Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Χαιρετισμός του Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας προς τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς της Περιφερειακής Διεύθυνσης

Αγαπητοί συνάδελφοι  και συναδέλφισσες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

            Με αφορμή την πρόσφατη επιλογή μου από τον Υπουργό  Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων  στη θέση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής  Μακεδονίας,  θα επιθυμούσα  να επικοινωνήσω με όλους σας καθώς και με τον καθένα από σας  χωριστά...
            Είναι γεγονός ότι διερχόμαστε ως χώρα εδώ και μία πενταετία μια κρίσιμη οικονομική, πολιτική και  κοινωνική δυσπραγία. Η νέα κυβέρνηση, που προέκυψε μετά  τις τελευταίες εθνικές εκλογές, επιδιώκει να σταματήσει αυτή τη λαίλαπα σε βάρος των δικαιωμάτων του Ελληνικού λαού και να θωρακίσει τη χώρα, ώστε να ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου.
            Είναι, επίσης, γεγονός ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επιχείρησε να χειραγωγήσει τους εκπαιδευτικούς, επιβάλλοντας αξιολόγηση, που δημιουργούσε απειλή απολύσεων, ασφυξία, απαξία και άγχος στους εκπαιδευτικούς· επιχείρησε να εισαγάγει έναν ιδιότυπο κοινωνικό αυτοματισμό, που δίχασε τους συλλόγους των εκπαιδευτικών, αφού επλήγη η αντίληψη της συλλογικότητας στην εκπαιδευτική διαδικασία και εισήχθη η αντίληψη της ατομικής «επιβίωσης». Παράλληλα, επιχείρησε, με αιχμή του δόρατος το Λύκειο, να δημιουργήσει μια παιδεία πολλών ταχυτήτων, ώστε να είναι ελάχιστοι  οι μαθητές, που θα έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τη φοίτηση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, αυτό των «αποτυχημένων» μαθητών, να διοχετευθεί προς τα ιδιωτικά κέντρα σπουδών ή τη μαθητεία. Σ’ αυτή τη λογική αποσκοπούσε η εντατικοποίηση των σπουδών, η τράπεζα θεμάτων, η αυστηροποίηση του τρόπου προαγωγής από τη μία τάξη  στην άλλη  του  Λυκείου κ.α.
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
            Η Ελληνική  Εκπαίδευση και κατ’ επέκταση και η παιδεία βρίσκονται σε κομβικό σημείο. Η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχει χρέος να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας παιδείας, να δώσει την ευκαιρία σε όλους τους μαθητές να αποκτήσουν τη μόρφωση και την εκπαίδευση, που απαιτεί η σύγχρονη πραγματικότητα, ώστε να γίνουν ανταγωνιστικοί σε ευρωπαϊκό και –γιατί όχι- σε διεθνές επίπεδο.
            Προσωπικά, ως νέος Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, επιδιώκω να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στην προσπάθεια για αναβάθμιση και εκδημοκρατισμό της εκπαίδευσης  στην Εκπαιδευτική Περιφέρεια της  Δυτικής Μακεδονίας. Είμαι πρόθυμος να στηρίξω  οποιαδήποτε διαδικασία θα διευκολύνει την εκπαιδευτική πράξη, τη δημιουργικότητα, την καινοτομία, την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών μονάδων της Δυτικής Μακεδονίας.
            Ως μάχιμος εκπαιδευτικός, γνωρίζω πολύ καλά πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του δασκάλου στην εκπαιδευτική διαδικασία,  γι’ αυτό σας δηλώνω- και δεν είναι τυπικό αυτό- ότι  πρόθεσή μου είναι να στηρίξω τον εκπαιδευτικό της σχολικής πράξης και τάξης. Για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει, να μη διστάσει κανείς από τους συναδέλφους, να επικοινωνήσει μαζί μου. Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι δε διακατέχομαι από κανένα σύνδρομο εξουσίας, αλλά από την αντίληψη της υπηρέτησης του βασικού στόχου όλων μας που δεν είναι άλλος από το να βοηθήσουμε στο μέτρο των δυνάμεών μας, την ελληνική εκπαίδευση να κάνει βήματα μπροστά. Γιατί η εκπαίδευση είναι το  «σπίτι» μας και οι μαθητές μας είναι τα παιδιά μας, που περιμένουν από όλους εμάς βοήθεια, ώστε να αντεπεξέλθουν στη δύσκολη εποχή που βιώνουμε, και να βρουν τον δρόμο τους με όραμα μια κοινωνία δικαίου, αλληλεγγύης και  αγώνων για ένα καλύτερο αύριο.
            Έχω απόλυτη συνείδηση του δύσκολου έργου που αναλαμβάνω, αλλά, με πίστη και αφοσίωση στο λειτούργημά μας ,ελπίζω πως μαζί θα δώσουμε μια αχτίδα φωτός στην ελληνική εκπαίδευση , την οποία κληθήκαμε να υπηρετήσουμε...
             Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι σε όλες και σε όλους σας καλή δύναμη στο δύσκολο έργο μας.

Ο Διευθυντής Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας


Κωνσταντίνος Α. Κωνσταντόπουλος

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

To 2007 στήριζε ΠΑΣΟΚ (Υποψήφιος Βουλευτής Βασίλης Κωνσταντόπουλος-Αδερφός)
Το 2009 στήριζε ΠΑΣΟΚ (Υποψήφιος Βουλευτής Βασίλης Κωνσταντόπουλος-Αδερφός)
Το 2014 στήριζε ΠΑΣΟΚ στις Δημοτικές εκλογές (Υποψήφιος Δήμαρχος Βασίλης Κωνσταντόπουλος-Αδερφός)
Ε όχι και κομματικός ο κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος.....Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό!!!

Το Προφίλ μας