Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Ελλαδάρα AE

Του Ι. Κ. Πρετεντέρη
Μου διηγήθηκαν μια ιστορία, την οποία και μεταφέρω αυτούσια.
Μια μέρα ένας συμπαθέστατος κύριος εμφανίζεται στο γκισέ μιας τράπεζας.
- Καλημέρα σας. Με λένε Γιάνννη (με τρία ν, παρακαλώ) και θέλω να μιλήσω με τον διοικητή της Τράπεζας.
- Με τον διοικητή; Μήπως θα μπορούσε να σας εξυπηρετήσει κάποιος άλλος;
- Οχι, όχι. Δεν υπάρχει περίπτωση. Μόνο με τον διοικητή συνομιλώ.
Οι υπάλληλοι είπαν ότι ο άνθρωπος  είναι κάποιος πολύ σημαντικός ή πολύ χιουμορίστας ή πολύ ψώνιο, αλλά προώθησαν το αίτημά του. Με τα πολλά ο Γιάνννης βρέθηκε απέναντι στον διοικητή.
- Πώς μπορώ να σας εξυπηρετήσω, κύριε Γιάνννη - με τρία ν, αν δεν κάνω λάθος...

- Ναι, πολύ σωστά. Λοιπόν, είμαι ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Ελλαδάρα AE.

- Μάλιστα.

- Οπως ίσως ξέρετε, η εταιρεία μας έχει χρεοκοπήσει, χρωστάει τα μαλλιοκέφαλά της και δεν έχουμε λεφτά ούτε για καφέ.

- Το γνωρίζω.

- Ε, λοιπόν, η γενική συνέλευση των εργαζομένων της εταιρείας υπό τον πρόεδρό της Αλέξη αποφάσισε να μας δώσετε ένα δάνειο για να πληρωθούμε.

- Πολύ ωραία. Συμπληρώστε την αίτηση και διαβάστε τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του δανείου.

- Δεν καταλάβατε. Η γενική συνέλευση των εργαζομένων της εταιρείας υπό τον πρόεδρο Αλέξη αποφάσισε να μας δώσετε δάνειο αλλά χωρίς όρους και προϋποθέσεις ή τέλος πάντων μόνο με ό,τι δεν ενοχλεί τη γενική συνέλευση και δεν παραβιάζει τις «κόκκινες γραμμές» της.

Ο διοικητής κοντοστάθηκε. Ξανακοίταξε τον συνομιλητή του χωρίς να είναι βέβαιος αν έχει να κάνει με κάποιον πολύ σημαντικό, πολύ χιουμορίστα ή πολύ ψώνιο.

- Ξέρετε, εμείς τα δάνεια τα δίνουμε με μια ορισμένη διαδικασία. Δεν γίνεται διαφορετικά. Εχουμε ευθύνες απέναντι στους καταθέτες και στους μετόχους της τράπεζας.

- Ναι, αλλά κι εγώ έχω τη λαϊκή εντολή των εργαζομένων της Ελλαδάρας AE. Ψήφισαν να πάρετε μια προσωπική απόφαση να μας δώσετε τα λεφτά και τα υπόλοιπα θα τα βρούμε μετά. Μόνο έτσι δέχεται να πάρει δάνειο η γενική συνέλευση των εργαζομένων υπό τον πρόεδρο Αλέξη.

Και αμέσως αλλάζοντας τόνο:

- Αν όμως δεν δώσεις τα λεφτά που μας χρωστάς, θα είσαι ηθικά υπεύθυνος που δεν θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι της Ελλαδάρας ΑΕ.

- Μα δεν σας χρωστάω λεφτά!

- Πώς δεν μας χρωστάς! Τώρα είπες ότι θα δώσεις δάνειο.

- Ναι, αλλά με κάποιους όρους.

- Οχι, κύριε. Εμείς είμαστε υπερήφανοι. Αξιοπρεπείς. Ορθιοι. Τους όρους να τους βάλεις εκεί που ξέρεις. Μόνο με έντιμο συμβιβασμό.

- Δηλαδή;

- Εσύ θα συμβιβαστείς να δώσεις τα λεφτά και εγώ θα είμαι έντιμος.  

Ο διοικητής άρχισε να μην καταλαβαίνει.

- Ξέρετε, κύριε Γιάνννη, αυτό δεν γίνεται πουθενά. Ποιος δίνει λεφτά έτσι;

- Κακώς. Και γι' αυτό θα καταστραφεί η Ευρώπη, η ευρωζώνη, το Σένγκεν και ίσως το Τσάμπιονς Λιγκ.

- Μα είναι πάγια πολιτική.

- Να αλλάξετε πολιτική. Διότι μπορώ να σας εξηγήσω από την άποψη της νομισματικής αρχιτεκτονικής ότι η πολιτική αυτή είναι λάθος και να ξέρετε οτι διοικείτε εντελώς λανθασμένα την τράπεζά σας.

- Καλέ μου κύριε, δεν με ενδιαφέρουν οι απόψεις σας για τη νομισματική αρχιτεκτονική. Αν θυμάμαι καλά, εσείς ήλθατε να μας βρείτε για ένα δάνειο επειδή χρεοκοπήσατε, χρωστάτε τα μαλλιοκέφαλά σας και δεν έχετε μία!

Εκεί τελειώνει η ιστορία που μου διηγήθηκαν. Δεν ξέρω αν τελικά η Ελλαδάρα ΑΕ πήρε το δάνειο που αποφάσισε η γενική συνέλευση των εργαζομένων της ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν.

Μου λένε όμως ότι ο διοικητής ακόμη προσπαθεί να καταλάβει αν συνάντησε κάποιον πολύ σημαντικό, πολύ χιουμορίστα ή πολύ ψώνιο.

Αν και έχει μερικές υποψίες...  
ΤΟ ΒΗΜΑ

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΙΑ ΘΕΕ ΜΟΥ. ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΜΕ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΑΠΕΜΕΙΝΑΝ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΠΑΣΟΚ ΝΔ. (Αληθεια το οτι η τραπεζα θα εξαυλωθει αν δε δανεισει το λεει παραπανω ο παπαγαλος;;; ε ρε γλεντια ετσι και χρεοκοπησουμε σε λιγες μερες τα σπρεντ των ιταλων και τη φατσα του σοιμπλε θα θελα να δω!!)

Ανώνυμος είπε...

Τα λέει με απλά λόγια για κάτι ανόητους σαν τον παραπάνω που ανησυχει για τα σπρεντ των Ιταλών και τη φάτσα του Σόιμπλε !!!!

Ανώνυμος είπε...

Μου διηγήθηκαν μια ιστορία: ένας δημοσιογράφος στην Ελλάδα, υπέρμαχος των «μνημονιακών» νόμων, υπέρμαχος της λιτότητας, από τους πρώτους σε αναγνωρισιμότητα, δήλωσε
"ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ, ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΕΙΧΑΝ ΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΛΕΜΕ».

Ποιοι το είχαν πει σε ποιους, ποιοι είναι οι έλληνες δημοσιογράφοι που ενόρκως έχει καταθέσει η μιζενς στα γερμανικά δικαστήρια ότι είχε στις πληρωμές της
Ακόμα αναζητείται.

Εν έτη 2015 υπάρχουν ακόμα αυτοί οι «δημοσιογράφοι» οι οποίοι έχουν εκπομπές και άνθρωποι που τους παρακολουθούν.
Κύριοι, δεν υπάρχει ελπίδα.
υγ. όταν κάποιος βρεθεί να εξηγήσει για ποιον λόγο η ΕΚΤ απαγορεύεται να δανείσει απευθείας κράτη παρά μόνο μέσω εμπορικών τραπεζών, όταν κάποιος εξηγήσει ότι δεν μπορεί να λειτουργεί οτιδήποτε εάν δεν ξέρεις τι χρωτσάς, σε ποιους, με τι επιτοκιο, (Λογιστικός Έλεγχος του Χρέους)

ε τότε μπορεί κάποιος παλαιοπασόκος, νυν ποταμίσιος ή νδιτης άνευ κριτικής σκέψης (διότι έχει αντικατασταθεί από την έννοια βίσμα) σαν τον 10:08 στις 06 μαίου
ε μπορεί να σωθεί η χώρα

ΥΓ2 ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΟΎΣΑ ΤΟΝ "ΞΎΠΝΙΟ" ΠΡΕΤΕΝΤΈΡΗ ΝΑ ΜΑς ΠΕΙ ΠΩς ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΣΕ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΑΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΗΤΑΝ Ο ΨΥΧΑΡΗΣ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΣΕ ΔΑΝΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΟ ΔΟΛ!

Ανώνυμος είπε...

Φωστήρα 9:19 όλοι οι διεθνείς οργανισμοί λειτουργούν με κανόνες και βασικός κανόνας της ΕΚΤ και του ΔΝΤ είναι να μην δανείζουν κράτη που το χρέος τους είναι μη βιώσιμο.
Αυτό ίσως απαντάει στο ερώτημα που βάζεις.
Βέβαια αυτό το γνωρίζουν και στον ΣΥΡΙΖΑ παρόλα αυτά δηλώνουν κάθε μέρα ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο και ταυτόχρονα ζητούν χρηματοδότηση από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ !!!!!!
Πιστεύουν ότι οι κανόνες θα αλλάξουν μόνο για την Ελλάδα ! τόσο ανόητοι είναι , άνευ κριτικής σκέψης όπως λες.

Ανώνυμος είπε...

ΦΩΣΤΗΡΑ 9:41
ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΗΣ ΕΚΤ ειναι να μην δανειζει απευθειας κρατη. ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ. ΟΧΙ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ ΧΡΕΟΣ!
Θα απαντησεις βρε φωστηρα γιατι ισχυει ΑΥΤΟΣ ο κανονας?
Ισως καποτε καταλαβεις και την διαφορα ΕΚΤ, ΔΝΤ, Παγκοσμιας Τραπεζας και αλλων χρηματοοικονομικων φορεων.
αλλα αυτα παθαινεις εαν ενημερωσνεσε απο τον πρετεντερη, τον μανδραβελη και ακους τους εξυπνακισμους καποιων παπαδημητριου του σκαι!
Να μην αρχισω κουβεντα για το τι ειναι "βιωσιμο χρεος"!
Και για να τελειωνουμε:

δικαιωμα στην ΣΚΛΗΡΗ κριτικη στον συριζα εχουν μονο οσοι ηταν στον ΔΡΟΜΟ και ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΝ στην εθελοδουλη λαιλαπα που μας χτυπησε πεντε χρονια τωρα.
οι αλλοι, οι πασοκονουδιτες
δεν εχετε δικαιωμα να ομιλειτε.
Ναι τοσο πλα τοσο δημοκρατικα.
οπως άλλωστε ειχε απαντησει ο α. γεωργιαδης στην ερωτηση "ευρω παση θυσια"?
και ειχε πει "δημοκρατια παση θυσια?"

Ανώνυμος είπε...

ενταξει ο πρετεντερης ξεπερασε καθε οριο μπουρδας.
μια δημοκρατικα εκλεγμενη κυβερνηση στη θεση ενος δανειοληπτη εταιρειας, ο διοικητης της τραπεζας θεος, οι μετοχοι δινουν εντολες (αληθεια εδωσαν ποτε εντολες οι λαοι στον ντραγκι ? εκλεχθηκε απο τους λαους ο ντραγκι ή τοποθετηθηκε?)
ο υπ.οικ. σαν ενας επαιτης να πρεπει να μιλησει με υπαλληλο και υσικα αγνοει οτι οη ελλαδα ειναι και μετοχος της εκτ!!!!

οσο για τον 9¨41 δεν ξερει και εκτιθεται.
αλλα εμεις γιατι μαλωνουμε? θα μας τα εξηγησουν σε καποιο δ.σ. του δημου οι επικεφαλεις των οικονομικων, αντιδημαρχος και διευθυντης , οπως ωραια μας τα εξηγησαν με τα διαθεσιμα στο δ.σ. πριν καμια δεκαρια μερες!

Ανώνυμος είπε...

"και βασικός κανόνας της ΕΚΤ και του ΔΝΤ είναι να μην δανείζουν κράτη που το χρέος τους είναι μη βιώσιμο."

ΠΟΣΟ ΑΣΧΕΤΟΣ ΕΙΣΑΙ. ΠΟΣΟ ΑΣΧΕΤΟΣ ΒΡΕ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΕΙΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ "ΦΩΣΤΗΡΑ" ΕΝΩ ΕΙΣΑΙ ΑΣΧΕΤΟΣ!
ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΣΩΣΤΑ Ο ΠΑΡΑΠΑΝΩ Η ΕΚΤ ΔΕΝ ΔΑΝΕΙΖΕΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΧΡΕΟΣ.ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ.
Η ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ Η ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΕΤΕ Η ΕΚΤ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΕΓΓΥΗΣΗ.
ΑΣΕ ΠΟΥ ΕΑΝ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΡΩΤΗΜΑ. ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ

Ανώνυμος είπε...

Το καταστατικό του ΔΝΤ είναι σαφές " Δεν χρηματοδοτεί κρατη ή σταματά να χρηματοδοτει κράτη σε πρόγραμμα αν το χρέος τους κρίνεται μή βιώσιμο"
Παρομοίως η ΕΚΤ δεν χρηματοδοτεί τράπεζες, μέσω της διατραπεζικής αγοράς, χωρών που το χρέος είναι μη βιώσιμο...... Ρε Φωστήρα Τι δεν καταλαβένεις από αυτά;;;;;;

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΛΕΣ ΒΡΕ ΑΣΧΕΤΕ? ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΕΙΣ ΦΩΣΤΗΡΑ!
Η ΕΚΤ ΕΧΕΙ ΜΕΤΟΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΕ.

ΑΠΑΝΤΑ: ΓΙΑΤΙ Η ΕΚΤ ΔΕΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΚΡΑΤΗ?

ΠΟΙΟΣ ΚΡΙΝΕΙ ΕΑΝ ΕΝΑ ΧΡΕΟΣ ΕΙΝΑΙ "ΒΙΟΣΙΜΟ?" ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΥ, ΓΙΑΤΙ , ΜΕ ΤΙ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΧΡΩΣΤΑΣ?
ΚΑΙ ΝΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΝΤ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΠΑΓΚΡΙΣΤΡΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΚΤ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΙΣ ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΠΟΥ ΛΕΣ.
ΔΙΟΤΙ Ο ΝΤΡΑΓΚΙ ΑΠΛΑ ΚΡΙΝΕΙ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΙ ΣΑΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ ΕΝΤΟΛΟΔΟΧΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ.

ΑΛΛΑ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΟΣΙΜΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ? Ο ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΑΛΛΟΣ?

Ανώνυμος είπε...

ΦΩΣΤΗΡΕΣ ΜΟΥ εκτός από άσχετοι είστε και ανεπίδεκτοι! Στο δια ταύτα:
Το ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και μέτοχος της ΕΚΤ δεν σημαίνει τίποτε για την Λειτουργία της η οποία καθορίζεται από το καταστατικό της.
Το καταστατικό, λοιπόν, της ΕΚΤ απαγορεύει την χρηματοδότηση απευθείας των Κρατών, γι αυτό άλλωστε δημιουργήθηκε και o μηχανισμός στήριξης ο EFSF (European Financial Stability Facility).

Την βιωσιμότητα του χρέους θα την κρίνει τώρα η επιτροπή της Κωνσταντοπούλου με τους απίθανους τύπους που έχει ως μέλη !!!!! ΤΡΟΜΑΡΑ ΣΑΣ…..

Ανώνυμος είπε...

ΛΕΣ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΚΤΙΘΕΣΑΙ

ΠΑΡΑΘΕΣΕ ΜΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΚΤ ΠΟΥ ΕΠΙΚΑΛΕΙΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ "ΗΕΚΤ δεν χρηματοδοτεί τράπεζες, μέσω της διατραπεζικής αγοράς, χωρών που το χρέος είναι μη βιώσιμο"
ΑΝΤΕ ΝΤΕ.

ΚΑΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΑΝΤΑΣ: ΓΙΑΤΙ ΒΡΕ ΑΣΧΕΤΕ Η ΕΚΤ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΚΡΑΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ?
ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΕΓΩ? ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ. ΔΙΟΤΙ ΑΠΛΑ
ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΙΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΙΣΜΟΥΣ.
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΣΧΕΤΕ ΔΕΝ ΚΡΙΝΕΙ ΒΙΟΣΙΜΟΤΗΤΑ ΧΡΕΟΥΣ. ΕΛΕΓΧΕΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ. ΔΗΛΑΔΗ ΤΙ ΧΡΩΣΤΑΣ, ΠΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΙ ΕΠΙΤΟΚΙΟ . ΤΟ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΟ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ.
ΑΝΤΕ ΤΩΡΑ ΚΑΝΕ ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΚΛΙΣΗ ΣΕ ΚΑΝΑ ΜΠΕΝΙ
ΑΥΤΟ.

Ανώνυμος είπε...

Συνέντευξη του Μπενουά Κερέ, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στον Αλέξη Παπαχελά …
http://www.kathimerini.gr/812232/article/proswpa/synentey3eis/kere-apokleistikh-ey8ynh-ths-a8hnas

omisis
… Σύμφωνα με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης, η ΕΚΤ χρησιμοποιεί τη ρευστότητα ως μέσο εκβιασμού της Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός δήλωσε μάλιστα ότι η ΕΚΤ έχει βάλει θηλιά στην Ελλάδα. Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις αυτές;

– Οι αποφάσεις της ΕΚΤ λαμβάνονται με γνώμονα τους ισχύοντες κανόνες. Οχι από πολιτικές σκοπιμότητες. Ακολουθώντας αυτούς τους κανόνες, η ΕΚΤ έχει επιτελέσει στο ακέραιο τον ρόλο της ως κεντρική τράπεζα της Ελλάδας, αυξάνοντας συνεχώς την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να διασφαλίσει ότι αυτές μπορούν να εξυπηρετήσουν την πραγματική οικονομία. Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να χρηματοδοτήσουμε την κυβέρνηση, παραδείγματος χάριν αναχρηματοδοτώντας τις αγορές εντόκων γραμματίων του Δημοσίου από τις ελληνικές τράπεζες, τη στιγμή που η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, για πολύ καλούς λόγους, η Συνθήκη της Ε.Ε. απαγορεύει στις κεντρικές τράπεζες να χρηματοδοτούν την κυβέρνησή τους. Η απαγόρευση αυτή ισχύει για την Ελλάδα όπως και για κάθε άλλη χώρα της Ζώνης του Ευρώ, και οι αποφάσεις μας έχουν στηριχθεί ακριβώς στους ίδιους κανόνες έναντι της παρούσας κυβέρνησης όπως και έναντι των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η ΕΚΤ είναι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας, αλλά και η κεντρική τράπεζα 18 ακόμη χωρών και δεν μπορούμε να παραβαίνουμε τους κανόνες μας κατά περίπτωση. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να περιορίσει τις δυσκολίες χρηματοδότησης, εφαρμόζοντας πολιτικές που θα ανοίξουν τον δρόμο για εκταμιεύσεις από άλλα κράτη-μέλη στο πλαίσιο του προγράμματος και, τελικά, θα αποκαταστήσουν την πρόσβαση στις αγορές. Θα ήθελα επίσης να προσθέσω ότι, επί του παρόντος, η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ είναι ιδιαίτερα διευκολυντική. Σαφέστατα αυτό λειτουργεί προς όφελος και της Ελλάδας.

ΝΒ1. "ΗΕΚΤ δεν χρηματοδοτεί τράπεζες, μέσω της διατραπεζικής αγοράς, χωρών που το χρέος είναι μη βιώσιμο" …. εννοώ για αγορά ομολόγων .

Ανώνυμος είπε...

ρε πατε καλα? που λεει οτι δεν χρηματοδοτει χωρες με χρεος μη βιοσιμο? δεν χρηματοδοτει κρατη ΓΕΝΙΚΑ

ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ? αντε απαντηστε !
φυσικα δεν θα σας πω. διοτι εγω ειμαι ασχετος!

Ανώνυμος είπε...

Είσαι, πράγματι, άσχετος και το χειρότερο ανεπίδεκτος …. Με κούρασες …. Άντε γειά…

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΠΕΙΣ ΑΤΑΚΑ ΤΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΑ
ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΗΔΗ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

Ανώνυμος είπε...

Ε ψιτ 1:13 δεν βαρεθηκες να ξευτιλιζεσαι;

Το Προφίλ μας