Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Κίνηση Ενεργών Πολιτών Εορδαίας: Τηλεθέρμανση (ΔΕΤΗΠ) - Πτολεμαΐδα 3 και παραπληροφόρηση

Δεν θέλουμε να βρισκόμαστε σε αντιπαράθεση με τον τοπικό τύπο όχι για επικοινωνιακούς λόγους, αλλά γιατί πιστεύουμε όπως εμείς ως ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΟΡΔΑΙΑΣ έχει και ο τοπικός τύπος την ίδια ευαισθησία και αγωνία για τα τοπικά προβλήματα της ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ/ΕΟΡΔΑΙΑΣ.
Θα πρέπει λοιπόν να αντιλαμβανόμαστε τι ακριβώς ’’παίζεται’’ με την ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ 3 ΤΟΥ ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ.
Είναι λοιπόν επιεικώς απαράδεκτα δημοσιεύματα με τίτλο π.χ. Τέλος – ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 3 ή παρόμοια.
Πρέπει να γνωρίζουν όσοι πολεμούν την μη επαναλειτουργία της μονάδας 3 του ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ κτυπάν στην καρδιά της Πτολεμαΐδας πολεμώντας την ίδια την ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ (ΔΕΤΗΠ) και άρα τους δημότες της πόλης.
Εξηγούμαστε για πολλοστή φορά.
1ον Η πόλη της Πτολεμαΐδας χρειάζεται 140 MW θερμικά για να ζεσταθεί, ή παροχή που έχει από τον ΑΗΣ Καρδιάς δεν της έδινε (μέχρι πέρσι τουλάχιστον) παραπάνω από 80ΜW θερμικά (αν και έπρεπε να παρέχει 100).
2ον Η μονάδα 3 του ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ έδινε 50MW θερμικά και πολλές φορές και λίγο περισσότερα για την θερμική επάρκεια της ΤΗΛΕΘΡΜΑΝΣΗΣ (ΔΕΤΗΠ), και άρα δεν υπήρχε πρόβλημα σε κανονικές συνθήκες χειμερινής περιόδου για την θέρμανση της Πτολεμαΐδας.


Από πού θα συμπληρώνει η ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ (ΔΕΤΗΠ) τα υπόλοιπα θερμικά που της λείπουν άν δεν λειτουργήσει η 3η μονάδα του ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ;
Οι εναλλακτικές πηγές θερμικής παροχής είναι:
1η Ο λέβητας πετρελαίου εφεδρείας – Αιχμής 25MW θερμικά.
2η Οι τρείς δεξαμενές εναποθήκευσης θερμότητας συνολικής θερμικής παροχής 25MW θερμικά. (3 x 600: 1800 m3, 105MWH).
Φυσικά στην δεύτερη αυτή περίπτωση δηλαδή των δεξαμενών εναποθήκευσης θα πρέπει να υπάρχει η απαραίτητη θερμική παροχή από τον ΑΗΣ Καρδιάς για να μπορεί να γίνεται η αποθήκευση κυρίως το μεσημέρι και το βράδυ, θερμικών φορτίων. Όταν όμως δεν επαρκεί η θερμική ισχύς για την τροφοδοσία της πόλης πως θα μπορέσουν οι δεξαμενές να γεμίσουν ώστε σε αιχμές φορτίου να δώσουν στην πόλη την απαραίτητη θερμότητα;
Δεν θα μπούμε σε περισσότερες τεχνικές πληροφορίες γιατί για τα θέματα αυτά τα γνωρίζει καλύτερα η ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ (ΔΕΤΗΠ), και όποιος δημότης θέλει μπορεί να απευθυνθεί εκεί για την ενημέρωση του. Εμείς ως ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΟΡΔΑΙΑΣ μαζί με τους εργαζόμενους του ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ – ΛΙΠΤΟΛ, πληροφορήσαμε εδώ και μήνες για τον κίνδυνο «να παγώσει» η πόλη αν δεν λειτουργήσει η 3η μονάδα του ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ.
Για να γνωρίζουν όμως οι δημότες μας για τα διάφορα που ακούγονται και λέγονται από υψηλόβαθμα συνδικαλιστικά στελέχη της ΔΕΗ και όχι μόνο, συνεπικουρούμενα και από ΜΜΕ διαδίδοντας για το κόστος που είναι δήθεν απαγορευτικό για την ΔΕΗ, ενημερώνουμε ότι η ομάδα εργασίας της ΔΕΗ εκτίμησε ότι το κόστος είναι της τάξης των 2,18 εκατ.€ παραθέτουμε την σχετική σελίδα της ομάδας εργασίας.





Συνεπώς το εκτιμώμενο κόστος επισκευής δεν είναι των 10 ή 50 ή 200 εκατ.€ που διαδίδουν αυτοί που αναφέρουμε πιο πάνω και είναι στις δυνατότητες της ΔΕΗ να το επιβαρυνθεί, όταν ο Δήμος Εορδαίας ακριβέστερα η ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ (ΔΕΤΗΠ), μπορεί και αναλαμβάνει το κόστος της νέας δεξαμενής εναποθήκευσης θερμότητας της τάξης
των 2.045.000€ (άσχετα αν υπήρξε σχετική έκπτωση στην συνέχεια), είναι τουλάχιστον άξιο για έρευνα πως δεν έχει ξεκινήσει ακόμη ή αποκατάσταση της 3ης Μονάδας και ποιοι είναι αυτοί που υποσκάπτουν καθημερινά την ματαίωση επισκευής της. Μήπως κάποια «κυκλώματα» της γείτονας πόλης που αφού εξασφάλισε για την δική της τηλεθέρμανση αναβάθμιση για τις 2 μονάδες του ΑΗΣ Αγ.Δημητρίου (μονάδες αποθείωσης) κόστους 75.000.000 € αιτήθηκε από την ΔΕΗ και νέας παροχής (της τρίτης, μετά τις δύο που έχει), και έτσι έχει εξασφαλιστεί η τηλεθέρμανσή της τουλάχιστον μέχρι το 2032.
Δεν θα επεκταθούμε περισσότερο γιατί όλα δείχνουν που μας πάνε, και είναι λυπηρό η περιοχή που για 60 και πλέον χρόνια εξασφάλιζε την λιγνιτική και ηλεκτρική επάρκεια της χώρας, να την πετάνε σαν «στημένη λεμονόκουπα», και δυστυχώς στο όλο θέατρο του παραλόγου συμμετείχαν ή συμμετέχουν άνθρωποι που άθελα ή ηθελημένα βοήθησαν ή βοηθούν σε όλο αυτό το θέατρο. Θα εκφράσουμε μόνο μια απορία, γνωρίζουν όλοι αυτοί που διακινούν ένα άλλο σενάριο ότι θα πάρει η ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ (ΔΕΤΗΠ) θερμική ενέργεια από τον ΑΗΣ Αμυνταίου, πόσο κόστος έχει αυτή ή διασύνδεση και αν οι μέχρι τώρα διασυνδέσεις που έχει κάνει η ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ (ΔΕΤΗΠ) έχουν κάνει απόσβεση; Αυτό που γνωρίζουμε εμείς είναι ότι ούτε η διασύνδεση με τον ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ έχει γίνει απόσβεση πόσο μάλλον αυτή του ΑΗΣ Καρδιάς.
Επειδή μάθαμε να μιλάμε μόνο με έγγραφα θα επισυνάψουμε και κάτι ακόμη, το ΦΕΚ της 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 όπου αναφέρεται στην ΡΑΕ και αναλυτικά υπάρχει πίνακας των εν λειτουργία σταθμών και πότε έχουν την τελική χρονική απόσυρση τους, δείτε λοιπόν στην τελευταία σειρά όπου αναφέρει τον ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΜΟΝΑΔΑ 3 ΈΤΟΣ ΛΗΞΗΣ 2021, αυτή είναι η αλήθεια και όσο και να προσπαθούν κάποιοι να την κρύψουν αυτή θα ξετρυπώνει για να τους λέει «είστε ψεύτες».








Tέλος να ξεκαθαρίσουμε και ένα ζήτημα ακόμη που ίσως σκόπιμα κάποιοι μπερδεύουν. Η κατασκευή της μονάδας 5 και σήμερα να ξεκινήσει θα χρειαστεί 5 χρόνια για να τεθεί στην παραγωγική λειτουργία μέχρι τότε από πού θα βρει τα θερμικά φορτία που θέλει η πόλη για να ζεσταθεί; Συνεπώς είμαστε υπέρ της κατασκευής της Πτολεμαΐδας 5, αλλά αφού μέχρι την πλήρη παραγωγική της ένταξη επισκευασθεί η μονάδα 3 του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας που αποτελεί μονάδα βάσης για την ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ (ΔΕΤΗΠ).
ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Κωτίδης Νικόλαος
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Σάκκος Θεοδόσιος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας