Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Παράκληση στο Βελβεντό για τους διαγωνιζόμενους μαθητές

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Με τη συμμετοχή των μαθητών, των γονέων και των δασκάλων τους τελέσαμε (17-5-2015) στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού – σε επίπεδο της Αρχιερατικής Περιφέρειας Βελβεντού Παράκληση με Αρτοκλασία για τους διαγωνιζόμενους μαθητές στις ενδοσχολικές και στις πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της πατρίδας μας.

Μεταφέραμε σε όλα τα παιδιά την ευχή, την ευλογία και την πατρική αγάπη και προσευχή του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, συνοδεύοντάς την με εικόνα της Παναγίας.

Στο Αναλόγιο έψαλαν ο Γιάννης Παπαγόρας και ο Βασίλης Καρανώτας Επίτροπος της Παναγίας Φανερωμένης Κοζάνης. 

Το υμνογραφικό πόνημα επιγράφεται ‘’Κανών Παρακλητικός εις τον Δεσπότην Χριστόν, υπέρ των μαθητών των υποκειμένων εις εξετάσεις’’ και είναι έργο του ‘’Αρχιμανδρίτου Ιωήλ Φραγκάκου’’, του σημερινού Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας.







Ο Κανών από την αρχή κιόλας απευθύνεται και επικαλείται τη χάρη του Χριστού που έρχεται στον πυρήνα των υπάρξεών τους για να τις φωτίσει: ‘’Χαρίτωσον Δέσποτα Ιησού, - καρδίας των νέων, - του ειδέναι το θαυμαστόν, - και θείον σου θέλημα εν πάσι, - τοις επιγείοις αυτών αγωνίσμασι’’. (Ωδή α’).

Η παρουσία της Χάρης είναι απελευθερωτική: ‘’Ο εχθρός ο παμπόνηρος, - την μαθητιώσαν οχλεί νεότητα, - αλλά τούτου τα φρυάγματα, - σύντριψον Χριστέ μου τη δυνάμει σου’’. (Ωδή δ ‘).

Η αποδοχή της Χάρης συντελεί στη γονιμότητα και τη δημιουργικότητα: ‘’Σόφισον Χριστέ, - αοράτως τας νεάνιδας, - και τους νέους ταις βολαίς ενεργειών, - της σοφίας Σου, Χριστέ, κατά την έτασιν’’. Και: ‘’Όμβρισον Χριστέ, - τας ρανίδας της σοφίας σου, - εν τη γη τη αγαθή των μαθητών, - ίνα γένηται καρπός αυτοίς σωτήριος’’. (Ωδή δ’).

Στο σύντομο χαιρετισμό μας, κάναμε μνεία στον αείμνηστο Καθηγητή και Λυκειάρχη Αντώνη Διηνή, ο οποίος, κάθε χρόνο, ήταν παρών στην Παράκληση αυτή, συμμετέχοντας και ενισχύοντας τους μαθητές του.
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος (17-5-2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας