Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Περιοδεία του Σ. Βαρδαλή στα νοσοκομεία της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας (VIDEO)

Η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαϊδας, αλλά και το ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας, εξαιτίας της πολιτικής υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, αναδείχθηκε στη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησαν στελέχη της ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ μαζί με τον Σάκη Βαρδαλή, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ. 

Τόσο στο «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης, όσο και στο «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ελλείψεων σε προσωπικό, αλλά και σε εξοπλισμό και υλικά.
Όλες σχεδόν οι κλινικές λειτουργούν στα όρια ασφαλείας, με ελάχιστο μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Οι ανάγκες σε γιατρούς καλύπτονται είτε με επικουρικούς (συμβάσεις 1 έτος), είτε με γιατρούς που εργάζονται με μπλοκάκι και κυρίως με μετακινήσεις γιατρών από ΚΥ, αγροτικά ιατρεία, αλλά και από άλλα νοσοκομεία. Οι ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό καλύπτονται είτε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και voucher, είτε από σπουδαστές που κάνουν την πρακτική τους.
Αυτή η κατάσταση έχει διαμορφώσει επικίνδυνες συνθήκες για την παροχή υπηρεσιών Υγείας και τραγικές συνθήκες εργασίας για το προσωπικό που καταβάλλει καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά του.
Με σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό, αλλά και μηχανολογικό εξοπλισμό, προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στο έργο τους και οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ. Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας προσλήψεις γιατρών, διασωστών, δημιουργία νέων σταθμών και εκσυγχρονισμό του στόλου των οχημάτων.
Ο Σάκης Βαρδαλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής και ο Αντώνης Τσάκωνας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, παρουσίασαν αυτή τη δραματική κατάσταση και τις αιτίες που την προκαλούν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με την ολοκλήρωση της περιοδείας.
Όπως είπε ο Αντώνης Τσάκωνας, «είναι τεράστιες οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων για την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων και των υπόλοιπων δομών Υγείας στο νομό. Όμως και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν ακολουθεί διαφορετική πολιτική. Αντίθετα, υλοποιεί τους μειωμένους προϋπολογισμούς και προετοιμάζει νέες περικοπές στο χώρο της Υγείας».
Σχολιάζοντας την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Υγείας Π. Κουρουμπλή είπε ότι «ζήτησε από το λαό της Κοζάνης να συμβιβαστεί με τις τεράστιες ελλείψεις στο χώρο της Υγείας».
Πρόσθεσε πως «αυτή η κατάσταση δεν ανατρέπεται με εξαγγελίες και υποσχέσεις, ούτε με αντιδραστικές απόψεις για συμπτύξεις κλινικών των νοσοκομείων της Περιφέρειας, στο όνομα δήθεν της αναβάθμισής τους».
Επίσης χαρακτήρισε αντιδραστική και επικίνδυνη τη θέση να περάσουν τα νοσοκομεία και οι δομές Υγείας στις Περιφέρειες, όπως προτείνει η Περιφερειακή Αρχή Δυτικής Μακεδονίας. Όπως είπε, «σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι αναγκασμένες να λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια, συγχώνευση υπηρεσιών, πλήρη εμπορευματοποίηση και θα χρειαστεί να χρηματοδοτηθούν από πόρους της Περιφέρειας, φορτώνοντας νέα βάρη στο λαό».
Τέλος, κάλεσε το λαό να διεκδικήσει άμεσες λύσεις για τα επείγοντα προβλήματα στο χώρο της Υγείας και ανακοίνωσε ότι το ΚΚΕ θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τέτοιες δράσεις και κινητοποιήσεις, όπως αυτές που οργανώνουν ταξικά σωματεία και φορείς της περιοχής, με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, στις 14 Μάη, τόσο σε Κοζάνη όσο και σε Πτολεμαΐδα, προκειμένου να εκφραστεί αγωνιστικά η απαίτηση του λαού για: Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρη ανάπτυξη νοσοκομείων και ΚΥ με βάση τους οργανισμούς τους σε πρώτη φάση και με βάση τις πραγματικές ανάγκες στη συνέχεια, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλο το λαό. (Δείτε βίντεο ΕΔΩ με αποσπάσματα από τη συνέντευξη τύπου μετά την περιοδεία).
Ο Σάκης Βαρδαλής ανέφερε ότι το ζήτημα δεν είναι η καταγραφή των προβλημάτων, στην οποία όλοι θα συμφωνήσουν, αλλά στο ποια είναι η αιτία που τα προκαλεί και στο πώς μπορεί να προκύψει η λύση τους.
Τόνισε ότι το ζήτημα της Υγείας απασχολεί την ΕΕ, τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών και κυρίως το κεφάλαιο, καθώς είναι ζήτημα στρατηγικής σημασίας, για τη διασφάλιση της κερδοφορίας του.
Όπως είπε, το επίδικο είναι ποιος θα φορτωθεί το κόστος της Υγείας. Και η πολιτική που υλοποιείται, στόχο έχει το κόστος να φορτωθεί στις πλάτες του λαού.
Έτσι εξηγείται, είπε, η λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, η παραχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες (καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη) που έχουν επιβάλει την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων (4ωρα με 200-250 ευρώ) κ.ά.

Σημείωσε ότι αν η δράση των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, δεν στραφεί ενάντια σε αυτή την αιτία που δημιουργεί και οξύνει τα προβλήματα, ακόμη και όποιες κατακτήσεις μπορεί να προκύψουν, θα παρθούν γρήγορα πίσω.
Υπογράμμισε ότι «η κυβερνητική αλλαγή που ήρθε στη χώρα μας δεν συνιστά αλλαγή υπέρ του λαού». Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κινείται στις ίδιες ράγες των αποφάσεων της ΕΕ και των γενικότερων κανονισμών που διέπουν την Υγεία και διασφαλίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Και κάλεσε το λαό να μη δείξει ούτε μια μέρα αναμονή. «Οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα να παλέψουν για προσλήψεις εργαζομένων, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο το λαό και να συνδυάσουν τον αγώνα τους με την προοπτική ρήξης και ανατροπής, για σχεδιασμό της οικονομίας και της κοινωνίας σε άλλη βάση, που δεν θα υπηρετεί την κερδοφορία, αλλά τις λαϊκές ανάγκες».

Πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας