεροσύνης: καταγγέλεις τις αγορές και τα γεράκια και μόλις βρεθείς στην εξουσία, κάνεις τους γύπες και τα γεράκια υπουργούς! Νόμιμο; Απολύτως!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας