Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

ΕΛΣΤΑΤ: Στο αρχείο στέλνει την υπόθεση για τεχνητή διόγκωση του δημοσίου ελλείμματος ο εισαγγελέας

Την αρχειοθέτηση της δικογραφίας που σχηματίστηκε μετά από καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του δημόσιου ελλείμματος από την ΕΛΣΤΑΤ το 2009 -επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, προκειμένου η χώρα να μπει στον μηχανισμό στήριξης, προτείνει στο δικαστικό
συμβούλιο ο εισαγγελέας εφετών Αντώνης Λιόγας.
Είναι η δεύτερη φορά που ζητείται η αρχειοθέτηση της δικογραφίας γιατί δεν προκύπτει η τέλεση αξιόποινων πράξεων οι οποίες αποδίδονται στον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου και σε δύο ακόμη στελέχη της της αρχής.
Ωστόσο τον τελευταίο λόγο θα έχει και πάλι το συμβούλιο Εφετών με βούλευμά του.
Η υπόθεση είχε φτάσει πάλι ένα βήμα πριν από την αρχειοθέτηση το περασμένο καλοκαίρι, ωστόσο τότε το συμβούλιο εφετών είχε αντίθετη άποψη από την ανακρίτρια Ελένη Πεδιαδίτη που ερεύνησε την υπόθεση αλλά και τον εισαγγελέα που ζητούσαν να μπει η δικογραφία στο αρχείο. Το συμβούλιο εφετών ζήτησε τότε να γίνουν κάποιες επιπλέον ανακριτικές ενέργειες και συγκεκριμένα:
  1. Να κληθούν και να εξεταστούν εκ νέου οι μάρτυρες Νικόλαος Στρόμπλος  και Εμμανουήλ Κοντοπυράκης οι οποίοι έπρεπε να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα
  2. Να κληθούν οι τρεις βασικοί κατηγορούμενοι σε απολογία, αφού  δεν είχαν απολογηθεί καθώς η υπόθεση είχε κλείσει αρχικά με τυπικές κλήσεις.
  3. Να διενεργηθούν οποιεσδήποτε ανακριτές πράξεις κρίνει ο ανακριτής.
Είχαν προηγηθεί υπομνήματα από δυο πρώην μέλη της ΕΛΣΤΑΤ, της Ζωής Γεωργαντά και του Νικόλαου Λογοθέτη οι οποίοι είχαν καταγγείλει «μεθοδεύσεις των δικαστικών αρχών για να απαλλαγούν των ευθυνών τους, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρώην υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου» στους οποίους καταλογίζουν την τεχνιτή διόγκωση του ελλείμματος προκειμένου, όπως αναφέρεται στην καταγγελία, να καταφύγει  η χώρα στο μνημόνιο.
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας